Μετά την άτυχη ήττα με 1-2 από τον ΠΑΟ στην Τούμπα με είχε πιάσει θλίψη και απογοήτευση. Δεν είχα χάσει τις ελπίδες μου για τη φετινή ομάδα αλλά, έχοντας μόλις ηττηθεί εντός έδρας ενώ ήμασταν αρκετά καλύτεροι λόγω 2 λανθασμένων υπολογισμών από Vieirinha και Kotarski και με τον αντίπαλό σου να σε έχει αφήσει 7 βαθμούς πίσω μετά από 6 αγωνιστικές, ήταν δύσκολα τα πράγματα. Μετά την 6η αγωνιστική ήμασταν επίσης 1 βαθμό πίσω από την ΑΕΚ και ισόβαθμοι με τον ΟΣΦΠ. Δηλαδή, σε έναν ολόκληρο γύρο κόψαμε 1 βαθμό από τον ΠΑΟ, χάσαμε 4 βαθμούς από την ΑΕΚ, και μείναμε στα ίδια με τον ΟΣΦΠ. Δικαιολογούν αυτές οι αλλαγές στη βαθμολογία την ευδαιμονία που αισθάνομαι (και φαντάζομαι αισθανόμαστε οι περισσότεροι) τώρα;
Μα, μπορεί να αντιταθεί κάποιος, ήμασταν 14 βαθμούς πίσω από τον ΠΑΟ μετά τη 10η αγωνιστική και τώρα είμαστε μόλις 6! Πρώτον, δεν έχει νόημα να διαλέγει κανείς το πιο βολικό σημείο για να κάνει μια σύγκριση ώστε να στηρίξει ένα προαποφασισμένο συμπέρασμα. Το πρόγραμμα παίζει ρόλο γι’αυτό και στην προηγούμενη παράγραφο αναφέρθηκα σε έναν ολόκληρο γύρο, κάτι που καθιστά τουλάχιστον κοινούς τους αντιπάλους, έχοντας πάλι βέβαια τις διαφορές στα εντός-εκτός. Και δεύτερον, αυτή η μείωση της διαφοράς μπορεί, εν γένει, να οφείλεται κυρίως στο ότι ήταν κακός ο αντίπαλός σου (ΠΑΟ στην προκειμένη περίπτωση, 4-3-2 σε αυτό το διάστημα) και όχι στο ήταν ιδιαίτερα καλός ο ΠΑΟΚ (7-2-0). Και ναι μεν το 7-2-0 δεν είναι καθόλου άσχημο, θα μπορούσε όμως να είναι και καλύτερο με δεδομένους τους αντιπάλους στους 2 ισόπαλους αγώνες. Στο ίδιο διάστημα η ΑΕΚ είχε 6-2-1 και ο ΟΣΦΠ 5-4-0.
Το συμπέρασμά μου είναι ότι βαθμολογικά δεν είμαστε σε καλό σημείο, ασχέτως του αν ήμασταν σε τρισχειρότερο. Αρκεί η καλή παράγωγος για αισιοδοξία; Τα νούμερα δεν συνηγορούν οπότε χρειάζεται να κοιτάξει κανείς την ουσία, δηλαδή τη βελτίωση της ομάδας στο γήπεδο. Υπάρχουν ευοίωνα στοιχεία, όπως η συνεργασία Narey-Oliveira-Κωνσταντέλια-Α. Živković στο 0-2, ή το 1 γκολ παθητικό σε 12 αγώνες. Ο διάβολος όμως κρύβεται στις λεπτομέρειες. Σ’αυτούς τους 12 αγώνες θυμάμαι χαρακτηριστικά το πέναλτυ που σούταρε άουτ ο Barrientos, την απίστευτη απόκρουση του Kotarski στην Καλαμάτα, και 3 γεμάτα δοκάρια στη Λαμία, και από ΟΦΗ και ΠΑΟ στην Τούμπα. Παίζει λοιπόν ρόλο και η τύχη. Αν είχε προηγηθεί 0-1 ο ΠΑΟ στην Τούμπα μπορεί η εξέλιξη του αγώνα να ήταν πολύ διαφορετική. Όσο για το παιγνίδι του ΠΑΟΚ, εγώ ανησυχώ πάρα πολύ λόγω της λειψανδρίας σε μέσους (που έφερε μέχρι και τον παροπλισμένο από την πρώτη ομάδα Ninua σε 3 συνεχόμενες 20άδες). Ο Schwab είναι φανερό πως δεν αντέχει να παίζει βασικός κάθε 3-4 μέρες γι’αυτό και περιμένω να μη τον ξεκινήσει την Πέμπτη ο Lucescu. Μετά όμως υστερούμε σε ύψος, οπότε θα εκπλαγώ αν ξεκινήσει πάλι τον Thomas αντί του Oliveira. Η ουσία είναι ότι ούτε πάμε (ακόμα) για πρωτάθλημα, ούτε στους 4 του Κυπέλλου (πόσο μάλλον στον τελικό) έχουμε περάσει ακόμα.
Και μετά από αυτήν την παρεκβολή, ας πάμε στα στατιστικά μας.
- Το 0-2 στη Λεωφόρο ο ΠΑΟΚ το πέτυχε μέσα σε 13” από τη σέντρα! Η COSMOTE TV το χρονομέτρησε με μεγαλύτερη ακρίβεια στα 12.8”! Όσο με βοηθάει η μνήμη μου δεν θυμάμαι άλλο τόσο γρήγορο γκολ μετά από σέντρα (kick-off). Δεν το έψαξα διεξοδικά αλλά έλεγξα το γκολ του Świderski στις 2021-03-21 στις αρχές του β’ ημιχρόνου στο 3-1 με την ΑΕΚ (αγώνας στον οποίον μας είχε ισοφαρίσει ο Oliveira στο τέλος του α’) και είχε μπει στα 15”! Επίσης θα ήθελα να ελέγξω το ΠΑΟΚ-Eindhoven 4-1 στις 2020-11-05 που ο Τζόλης είχε κάνει to 3-1 αμέσως μετά τη σέντρα των Ολλανδών για το 2-1 αλλά, δυστυχώς, το ΠΑΟΚ TV έκλεισε τον ιστότοπο και δεν είναι πλέον προσβάσιμα ολόκληρα τα παλιά παιγνίδια παρότι γράφει ότι δήθεν “Όλο το υλικό διαθέσιμο στο κανάλι μας στο YouTube”.
- Το 0-3 ήταν το 1ο γκολ για τον Κωνσταντέλια στον 24ο αγώνα του με την πρώτη ομάδα του ΠΑΟΚ. Και πολύ του πήρε, γι’αυτό και ξεσκονίστηκε μετά τους πρώτους πανηγυρισμούς!
- Από το 43’41” που έγινε το 0-1 έως το τέλος του ημιχρόνου στο 47’13” πέρασαν 3΄32΄΄. Το 0-3 έγινε στο 51’05”, επομένως τα 3 γκολ μπήκαν μλεσα σε 9’37”! Εντόπισα την προηγούμενη φορά που ο ΠΑΟΚ σημείωσε 3 γκολ σε μικρότερο χρονικό διάστημα και ήταν στο ΠΑΟΚ-Βόλος 4-4 στις 2021-10-17 όταν το 0-1 έγινε 3-1 από το 23’45” μέχρι το 31’25”, δηλαδή μέσα σε 7’40”!
- Το 0-1 προήλθε από ελεύθερο του Kotarski (14”, έστω και με 5 επαφές παικτών του ΠΑΟ), το 0-2 από τη σέντρα για την έναρξη του β’ ημιχρόνου (13”), και το 3ο από πλάγιο του R. Soares (6”)!
- Ο Κωνσταντέλιας, με το γκολ του Thomas επί του ΠΑΟ στην Τούμπα εν απουσία Oliveira από τον αγωνιστικό χώρο, άφησε και τον Oliveira 1 γκολ πίσω του κι έμεινε μόνος πρώτος στο +/- μεταξύ των παικτών του ΠΑΟΚ! Μετά και το 0-3 είναι στο +21 με τον Oliveira και τον Kotarski στο +20, ενώ ο ΠΑΟΚ είναι στο +22 (36-14 γκολ).
- Ο τραυματισμός του Α. Živković στο ΠΑΟΚ-Αστέρας 2-2 άνοιξε την πόρτα της βασικής 11άδας στον Κωνσταντέλια. Από τότε ο Κωνσταντέλιας ξεκίνησε βασικός σε 12 από τους 13 αγώνες του ΠΑΟΚ (δεν αγωνίστηκε καθόλου στον επαναληπτικό με την Καλαμάτα). Στους 12 αυτούς αγώνες, ο Κωνσταντέλιας συμμετείχε ενεργά, είτε σαν σκόρερ, είτε με ασσίστ, είτε με εξέχουσες χόκεϋ ασσίστ, είτε κερδίζοντας πέναλτυ, σε 10 από τα 22 γκολ του ΠΑΟΚ! Και δεν συμπεριλαμβάνω καν απλές χόκεϋ ασσίστ, όπως στο γκολ του Taison.
- Ο ΠΑΟΚ έχοντας δεχθεί μόνο 14 γκολ σε 24 αγώνες (0.583 γκολ ανά αγώνα) έχει πέσει κάτω από το μέσο όρο ακόμα και της εκπληκτικής σαιζόν 2017-2018, όταν είχε δεχθεί 26 γκολ σε 44 αγώνες (0.591 γκολ ανά αγώνα), συνυπολογίζοντας τα αποτελέσματα ως ΠΑΟΚ-ΟΣΦΠ 0-3 και ΠΑΟΚ-ΑΕΚ 1-0. Βέβαια χωρίς το 0-3 από το κολάρο γύρω από το μεταμφυτευμένο ούλο στον αυχένα του Oscar Garcia ο μέσος όρος εκείνης της σαιζόν πέφτει στο απλησίαστο 0.535 γκολ ανά αγώνα!
Επικοινωνία: paokstats at yahoo.com