Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου, 2024
Google search engine
ΑρχικήΚΑΤΙ ΔΙΚΑ ΜΑΣΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ ΤΟΥ ΠΑΟΚ036 Ο ΠΑΟΚ έχει πλέον την τύχη του στα πόδια του

036 Ο ΠΑΟΚ έχει πλέον την τύχη του στα πόδια του

– Έστω και θεωρητικά, μετά τη μείωση της απόστασης από την κορυφή στους 5 βαθμούς, ο ΠΑΟΚ πλέον ελέγχει την τύχη του αφού με 9-0-0 βγαίνει μαθηματικά πρωταθλητής. Στην πράξη, είναι κι αυτό ένα ακόμα βήμα προς τον μεγάλο στόχο, έστω και αν αυτός έχει γίνει εξαιρετικά δύσκολος μετά τις 7 ισοπαλίες έναντι ομάδων που έμειναν εκτός πλέυ-οφφς (1-1 @ΟΦΗ, 1-1 @Λεβαδειακός, 2-2 Αστέρας, 1-1 @Ατρόμητος, 0-0 ΟΦΗ, 2-2 @Αστέρας, 0-0 @Γιάννινα).

– Πρέπει φυσικά να αναγνωρίσουμε ότι και οι συνεκδικητές μας έχασαν κάποιους βαθμούς με υποδεέστερους αντιπάλους. Άλλωστε αυτό κάνει πιο ενδιαφέροντα και συναρπαστικό τον ανταγωνισμό. Μπορεί το αήττητο πρωτάθλημα του 2019 να ήταν εντυπωσιακό, δεν πρέπει όμως να ξεχνάμε ότι το πήραμε με “μόνο” 5 βαθμούς διαφορά από τον 2ο (έστω και αν σε αυτό συνετέλεσε το ότι ξεκινήσαμε με -2 βαθμούς) κι έτσι με 1 και μόνο διαφορετικό αποτέλεσμα (στο ΠΑΟΚ-ΟΣΦΠ 3-1) θα μπορούσαμε να είχαμε χάσει ακόμα και αυτόν τον τίτλο! Δεν είναι φυσιολογικά πράγματα αυτά. Είναι πολύ πιο υγειές να χάνουν όχι απλώς περισσότερους αλλά πολύ περισσότερους βαθμούς οι πρωτοπόρες ομάδες.

– Το μεγάλο κακό λοιπόν για τον ΠΑΟΚ τη φετινή σαιζόν δεν είναι απαραίτητα η απώλεια βαθμών που είχε αυτή καθεαυτή αλλά το ότι ισοφαρίστηκε από υποδεέστερους αντιπάλους 2 φορές στις καθυεστερήσεις: στο 101’58” στην Κρήτη και στο 92’00” στη Λειβαδιά. Και δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι στη Λειβαδιά κοντέψαμε στη συνέχεια και να χάσουμε τον αγώνα αλλά ευτυχώς έσωσε το βαθμό ο Α. Živković με την κόκκινη κάρτα που πήρε. Όπως κοντέψαμε να χάσουμε και από τον ΟΦΗ στην Τούμπα αλλά ο επιθετικός του ΟΦΗ έστειλε στο tête-à-tête με τον Kotarski τη μπάλα στο οριζόντιο δοκάρι. Και βέβαια μεγάλο κακό ήταν και αυτό που έγινε στην Τρίπολη, πάλι στις καθυστερήσεις, όπου ο Lucescu, πράττοντας όπως πάντοτε λογικά, θέλησε να εκμεταλλευτεί το 0-2 για να βοηθήσει στην ενσωμάτωση του Kędziora αλλά και να δώσει χρόνο συμμετοχής στον F. Soares, με το γνωστό αποτέλεσμα. Είναι προφανές σε όλους πως στην εποχή του VAR το ότι δεν ακυρώθηκε ως όφφσάιντ το 2-2 του Αστέρα ήταν εγκληματικό. Όμως πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας και το ότι θα μπορούσε η μπάλα να φτάσει σε κάποιον Sito δίπλα στο σημαιάκι χωρίς αυτός να ήταν όφφσάιντ. Υπάρχει και τύχη και ατυχία στο ποδόσφαιρο.

– Αυτή η τύχη που, επιτέλους, στάθηκε στο πλευρό μας στο Βικελίδης σε 6 περιπτώσεις: στο ότι ήταν λίγο όφφσάιντ οι επιθετικοί του Άρη στο 1ο δοκάρι τους και στο ακυρωθέν γκολ τους, στο ότι η μπάλα δεν πήγε στα δίχτυα στο 2ο και στο 3ο δοκάρι, στο ότι κερδίσαμε αυτό το πέναλτυ, και στο ότι ο Σιαμπάνης έστειλε μια αλλιώς χαμένη σέντρα του R. Soares συστημένη στο πόδι του Α. Živković.

–  Όμως τύχη και εφαρμογή των κανονισμών μπλέκονται σε πολλές περιπτώσεις. Δράττομαι της ευκαιρίας για να σχολιάσω την πολύ ενδιαφέρουσα από διαιτητική άποψη φάση του 3ου δοκαριού του Άρη. Όπως εξελίχθηκε στην πραγματικότητα η φάση, δηλαδή δοκάρι και επιστροφή της μπάλας στον αγωνιστικό χώρο, έπρεπε να είχε δωθεί όφφσάιντ διότι ο επιθετικός του Άρη που τη στιγμή της κεφαλιάς ήταν σε θέση όφφσάιντ (φωτογραφία 1) παρεμποδίζει με την παρουσία του τον Douglas να κινηθεί προς τη μπάλα (φωτογραφίες 2 και 3):

Ποια θα ήταν όμως η σωστή διαιτητική απόφαση αν η μπάλα είχε πάει δοκάρι και μέσα; Δεν χρειάζεται να περιμένουμε να γίνει κάτι για να το αναλύσουμε. Και αυτό θα έπρεπε να κάνουν και οι καθηγητές διαιτησίας και οι συνταξιούχοι διαιτητές για επιμόρφωση του κόσμου. Θα μου πείτε αυτοί δεν μπορούν να συμφωνήσουν για πραγματικές φάσεις κι έχουμε τον γελοίο τον Σπάθα να μας λεέι ότι έπρεπε να είχε δωθεί αλλαγή στο κανονικό πλάγιο που εκτέλεσε ο Α. Živković! Τέλος πάντων, κλείνω αυτήν την παρέκβαση.  Ίσως να έχετε κάποιοι υποψιατεί πού το πάω! Η φάση αυτή ενέχει παράγοντες που θα έπρεπε να είχαν παίξει ρόλο στη μη ακύρωση του γκολ του Varela με την ΑΕΚ το 2018! Λοιπόν, η γνώμη μου είναι πως αν η μπάλα είχε πάει δοκάρι και μέσα η σωστή απόφαση δεν θα ήταν δεδομένη αλλά θα εξαρτάτο από τις λεπτομέρειες του πώς κατέληξε η μπάλα γκολ! Αν η μπάλα είχε κινηθεί πάνω στη γραμμή του τέρματος πριν την περάσει, δίνοντας χρόνο στον Douglas δυνητικά να την απομακρύνει, τότε θα έπρεπε να ακυρωθεί το γκολ ως όφφσάιντ. Αν όμως η μπάλα είχε πάει κατ’ευθείαν δοκάρι και στα δίχτυα τότε θα έπρεπε να μετρήσει το γκολ γαιτί ο Douglas δεν την προλάβαινε! Όπως βλέπετε δεν κάνω καμμιά αναφορά στον Kotarski γιατί ο παίκτης της ΑΕΚ δεν τον παρεμποδίζει να παίξει τη μπάλα. Απλώς και μόνο η παρουσία του που μπορεί να απασχολεί τους παίκτες του ΠΑΟΚ δεν αποτελεί λόγο για να δωθεί όφφσάιντ, όπως ίσχυε και για τον Mauricio.

– Και πάμε τώρα στη φάση του πέναλτυ. Επαφή υπήρξε και με αυτό το δεδομένο ήταν στην κρίση του διαιτητή. Μπορώ να πω μάλιστα πως, ίσως όχι τυπκά αφού οι κανονισμοί αναφέρονται σε προφανές λάθος και όχι υποψία λάθους, ουσιαστικά ορθώς ο VAR κάλεσε τον διαιτητή να δει μια τέτοια φάση που είναι στην κρίση του διαιτητή. Άλλο η κρίση μιας φάσης στη ροή κι άλλο με ριπλέυ και πολλές γωνίες. Υπάρχει και ενδοεπικοινωνία, μπορεί ο διαιτητής να μην είχε δει ότι υπήρξε επαφή στη ροή του αγώνα. Άλλωστε ο διαιτητής μπορεί να εμμείνει στην άποψή του, όπως άλλωστε έκανε (σωστά κατά τη γνώμη μου αλλά όχι της ΚΕΔ και των περισσοτέρων ΠΑΟΚτσήδων) και ο Διαμαντόπουλος στο πέναλτυ που έδωσε στο ΠΑΟΚ-Λεβαδειακός. Όσο για την άποψή μου είναι ότι, έστω και με δεδομένη την επαφή που είδαμε, δεν έπρεπε να είχε δωθεί πέναλτυ. Δεν λέω ότι δώθηκε απαραίτητα λανθασμένα, όμως ο Schwab νομίζω ότι μπήκε στη φάση για να πάρει πέναλτυ και όπως κινήθηκε θα έπεφτε και χωρίς αυτή την επαφή, όπως, π.χ., έπεσε ο Κούτσιας στο ΠΑΟΚ-Levski 1-1.

– Όπως είπε σε μια εκπομπή και ο Κατσουράνης που, παρεμπιπτόντως, συμφωνεί μαζί μου για αυτήν την φάση στο Άρης-ΠΑΟΚ, μπορεί να κάνω και λάθος. Σε μη αντικειμενικές φάσεις που είναι θέμα κρίσης, υπάρχει πάντα αυτό το ενδεχόμενο. Εδώ ακόμα και σε αντικειμενικές φάσεις, όπως το γκολ του Varela με την ΑΕΚ το 2018, βλέπει κανείς διιστάμενες απόψεις, κυρίως βέβαια λόγω άγνοιας των κανονισμών ή βολικής αδιαφορίας για αυτούς. Όμως δεν αποτελεί απόδειξη για το ότι κάνω λάθος το ότι οι περισσότεροι συνοπαδοί μας το θεωρούν αυτό πέναλτυ. Μου έγραψε κάποιος στο FB ότι κάποιες φάσεις “99 τις βλέπουν έτσι και μόνο εσύ (δηλαδή εγώ) αλλιώς”. Τιμή μου και καμάρι μου! Είναι σημαντική λεπτομέρεια ότι οι 99 είναι όλοι οπαδοί της ομάδας μας. Του απάντησα λοιπόν πως αν πήγαινε σε ένα forum χανουμιών, 9,999 θα του έλεγαν ότι το γκολ του Varela το 2018 ήταν όφφσάιντ, κι όμως αυτός ο 1 που θα διαφωνούσε μαζί τους θα ήταν αυτός που έχει δίκιο! Σκεφτείτε τι θα αισθανόσασταν και τι θα υποστηρίζατε αν ένα τέτοιο πέναλτυ δινόταν υπέρ του γαύρου στην Τούμπα. Είναι λυπηρό την ίδια φάση να την βλέπει η συντριπτική πλειονότητα των οπαδών όλων των ομάδων ανάλογα με το ποια ομάδα υποστηρίζει. Αυτό είναι ένδειξη έλλειψης παιδείας και αντικειμενικότητας (αν όχι τιμιότητας). Εμπεριέχεται όμως στον ορισμό του φανατισμού. Δεν αρκεί, δυστυχώς, να σκέφτεσαι από το πρωί ώς το βράδυ για τον ΠΑΟΚ, να εύχεσαι το καλό του, και να τον υποστηρίζεις. Πρέπει και να κάνεις το άσπρο μαύρο, όπως κάνει η συντριπτοκή πλειονότητα των οπαδών της ΑΕΚ που δεν παραδέχονται ότι το γκολ του Varela ήταν πεντακάθαρο. Ή μήπως έχουμε την αυταπάτη ότι εμείς, οι οπαδοί του ΠΑΟΚ, είμαστε τέρατα ευθυκρισίας και τιμιότητας και μόνο οι αντίπαλοι οπαδοί ψεύδονται, ή έστω αυταπατώνται και εθελοτυφλούν; Πρέπει όλοι να μάθουν να διαχωρίζουν το τι θέλουν από το τι κρίνουν. Ο φανατισμός είναι για τις θρησκείες. Βέβαια και το ποδόσφαιρο και ο ΠΑΟΚ θρησκεία είναι, οπότε όλα εξηγούνται…

– Πάμε τώρα στα στατιστικά μας. Ο Lucescu σε 185 αγώνες (χωρίς να μετράμε το ΠΑΟΚ-ΟΣΦΠ του 2018 που δεν ξεκίνησε) είχε κάνει 2 αλλαγές στην ανάπαυλα μόλις 5 φορές!:

2018-09-26 ΠΑΟΚ-Άρης 1-1 (1-1)
2018-12-13 ΠΑΟΚ-BATE 1-3 (0-3)
2022-03-13 ΠΑΟΚ-Γιάννινα 1-0 (0-0)
2022-05-21 ΠΑΟΚ-ΠΑΟ 0-1 (0-1) @ΟΑΚΑ
2022-07-28 ΠΑΟΚ-Levski 1-1 (0-1)

Και την Κυριακή στο Βικελίδης έκανε όχι απλώς 2 αλλά 3! Όπως λένε εδώ, στο Αμέρικα, “Desperate times call for desperate measures”!

2023-03-19 Aris-PAOK 1-2 (1-0)

– Με την προσθήκη του Schwab φτάσαμε τους 11 πολλαπλούς (τουλάχιστον 2 γκολ) σκόρερ, ισοφαρίζοντας τη χειρότερη επίδοση μετά το 2009 (2009-2010, 2010-2011, 2014-2015). Στο 1 έχουμε 6 παίκτες, από τους οποίους ο Taison έχει τις μεγαλύτερες πιθανότητες να γίνει ο 12ος. Ελπίζω κι ο μεγάλος Vieirinha της καρδιάς μας να σκοράρει το 1ο του φετινό γκολ, έστω και με πέναλτυ στο ΠΑΟΚ-Λαμία!

– Φτάσαμε στα 29 γκολ εκτός έδρας, όσα και εντός! Όμως έχουμε δώσει εντός 2 αγώνες λιγότερους. Η μοναδική φορά στην πρόσφατη ιστορία του ΠΑΟΚ που βάλαμε περισσότερα γκολ εκτός έδρας ήταν το 2011-2012, επί László Bölöni: 35 εντός-37 εκτός! Κοντά φτάσαμε και πέρυσι: 43 εντός-42 εκτός!

– Από τα 55 φετινά γκολ μας που δεν ήταν αυτογκόλ αντιπάλων (3), τα 28 (50.9%) τα έχουν βάλει παίκτες που δεν έπαιζαν στην 1η ομάδα στο τέλος της σαιζόν 2022-2023!: 9 Thomas, 6 Narey, 4 Dantas, 3 Κωνσταντέλιας, 2 Κουλιεράκης, 1 Taison, 1 Näsberg, 1 Kędziora, 1 Σ. Τζίμας.

– Πριν το ΠΑΟΚ-ΑΕΚ στις 2023-04-02, θα έχουμε συμπληρώσει 5 μήνες και 2 μέρες (153 μέρες) αήττητοι μετά το ΑΕΚ-ΠΑΟΚ 2-0 στις 2022-10-30!

– Το 1-0 του Άρη έγινε μέσα σε 13” από το ελεύθερο του Σιαμπάνη!

– Ο Palma έκανε 6 αγγίγματα στη μπάλα μετά το κλέψιμό της από τον Dantas πριν σκοράρει. Ο τελευταίος παίκτης που είχε πετύχει κάτι ανάλογο ήταν το α…δι ο Aitor στο ΠΑΟ-ΠΑΟΚ 3-0 για τη 2η αγωνιστική των πλέυ-οφφς 2020-2021.

– Μετά το εύστοχο πέναλτυ του Schwab έχουμε:

Εύστοχα-Αποκρούσεις-‘Αστοχα (Δοκάρι/Άουτ)
12-01-00 92.3% Kurtic
10-02-00 83.3% Schwab
14-03-02 73.7% Vieirinha

– Όσο δεν αγωνίζεται ο Douglas ο ΠΑΟΚ δέχεται 1 γκολ ανά 94.3 λεπτά. Όσο δεν αγωνίζεται ο Dantas ο ΠΑΟΚ δέχεται 1 γκολ ανά 265.0 λεπτά. Έχει και τα καλά του στοιχεία το παιδί, καλό και άγιο είναι, αλλά είναι τραγικά αργός στο sprint, θυμίζει Ergys Kaçe. Το είδαμε και σε πρόσφατο παιγνίδι (ή με τη Λαμία ή με το Βόλο – δεν θυμάμαι καλά), το είδαμε και στη φάση που του έκλεψε τη μπάλα ο Palma. Το παιδί δεν προλαβαίνει ούτε παίκτες που κουβαλάνε τη μπάλα! Και τα υπόλοιπα δεν τα κάνει τόσο καλά ώστε να ισοσκελίζει αυτή τη χτυπητή αδυναμία του. Σίγουρα δεν είναι για 4 (50%) ή 7 (100%) εκατομμύρια. Αν μας τον δώσει για ~2 εκατομμύρια η Benfica με ~20% δικαίωμα μεταπώλησης, ας το σκεφτούνε. Για παραπάνω δεν είναι το παιδί γιατί η αδυναμία που έχει δεν βελτιώνεται.

– Ο Narey έγινε για 16η φορά αλλαγή, πιάνοντας έτσι στην 1η θέση τον Κωνσταντέλια που τη γλύτωσε λόγω των ενοχλήσεων που αισθάνθηκε ο Α. Živković.

– Έπιασε η κίνηση του Lucescu βάλει 10άρι τον Taison τραβώντας τον Κωνσταντέλια στα εξτρέμ. Στη θέση αυτή τον είχε δοκιμάσει τον Taison για 7’30” στο Λαμία-ΠΑΟΚ και για 9’49” στο Βόλος-ΠΑΟΚ. O Κωνσταντέλιας είχε να παίξει εξτρέμ από το ΠΑΟΚ-ΟΦΗ 0-0 στις 2023-01-14! Ο δε El Kaddouri είχε να παίξει εξτρέμ από το ΠΑΟΚ-Αστέρας 2-2 στις 2022-10-23!

– Παίζοντας μόνο στο β’ ο Sastre πήρε +2 στο +/- κι έτσι έπιασε στην 6η θέση τον R. Soares (+1) και τον Narey (-1)! Συνεχίστηκε η κατρακύλα του Oliveira (-1) που πριν τον τραυματισμό του ήταν ακόμα και στην 1η θέση και η άνοδος του Thomas (+2). Επίσης ο Schwab (+2) ξεπέρασε τον Dantas (-1) και ξαναμπήκε 11άδα. Κάργας (+1) και Taison (+2) μεταπήδησαν στο πρώτο γκρουπ αναπληρωματικών.

Επικοινωνία: paokstats at yahoo.com

 

RELATED ARTICLES
- Advertisment -
Google search engine

Most Popular

Recent Comments