Μετά τον αγώνα με την ΑΕΚ, όπου μας ήθελε σαν κολασμένη η μπάλα στη φάση του 1-0, το +/- των παικτών του ΠΑΟΚ έχει διαμορφωθεί ως εξής:
‘Οπως πάντα, το άθροισμα για όλους τους παίκτες είναι ίσο με το +/- του ΠΑΟΚ επί 11 (275).
Παρατηρείστε ότι το άθροισμα “συμπληρωματικών” παικτών (π.χ., Kotarski-ZZ, Sastre-Λύρατζης, Ingason-Κάργας, Κουλιεράκης-Νäsberg, RS-Vieirinha, Douglas-FS, Schwab-Dantas, Oliveira-Thomas) είναι κοντά στο +25 του ΠΑΟΚ, με την απόκκλιση να εξαρτάται από το βαθμό στον οποίον παρεισδύουν και άλλοι παίκτες. Το +25 του Κωνσταντέλια, όσο δηλαδή και του ΠΑΟΚ, μου θυμίζει τη ρήση “αυτός ο παίκτης είναι μια ομάδα μόνος του”! 🙂
Παρατηρείστε, επίσης, το μεγάλο κενό μεταξύ των 11 από τους 12 βασικούς παίκτες, εκτός δηλαδή του Dantas, από τους υπολοίπους. Αυτοί οι 12 τραβάνε όλο το κουπί μετά τους μακροχρόνιους τραυματισμούς Kurtić και Λύρατζη, καθώς και, σε μικρότερο βαθμό, των Vieirinha, El Kaddouri, και Τσαούση. Ο Lucescu επιχειρεί να βγάλει λίγο-πολύ σχεδόν όλη τη χρονιά με 12 παίκτες και ελπίζω να μην κλατάρει καθ’οδόν κάποιος από τους μεγαλύτερους σε ηλικία (π.χ., Ingason, Schwab, Oliveira). Είναι βέβαια δίκοπο μαχαίρι το rotation, είδαμε άλλωστε τι έγινε στην Τρίπολη μέσα σε λίγα λεπτά με σημαντικά λάθη και από τις 5 αλλαγές, ανεξάρτητα από την ξευτίλα του Τζήλου και του Καλαμπόκη στο VAR.
Στην Τρίπολη είχαμε τον μεγαλύτερο μέσο όρο ηλικίας (σταθμισμένου με το χρόνο συμμετοχής) όλης της σαιζόν με 28.51, ξεπερνώντας το 28.44 στο ΠΑΟΚ-Καλαμάτα 2-0. Κοινός παρονομαστής η παρουσία του Ž. Živković που περνά κατά 10.83 χρόνια τον Kotarski κι έτσι προσθέτει σχεδόν 1 χρόνο στον μέσο όρο, ενώ και η παρουσία στην Τρίπολη των Näsberg-Schwab αντί των Κουλιεράκη-Dantas έπαιξε σημαντικό ρόλο.
Και μόλις 1 αγωνιστική μετά το νέο φετινό ρεκόρ μεγαλύτερης ηλικίας στην Τρίπολη, με την ΑΕΚ κάναμε νέο φετινό ρεκόρ μικρότερης ηλικίας με 25.70, ξεπερνώντας το 25.77 στο Levski-ΠΑΟΚ 2-0! Μεγάλο ρόλο έπαιξαν ο μικρός χρόνος συμμετοχής του Schwab και η απουσία του Biseswar. Υπενθυμίζω ότι οι χρόνοι αυτοί έχουν υπολογιστεί με ακρίβεια μέρας για τις ηλικίες των παικτών (λαμβάνοντας υπόψην και τα δίσεκτα έτη που έζησε ο καθένας) την ημέρα του αγώνα και με ακρίβεια δευτερολέπτου για το χρόνο συμμετοχής. Δηλαδή, σε σχέση με το Levski-ΠΑΟΚ που έγινε στις 2022-07-21, οι παίκτες είχαν μεγαλώσει με την ΑΕΚ κατά 213 μέρες (περίπου 0.583 έτη) και παρόλ’αυτά έσπασε το ρεκόρ!
Σήμερα ασχολήθηκα πρώτα με τα στατιστικά και άφησα για το τέλος τα εξωαγωνιστικά, κυρίως γιατί το αποτέλεσμα, σε αντίθεση με τα ΠΑΟΚ-ΟΣΦΠ 0-0 και Αστέρας-ΠΑΟΚ 2-2, μου δίνει μεγαλύτερη ηρεμία. Όμως τα αίσχη μερικών παραγόντων της ΑΕΚ τείνουν να ξεπεράσουν ακόμα και αυτά των Θεο… και Καρα… Ο νοών νοείτω. Έχουμε αυτά τα γελοία φερέφωνα να μας εμφανίζουν την ΑΕΚ και αδικημένη!
Θα ξεκινήσω από το δεύτερο πέναλτυ στο ΠΑΟ-ΑΕΚ που έχουν την άγνοια ή/και το θράσσος να μας λένε ότι έγινε εκτός περιοχής! Ενώ οφείλουν να γνωρίζουν πως φάουλ που συνεχίζεται εντός περιοχής, όπως το σπρώξιμο του Livai Garcia στον Ganea, είναι πέναλτυ! Ο Ganea εξακολουθεί να είναι όρθιος μέσα στη μεγάλη περιοχή και πέφτει μετά το συνεχιζόμενο σπρώξιμο του Livai Garcia. Το μόνο δικό μου ερωτηματικό σε αυτή τη φάση είναι το αν ο Ganea πέφτει επίτηδες. Όμως δεν είναι αυτό που επέλεξαν να ισχυριστούν τα φερέφωνα που ταΐζουν κουτόχορτο τους οπαδούς της ΑΕΚ.
Αναφορικά με την υποτιθέμενη στόχευση του Araujo, έχει ήδη κυκλοφορήσει video clip με τα κατορθώματά του, οπότε απλώς περιορίζομαι να επαναλάβω πως ο ΠΑΟΚ είναι παθών με τη μη τιμωρία του παίκτη για το χτύπημα στο γόνατο του Κωνσταντέλια με το σκορ στο 1-0 στο παιγνίδι του πρώτου γύρου, οπότε καλά κάναμε και το επισημάναμε (χωρίς βέβαια να έχω ιδέα πόσο ενήμεροι είναι γι’αυτά οι ξένοι διαιτητές).
Για τη συγκεκριμένη φάση, η γνώμη μου είναι ότι ο Araujo σωστά δέχτηκε κίτρινη για επικίνδυνη προβολή με σηκωμένες τις τάπες:
Όμως, ο Oliveira σήκωσε τις τάπες ΠΡΙΝ από τον Araujo, σε στιγμή δηλαδή που ακόμα η προβολή του Araujo ήταν ΝΟΜΙΜΗ, όπως βλέπετε εδώ:
Ακόμα και αν ο Oliveira το έκανε αυτό για να προφυλαχθεί, είχε άλλους νόμιμους τρόπoυς αντίδρασης, όπως παίζοντας τη μπάλα (με κίνδυνο της σωματικής του ακεραιότητας) ή πηδώντας στον αέρα. Επομένως έπρεπε και αυτός να πάρει κίτρινη κάρτα για επικίνδυνο παιγνίδι, ακόμα κι αν δεν είχε πατήσει τον Araujo! Το δε φάουλ, με την πολυτέλεια του replay (και όχι του VAR που δικαιούται να επέμβει μόνο αν θεωρήσει πως υπήρχε θέμα κόκκινης), έπρεπε να δωθεί υπέρ της ΑΕΚ και όχι υπέρ του ΠΑΟΚ αφού η πρώτη παράνομη ενέργεια έγινε από τον Oliveira και όχι από τον Araujo! ‘Ομως κόκκινη (που ζητά η ΑΕΚ) σωστά δεν δώθηκε γιατί το πάτημα δεν ήταν βάναυσο (σε αντίθεση, π.χ., με αυτό στον αγώνα Frankfurt-Napoli), ήταν στιγμιαίο, και ευτυχώς βρήκε τον Araujo στο μηρό χωρίς να του προκαλέσει κανένα τραυματισμό:
Για τη φάση Livai Garcia/Ingason, θα’πρεπε πραγματικά να ντρέπονται! Ακόμα κι αν ο Livai Garcia είχε ακουμπήσει τη μπάλα, πόσο μάλλον που δεν την είχε, ο Ingason δεν θα του είχε κάνει φράγμα αφού τρέχει με μεγάλη ταχύτητα και νόμιμα προσπαθεί να προστατεύει τη μπάλα για να φτάσει σε αυτήν πρώτος ο Kotarski, όπως κάνουν συχνά αμυντικοί που προστατεύουν τη μπάλα από τον επιθετικό για να βγει άουτ χωρίς να παίζουν τη μπάλα! Ούτε τράβηξε τον Livai Garcia, ούτε τον χτύπησε, ούτε του έβαλε το χέρι στο λαιμό ή στο κεφάλι (πόσο μάλλον να του ρίξει καμμιά αγκωνιά, όπως ο Araujo και ο Amrabat σε άλλες φάσεις), παρά μόνο προεξέτεινε το χέρι του μπροστά από τον Livai Garcia στο ύψος του στήθους ώστε να παρεμποδίσει τον γρήγορο παίκτη της ΑΕΚ να πάει ευθεία στη μπάλα. Όπως ο Oliveira είχε την επιλογή να πηδήξει στη φάση με τον Araujo, έτσι κι ο Livai Garcia είχε την επιλογή να προσπαθήσει να περάσει γύρω από τον Ingason. Δεν είναι δικό του το γήπεδο για να του κάνει και καμμιά υπόκκλιση ο Ingason για να περάσει! Προτίμησε όμως να πάει through Ingason, με αποτέλεσμα να μπουρδουκλωθούν και οι δύο. Μάλλον σωστά άφησε τη φάση ο διαιτητής, αν όμως έδινε φάουλ αυτό θα έπρεπε να ήταν περισσότερο στον Livai Garcia παρά στον Ingason! Διάφορα τραγελαφικά που γράφουν γι’αυτή τη φάση οι παράγοντες της ΑΕΚ, ας τα εφαρμόσουν πρώτα στο σπρώξιμο από πλάγια και πίσω του Vida στον Oliveira στο 42’53” του αγώνα!
Διάβασα επίσης από έναν οπαδό της ΑΕΚ διαμαρτυρίες για το ότι ο Oliveira σφάδαζε μετά την προβολή του Araujo. Παρότι, όπως έγραψα παραπάνω, με την πολυτέλειa του replay το φάουλ έπρεπε να είχε δωθεί υπέρ της ΑΕΚ, ο Araujo πήρε στο τέλος παραμάζωμα τον Oliveira:
Δηλαδή ο Oliveira χτύπησε σε αυτή τη φάση. Είναι βέβαια πιθανό έως πολύ πιθανό να υπήρξε gamesmanship του Oliveira ώστε να δωθεί κίτρινη στον Araujo και όχι σε αυτόν, όμως κάτι τέτοιο εφαρμόστηκε και από τον Hajsafi όταν μετά από ανατροπή (και όχι χτήπημα) από τον Α. Živković στο 44’56”…
… αφού landed το πέσιμο καλύτερα κι απ’τον Πετρούνια, έκανε 4 (!) πλήρεις περιστροφές στο έδαφος (σαφές δείγμα ότι δεν πονούσε και ότι τις έκανε επίτηδες) ώστε να εκμαιεύσει την κίτρινη κάρτα στον Α. Živković! Παίκτης που πονάει πραγματικά μένει εκεί που έπεσε και δεν κάνει περιστροφές! Ο Oliveira δεν έκανε τίποτε χειρότερο από αυτό.
Για το φερόμενο ντου των ανθρώπων της ΑΕΚ στους διαιτητές στη διάρκεια της ανάπαυλας έχω μόνο μαρτυρίες και έμμεσες αποδείξεις (ενδείξεις), όπως το αμαρτωλό τους παρελθόν με τα ευαίσθητα σημεία ενός άλλου ξένου διαιτητή αλλά και το ότι σε όλο το β’ ημίχρονο ο Νορβηγός άφησε ασφύριχτα αρκετά καραμπινάτα φάουλ των παικτών της ΑΕΚ, προκαλώντας τη δίκαια αντίδραση του Lucescu. Ίσως πρέπει να πούμε στην ΑΕΚ και ένα μεγάλο ευχαριστώ που πήραμε 2 ολόκληρα φάουλ στο β’ ημίχρονο (έναντι 10 της ΑΕΚ)! Ένα στο 56’14” για σπρώξιμο του Amrabat στον Α. Živković και ένα στο 82’54” για κλωτσιά του Szymański στο πόδι του Oliveira. Τόσο “καλά”!
Τέλος οφείλω να παινέσω τη γενικότερη στάση του Almeida αν και δεν θα εκπλαγώ ιδιαίτερα αν σύντομα υποκύψει και αυτός στην τοξικότητα του οργανισμού της ΑΕΚ, όπως έχουν κάνει στο παρελθόν και άλλοι προπονητές του ΟΣΦΠ και της ΑΕΚ.
Επικοινωνία: paokstats at yahoo.com