Στο τέλος της σαιζόν 2018-2019 θεωρούσα τόσο προφανές ότι ο Vieirinha θα ανακηρύσσετο MVP που είχα ζητήσει από την ΠΑΕ να μας αφήσει να ψηφίσουμε πάνω από 1 παίκτη ώστε να μπορέσουμε να δώσουμε τα εύσημα και σε κάποιους άλλους παίκτες, όπως ο Biseswar, ο Πασχαλάκης, ο Crespo, κλπ. Φέτος νομίζω πως και πολλοί άλλοι θα ήθελαν να έχουν αυτή τη δυνατότητα, όχι όμως για τον ίδιο λόγο αλλά γιατί δεν είναι ξεκάθαρο ποιος είναι ο MVP.
Σας λέω από τώρα πως η απάντηση που θα δώσω στο τέλος είναι καθαρά υποκειμενική. Πάντως, και παρότι συμφωνώ πως πολλοί παίκτες είναι άξιοι αναγνώρισης και δεν θέλω να αδικήσω κανέναν, δεν θα υπεκφύγω με ηλίθιες απαντήσεις του τύπου “ο Ιβάν Σαββίδης” ή “ο Lucescu” ή “όλη η επιθετική γραμμή” ή “το δίδυμο Α. Živković-Despodov”. Όχι γιατί ο Ιβάν και ο Lucescu δεν ήταν οι σημαντικότεροι παράγοντες αλλά γιατί το “P” στο “MVP” σημαίνει “Player” και μάλιστα στον ενικό. Και όχι με τη γενικότερη σημασία του “παράγοντα” που έχει πάρει η λέξη “παίκτης/player” και στα Ελληνικά και στα Αγγλικά αλλά με την κυριολεκτική σημασία του παίκτη μέσα στο γήπεδο. Προφανώς μπορεί να υπάρχουν co-MVPs, όπως οι Stockton και Malone στο NBA All-Star Game του 1993, αλλά κι αυτό θεωρώ ότι αποτελεί μια εύκολη, βολική, και ευτελή λύση.
Υπάρχουν πολλά κριτήρια που μπορεί να χρησιμοποιήσει κανείς. Αφορούν σε ατομικά στατιστικά, στο πώς συσχετίζεται η παρουσία ή η απουσία του κάθε παίκτη με την επιθετική παραγωγικότητα και την αμυντική επίδοση της ομάδας, στο πώς και πόσο συχνά συνετέλεσαν σε καθοριστικές στιγμές στη διάρκεια της σαιζόν, στο πόσο θα κόστιζε στην ομάδα η απώλειά τους από έναν σοβαρό τραυματισμό, στο πόσο καλύτερους κάνουν τους συμπαίκτες τους. Υπάρχουν άλλωστε και αυτά που στα Αγγλικά λέγεται “intangibles” (“άυλα στοιχεία” μου βγάζει το Google Translate), δηλαδή στοιχεία που δεν αποτυπώνονται εύκολα με νούμερα.
Ξεκινώ λοιπόν παραθέτοντας κάποια στατιστικά στοιχεία για κάθε παίκτη με έμφαση στα γκολ, επιθετικά και αμυντικά. Όμως, από στατιστική άποψη, είναι και δύσκολη και άδικη η σύγκριση επιθετικών, μέσων, και αμυντικών παικτών. Οπότε, μετά την παρουσίαση των στατιστικών στοιχείων, θα παρουσιάσω πού διακρίθηκε ο κάθε παίκτης, εξετάζοντας και τους 58 αγώνες αλλά βέβαια δίνοντας βαρύνοντα ρόλο στο Πρωτάθλημα όπου κερδίσαμε τον τίτλο. Γιατί, ό,τι και να λέμε και όσο επιτυχημένη κι αν θα ήταν όντως η χρονιά αν, π.χ., πήγαινε μέσα η κεφαλιά του Ansarifard, αφενός το “V” στο “MVP” σημαίνει “Valuable” και “Value” = Τίτλοι, αφετέρου δεν θα είχα καμμία όρεξη τώρα να γράφω αυτά που γράφω!
Στον πίνακα που ακολουθεί χρησιμοποιώ τις παρακάτω συντομεύσεις:
Λ = Μικτά (μαζί δηλαδή με τις καθυστερήσεις) λεπτά συμμετοχής του παίκτη.
ΛΚΚ = Χαμένα μικτά λεπτά λόγω αποβολής του παίκτη με κόκκινη κάρτα.
ΛΣ = Λ + ΛΚΚ = Συνολικά μικτά λεπτά του παίκτη.
ΠΛ = Μικτά λεπτά ΠΑΟΚ = 5737. Παρεμπιπτόντως, ο μέσος όρος ήταν 98’55” ανά αγώνα.
Σ = Συμμετοχές παίκτη.
Σ11 = Συμμετοχές πάικτη στην αρχική 11άδα.
ΕΑ = Εκτεταμένες ασσίστ παίκτη. Εξ ορισμού, σε κάθε γκολ του ΠΑΟΚ αντιστοιχεί 1 ΕΑ. Συνήθως αυτή πιστώνεται σε 1 παίκτη αλλά ενίοτε μοιράζεται σε περισσότερους.
ΓΕΑ = ΓΚΟΛ+ΕΑ = Το άθροισμα γκολ και εκτεταμένων ασσίστ του παίκτη.
Ε = Η επίθεση του ΠΑΟΚ ενώ αγωνιζόταν ο παίκτης.
ΠΕ = Η επίθεση του ΠΑΟΚ = 135.
Α = Η άμυνα του ΠΑΟΚ ενώ αγωνιζόταν ο παίκτης ή ο ΠΑΟΚ έπαιζε με λιγότερους παίκτες λόγω αποβολής του παίκτη.
ΠΑ = Η άμυνα του ΠΑΟΚ = 54.
Δ = Ε-Α = Η διαφορά τερμάτων του ΠΑΟΚ ενώ αγωνιζόταν ο παίκτης, συνυπολογίζοντας τα τέρματα που δέχθηκε ο ΠΑΟΚ ενώ έπαιζε με λιγότερους παίκτες λόγω αποβολής του παίκτη. Π.χ., τα 3 γκολ που έβαλε ο ΠΑΟΚ στη Beitar μετά την αποβολή του Douglas δεν μετρούν για τον παίκτη, όμως το 1 γκολ που δέχθηκε ο ΠΑΟΚ μετά την αποβολή μετράει γιατί θεωρείται συνυπεύθυνος γι’αυτό ο αποβληθείς παίκτης!
ΠΔ = ΠΕ-ΠΑ = Η συνολική διαφορά τερμάτων του ΠΑΟΚ = 135-54 = 81.
Σημειωτέον ότι οι κολώνες με τους πολύπλοκους τίτλους δείχνουν την επίθεση, άμυνα, και διαφορά τερμάτων ανά μονάδα χρόνου του ΠΑΟΚ ενώ ΔΕΝ αγωνιζόταν ο κάθε παίκτης. Αντικατοπτρίζουν δηλαδή την επιρροή της απουσίας του κάθε παίκτη στις επιδόσεις της ομάδας. Παίκτες με πολύ μικρή συμμετοχή που ανά μονάδα χρόνου συμμετοχής μπορεί να είναι κορυφαίοι, όπως ο Ταλιχμανίδης, τείνουν στο μέσο όρο της ομάδας σε αυτές τις κατηγορίες.
Και προχωράμε στα σχόλια για τον κάθε παίκτη από τους 33 που αγωνίστηκαν. Ο Παναγιώτου (#76) και ο Μοναστηρλής (#41) είχαν μόνο 3 και 2 παρουσίες, αντίστοιχα, στην επίσημη 20άδα ή 23άδα, χωρίς να αγωνιστούν. Ο δε Μπαλωμένος (#54), που είχε έναν σοβαρό τραυματισμό σε ένα φιλικό με την Καβάλα τον Αύγουστο του 2023, δεν μπήκε ούτε σε επίσημη αποστολή.
#3 Νäsberg
Μπορεί να μην ενέπνεε την εμπιστοσύνη των 2 παικτών που ήταν μπροστά του στο rotation στη θέση 5 και να έχασε τον Ansarifard στη φάση που θα μπορούσε να μας είχε αφήσει σύξυλους, όμως ήταν παρών σε κρίσιμες στιγμές που χρειάστηκε να είναι 1η αλλαγή στην άμυνα ή και να αγωνιστεί, όπως στο ΠΑΟ-ΠΑΟΚ 2-3 και Άρης-ΠΑΟΚ 1-2 στα πλέυ-οφφς. Όσο αγωνίστηκε, τα γκολ του ΠΑΟΚ ήταν 18-4!
#4 Κουλιεράκης
Βράχος στην άμυνα, λίγα μεγάλα λάθη (όμως 2 μέσα σε 5 μέρες στα ΠΑΟ-ΠΑΟΚ 2-2 και ΠΑΟΚ-Eintracht 2-1), καθοριστικές επεμβάσεις (π.χ., ΠΑΟΚ-Hajduk 3-0, ΠΑΟ-ΠΑΟΚ 2-3), καθοριστικά γκολ στο ECL (το 1-1 στο Helsinki-ΠΑΟΚ 2-3, το 2-1 στο ΠΑΟΚ-Eintracht 2-1, το 4-1 στο ΠΑΟΚ-Dinamo Zagreb 5-1). Έπαιξε κατά κόρον στα πιο δύσκολα παιγνίδια, κάτι που εξηγεί το ότι η παρουσία του συνδέεται με επιδόσεις του ΠΑΟΚ χειρότερες του Μιχαηλίδη και του μέσου όρου των συμπαικτών του και στην επίθεση και στην άμυνα. Υστερεί, συγκριτικά με τις άλλες αρετές του, στην επιτάχυνση αλλά έχει πολύ καλή τελική ταχύτητα. Με την ψυχραιμία, τη σωματοδομή, τη δύναμη στον αέρα, και την πολύ καλή μακρινή πάσα που τον διακρίνουν, μπορεί να κάνει μεγάλη καριέρα, είτε στον ΠΑΟΚ, είτε στο εξωτερικό. Μακάρι να μείνει στον ΠΑΟΚ αλλά φοβάμαι πως είναι ο υπ’αριθμόν 1 υποψήφιος να αποχωρήσει μέσα στο καλοκαίρι με μεταγραφή.
#5 Μιχαηλίδης
Ο Μιχαηλίδης είχε μια πολύ κακή αντίδραση στο γκολ του ΟΦΗ που εικάζω ότι επηρέασε την εμπιστοσύνη που του έδειξε αρχικά ο Lucescu ξεκινώντας τον στην αρχική 11άδα σε 5 από τους πρώτους 9 αγώνες του ΠΑΟΚ. Έτσι δεν αγωνίστηκε καθόλου στους επόμενους 11. Επανήλθε όμως δριμύτερος ξεκινώντας στην αρχική 11άδα σε 12 από τους επόμενους 21 αγώνες, μέχρι που ήρθε ο τραυματισμός του στον επαναληπτικό με τον ΠΑΟ. Στη συνέχεια έπαιξε μόνο στους 2 αγώνες με τη Λαμία, μέχρι που ήρθε η ανόητη κίτρινη του Κουλιεράκη μετά το διπλό όφφσάιντ που δεν υπέδειξε ο επόπτης και το θέατρο του παίκτη του ΠΑΟΚ στον αγώνα με τον ΠΑΟ στα πλέυ-οφφς. Έτσι έγινε πρωταγωνιστής στον θρίαμβο του ΠΑΟΚ στο Βικελίδης πέφτοντας θύμα του απαράδεκτου Grinfeld και αναγκαζόμενος να παίξει για 80 λεπτά με τη δαμόκλειο σπάθη της 2ης κίτρινης πάνω απ’το κεφάλι του. Με εξαίρεση το δίδυμο A. Živković-Despodov και μετά τον τραυματισμό του Ekong, το 5 ίσως ήταν η θέση με το μεγαλύτερο και καλύτερο βάθος στον ΠΑΟΚ κι αυτό κυρίως χάρη στον Μιχαηλίδη.
#6 Τσιγγάρας
Ο Τσιγγάρας βοήθησε πάρα πολύ στην πρόκρισή μας στους ομίλους του ECL. Στη συνέχεια όμως η χρήση του λογικά υποχώρησε με την καθιέρωση του Meïté καθώς ήταν πλέον 4ος στην ιεραρχία των 6αρο8αριών. Αυτό όμως που τον χαντάκωσε στη συνέχεια ήταν η επιμoνή του Lucescu να προσπαθεί να αποκομίσει, αποτυχημένα σε μεγάλο βαθμό, κάτι από το πολύ μεγάλο συμβόλαιο του Marcos Antônio. Φημολογείται μάλιστα (χωρίς να έχω καμμία ιδία γνώση) πως ζητήθηκε από τον Τσιγγάρα να φύγει δανεικός τον Ιανουάριο. Σίγουρα ο παίκτης δεν ανταποκρίθηκε πολύ καλά στις λίγες ευκαιρίες που του δώθηκαν, όπως στην ήττα από τον ΠΑΟ που ξεκίνησε στη βασική 11άδα. Ίσως όλα αυτά να ήταν άδικα για τον παίκτη γιατί άλλο η άμυνα κι άλλο το κέντρο και δεν είναι απλό ερχόμενος από απραξία ενός μηνός (με εξαίρεση ένα από τα “φιλικά” με τον Πανσερραϊκό) να τα βάλεις με το κέντρο του ΠΑΟ δίπλα στον Schwab και με 10άρι τον Marcos Antônio. Πάντως, αν δεν παραμείνει στον ΠΑΟΚ που θα με λυπήσει γιατί χρειαζόμαστε ‘Ελληνες παίκτες, θα μου μείνει αξέχαστο το πώς κράτησε τον ΠΑΟΚ με 10 παίκτες μπένοντας στη θέση του Taison μετά την αποβολή του Douglas, χάνοντας μεγάλη ευκαρία για το 1-3 και με αποκορύφωση το κλέψιμο και την ασσίστ στον Κωνσταντέλια για το 1-4 στην έδρα της Beitar.
#7 Κωνσταντέλιας
Ό,τι και να γράψω για τον Κωνσταντέλια θα είναι λίγο. Έχει τέτοιο ταλέντο και τέτοιες δυνατότητες που σχεδόν πάντα ξεχνούσα ότι είναι ακόμα 21.2 ετών (και ήταν βέβαια ακόμα νεότερος στη διάρκεια της σαιζόν) και εκνευριζόμουν με κάποιες ενέργειές του. Το ομολογώ ότι ακόμα και το τακουνάκι στον Ozdoev στο 2-4 στο Καραϊσκάκη, παρότι θα το θυμάμαι για πάντα, δεν μου άρεσε ως επιλογή. Και αυτή-καθεαυτή και γιατί φοβήθηκα αυτό που ακολούθησε με το 8-1 του ΟΣΦΠ επί του ΠΑΟΚ μέχρι να μειώσει ο Marcos Antônio στο ίδιο γήπεδο, χωρίς βέβαια να είναι αποδεικτέο ότι τα δύο συνδέονται. Τα περιττά τακουνάκια όμως τα πληρώσαμε στη Λαμία όταν σκότωσε τον Samatta κι είδα να κακολογείται ο Samatta ως ο παίκτης που αντί να βάλει γκολ “έκανε πέναλτυ στον αμυντικό”. Μπορεί βέβαια ο Κωνσταντέλιας να έπαιζε άρρωστος σ’εκείνον τον αγώνα κι αυτό το τακουνάκι να το έκανε λόγω έλλειψης δυνάμεων, όπως φαίνεται και από την αλλαγή που έγινε λίγα λεπτά αργότερα. Όπως και να’χει, βλέπετε από αυτά που γράφω πως περιμένω από τον Κωνσταντέλια το τέλειο και γι’αυτό εστιάζομαι -άδικα- στα αρνητικά. Για τα θετικά, ήταν 4ος σε χρόνο συμμετοχής, 1ος σε συμμετοχές, 2ος σε γκολ, 1ος σε γκολ εκτός έδρας, 1ος σε εκτεταμένες ασσίστ (ΕΑ), 2ος στο άθροισμα γκολ και ΕΑ, 6ος (4ος εξαιρώντας τους Ricardo και Σ. Τζίμα που έπαιξαν λίγο) με 122 μικτά λεπτά ανά γκολ ή ΕΑ και με μεγάλη βελτίωση σε σχέση με τα 197 το 2022-2023, και 2ος, πίσω από τον Sastre, στην επιθετική αφλογιστία του ΠΑΟΚ όταν απουσίαζε! Στο μέσο όρο της σειράς κατάταξης σε 16 στατιστικά κριτήρια, ήταν 1ος με διαφορά από τον 2ο! Όσο για στιγμές, τα 2 γκολ στο 3-2 με την ΑΕΚ, η ασσίστ στον A. Živković για το 2-0 με τον ΟΣΦΠ, και η εκπληκτική ντρίπλα στον Odubajo, το σλάλομ, και η χόκευ ασσίστ που κατέληξε στο 1-2 του Taison θα μείνουν αξέχαστα. Ίσως όχι τόσο όσο τα περσινά ζογκλερικά πριν το γκολ του Narey με την ΑΕΚ ή το φετινό τακουνάκι στο Καραϊσκάκη, αλλά αυτές οι στιγμές συνδύασαν την ομορφιά με την ουσία. Ο Κωνσταντέλιας, κατά την άποψή μου, δεν είναι για πούλημα, όσα λεφτά κι αν προσφερθούν στον ΠΑΟΚ. Πέρα από το θέαμα και τη θετική αύρα που φέρνει στο γήπεδο, μεγαλώνει μια γενιά από ΠΑΟΚτσάκια σε όλη την Ελλάδα! Πρέπει να μείνει για πάντα στον ΠΑΟΚ, προφανώς με την αμοιβή που του αξίζει, κι αν το κάνει μπορεί κάλιστα ο Μέγας Κωνσταντίνος να ξεπεράσει και τον Μεγαλέξαντρο του ΠΑΟΚ, τον μέγιστο Γιώργο Κούδα!
#8 Douglas
Ποιος ξέρει, αν δεν τραβούσε τον Shua ίσως η Beitar να είχε ισοφαρίσει σε 1-1 και να είχαμε τελικά αποκλειστεί! Όπως εξελίχθηκαν τα πράγματα με την απόκρουση του πέναλτυ από τον Kotarski και με την ύστερη γνώση ότι ο ΠΑΟΚ άντεξε με 10 παίκτες, μπορεί και να τα οφείλουμε όλα και στον Douglas! Αλλωστε η μεταγραφή του ήταν που μας έφερε τον Meïté και ίσως και τον Despodov!
#8 Meïté
Η ήττα από τον ΟΦΗ και η αποτυχημένη προσπάθεια του Meïté για κεφαλιά στο κέντρο που έπιασε αέρα λίγο πριν ισοφαριστούμε σε 2-2 από τον ΠΑΟ (η μόνη ισοπαλία μας όλη τη χρονιά στους 34 αγώνες ποά άνοιξε το σκορ ο ΠΑΟΚ!), στα 4 πρώτα παιγνίδια του με τον ΠΑΟΚ, σε συνδυασμό με το φαινομενικά νωχελικό του στυλ, ομολογώ ότι με αρχικά με ξένισαν πολύ. Και καμμιά φορά οι πρώτη εντύπωση είναι πάρα πολύ σημαντική. Θυμάμαι μάλιστα ότι κάποιος ΠΑΟΚτσής τον συνέκρινε στο Facebook με τον… Esiti! Αμέσως διαμαρτυρήθηκα αλλά το να έβγαινε απλώς καλύτερος από τον Esiti προφανώς δεν σήμαινε απολύτως τίποτε! Αποδείχτηκε όμως στη διάρκεια της χρονιάς ίσως το καλύτερο αμυντικά 6άρι που θυμάμαι ποτέ στον ΠΑΟΚ! Μπορεί να μην έτρεχε όσο ο Vitolo και να μη δημιουργούσε παιγνίδι όπως ο Pablo Garcia, ήταν όμως απροσπέλαστος και, με το ύψος του, βοήθησε και στις στημένες φάσεις, όπως χαρακτηριστικά θυμάμαι στο 2-0 μετά το κόρνερ του ΟΣΦΠ στα πλέυ-οφφς. Μπορεί από στατιστική άποψη να ήταν μέτριος, όμως ήταν αναντικατάστατος στα δύσκολα και η ραχοκοκαλιά του ΠΑΟΚ! Η απουσία του έκανε μπαμ, όπως στους 2 αγώνες πλέυ-οφφς με τη Λαμία που στο 1.5 ημίχρονο που απουσίασε το σκορ ήταν 2-2 (και μάλιστα 1-2 χωρίς το γκολ του Μιχαηλίδη που δεν έπρεπε να είχε μετρήσει για όφφσάιντ του Τσιγγάρα). Πραγματικός άρχοντας και είναι κρίμα που η ρήτρα της Benfica ήταν τόσο υψηλή για τα δεδομένα του ΠΑΟΚ και πλέον κινδυνεύουμε να τον χάσουμε.
#10 Murg
Θυμάμαι στην αρχή της χρονιάς που η ΠΑΕ είχε κάνει μια διαφημιστική καμπάνια που εμφανιζόταν το όνομα του καθενός μας πάνω σε μια φανέλα με το νούμερο 10 και λέγαμε “μα χάθηκε το 7 του Κωνσταντέλια;”! Και πολλοί έλεγαν μάλιστα πως είναι κρίμα να φοράει το 10 ο Murg κι όχι ο Κωνσταντέλιας! Και Κωνσταντέλιας μπορεί να μην έγινε ο Murg, όμως έβγαλε μερικές “απλές” διαγώνιες πάσες, όπως στον Brandon για το 0-3 στο ΟΣΦΠ-ΠΑΟΚ 2-4 και για το 1-2 στο ΠΑΟ-ΠΑΟΚ 2-3, που δεν είδα ούτε από τον Κωνσταντέλια, ούτε από κανέναν άλλον παίκτη μας, τουλάχιστον σε τέτοια μεγάλα παιγνίδια. Ήταν 6ος σε γκολ, 7ος σε ΕΑ, 6ος στο άθροισμα, και 7ος με 1 γκολ ή ΕΑ ανά 145 λεπτά συμμετοχής! Ήταν καθαρά ο παίκτης που παρήγαγε τα περισσότερα σε σχέση με αυτά που περιμέναμε. Τους τελευταίους μήνες και μετά την ανανέωση που υπέγραψε έκανε κάποια κοιλιά η οποία όμως συνέπεσε με την μονιμοποίηση του Κωνσταντέλια στο 10. Ας ελπίσουμε πως θα ξαναδούμε τον Murg του 2023-2024 και όχι αυτόν του 2022-2023.
#11 Taison
Μπορεί στις ΕΑ να ήταν από τους κορυφαίους, όμως στα γκολ δυσκολεύτηκε αρκετά στη διάρκεια της χρονιάς χάνοντας εύκολα γκολ όπως στο 3-0 με τον Αστέρα (το έβαλε στη συνέχεια της φάσης ο A. Živković) και στο 2-0 με τον Ατρόμητο (το έβαλε ο Ozdoev με ανάποδο ψαλίδι). Μάλιστα υπολειπόταν σημαντικά όχι μόνο από τους άλλους 3 “βασικούς” επιθετικούς (A. Živković-Κωνσταντέλια-Brandon) αλλά ακόμα και από τον Despodov που τελικά αγωνίστηκε πάνω από 1000 μικτά λεπτά λιγότερα από τον Taison! Αλλά μετά “να κι ο Μάης, ο Μάης, Συννεφούλα μου”! Και να το 1-0 με τον ΟΣΦΠ στις 12, να το 1-0 με τον ΠΑΟ στις 15, να το 1-2 με τον Άρη στις 19, και τέζα η ΑΕΚ! Τελικά ήταν 5ος σε χρόνο συμμετοχής, 7ος στα γκολ, 2ος στις ΕΑ (χάνοντας την 1η θέση από το δικό του γκολ στο Βικελίδης!), και 5ος στο άθροισμα γκολ και ΕΑ. Ανά μονάδα χρόνου οι επιδόσεις του δεν ήταν και οι καλύτερες αλλά η απουσία του προκαλούσε την 3η μεγαλύτερη πτώση στην άμυνα του ΠΑΟΚ, πίσω μόνο από τον Sastre και τον Μιχαηλίδη, χωρίς μάλιστα να παίζει κυρίως σε πιο εύκολα παιγνίδια, όπως οι 2 συμπαίκτες του. Έπαιξε συνολικά περίπου 100 λεπτά περισσότερα από τον A. Živković, όμως τα περίπου 200 λεπτά που έπαιξε στο 10 είχαν ως αποτέλεσμα να υπολείπεται κατά 100 περίπου λεπτά του A. Živković στις φτερούγες, κάτι που φαίνεται περίεργο καθώς το 11 ήταν η μοναδική θέση όπου δεν είχε ο ΠΑΟΚ κλασικό αναπληρωματικό. Όπως και ο A. Živković, ο Taison έδειξε μεγάλη προσήλωση στην άμυνα και ήταν ηγέτης, δάσκαλος, και σπουδαίο παράδειγμα για τους μικρούς, εντός και εκτός γηπέδου.
#14 A. Živković
1ος σε γκολ, 1ος σε γκολ στην Τούμπα αλλά και εκτός έδρας, 3ος σε ΕΑ, 1ος στο άθροισμα γκολ και ΕΑ, 3ος στο άθροισμα ανά μονάδα χρόνου με 105 λεπτά ανά γκολ ή ΕΑ, πίσω μόνο από τον Ricardo που έπαιξε ελάχιστα και τον ανταγωνιστή του στο 7, Despodov! Ο A. Živković ήταν η ψυχή της ομάδας με πάθος παντού, προσήλωση στην άμυνα και “μόλις” 8 κίτρινες, 4 στην κανονική περίοδο και 4 στα πλέυ-οφφς! Μοναδικό μελανό σημάδι κάποιες θεατρινίστικες υπερβολές, με ελαφρυντικά βέβαια το πώς μας σφύρίζαν κάποιοι διαιτητές σαν τον Tiago Martins στο ΠΑΟ-ΠΑΟΚ 2-2 και τον Grinfeld στο Άρης-ΠΑΟΚ 1-2. Έβαλε πολλά κρίσιμα γκολ, όπως 2 με τη Hajduk, στo Edinburg, 2 με την Eintracht, 2 με τον ΟΣΦΠ, και 4 με τον ΠΑΟ, ενώ έδωσε και κρίσιμες ασσίστ, 2 από αυτές μάλιστα, στη Beitar λίγο αφού ο ΠΑΟΚ είχε μείνει με 10 και στο Βικελίδης, μετά από κλεψίματα. Η ασσίστ του στον Brandon για το 0-1, αν και όχι με το τακουνάκι, μου θύμισε την ασσίστ του στον Krmenčík στον τελικό του 2021. Μαζί με τον Schwab πήραν στην πράξη τη σκυτάλη του αρχηγού από τον Αρχηγό Vieirinha κι αν μείνει στον ΠΑΟΚ μπορεί και να τον πλησιάσει και γιατί όχι και να τον ξεπεράσει σε προσφορά!
#15 Ekong
Προφανώς αυτό που συνέβη στο AFCON στιγμάτισε τη χρονιά του και μπορεί να στοίχισε στον ΠΑΟΚ κι άλλους τίτλους ή θα μπορούσε να είχε στοιχίσει καιτο Πρωτάθλημα αν, π.χ., τύχαινε και τραυματιζόταν ο Kędziora. Χωρίς πάντωε να θέλω να τον δικαιολογήσω, αυτό που έκανε για την πατρίδα του ήταν και αξιοθαύμαστο. Δεν έχει πολλές ευκαιρίες ένας αθλητής να πάρει έναν τέτοιο τίτλο κι αν το έκανε, π.χ., ο Ιωαννίδης για την Εθνική μας σε μια προσπάθεια επανάληψης του 2004 στη Γερμανία, δεν θα μας κακόπεφτε. Άσε που μπορεί και να το έκανε με τη Γεωργία, ασχέτως του ότι δεν μαε βγήκε ή ότι δεν ήταν τόσο βαρειά τραυματισμένος όσο ο Ekong. Δεν ξέρουμε και τι διακανονισμό μπορεί να έκανε με τον ΠΑΟΚ χωρίς να το ξέρουμε, πέρα από την επίσημη αποζημίωση από τη FIFA. Όσον αφορά στο αγωνιστικό κομμάτι πριν φύγει για το AFCON, εγώ δεν συμφωνώ με το ότι έγινε σάκκος του μποξ για τους δημοσιογράφους. Τα ίδια έκαναν πέρυσι τέτοιο καιρό με την ανανέωση του Kędziora ή του Brandon. Καμμιά φορά, ειδικά στην Ελλάδα, η αντιμετώπιση ενός παίκτη εξαρτάται από στιγμές, όπως το γκολ που έχασε πέρυσι στην Τίπολη ο Kędziora κι αντί για 0-3 βγήκε 2-2. Ή όπως το δοκάρι του Ekong στο Helsinki η το ακυρωθέν γκολ του στη Frankfurt. Είμαι πολύ επιφυλακτικός με αυτά τα “δεν προσαρμόστηκε ποτέ” και τα “πού είναι ο Ingason;”. Προφανώς αν η σχέση του με τον Lucescu και την ομάδα έχει καταστραφεί, πρέπει να φύγει. Αν όμως όχι και αντέχει η ομάδα να πληρώνει και αυτόν και τον Kędziora, τότε, εγώ προσωπικά, δεν θα είχα πρόβλημα να μείνει. Δεν νομίζω όμως πως εντάχει ο ΠΑΟΚ να αφιερώσει πάνω από 2 εκατομμύρια το χρόνο στο δεξί κεντρικό μπακ, οπότε κατά πάσα πιθανότητα ή ο ένας ή ο άλλος.
#16 Kędziora
Όταν έπέστρεψε ο Kędziora στις 11 Ιουλίου 2023, 8 μέρες μετά την απόκτηση του Ekong, χάρηκα ιδιαίτερα γιατί, αμυντικά, του είχα μεγαλύτερη εμπιστοσύνη σε σχέση με τον Sastre, τον Vieirinha, ή τον Λύρατζη, αλλά και γιατί από τη σαιζόν 2022-2023 είχε δείξει πως την “έχε锨και τη θέση 4 όπου χρειαζόμασταν μια αλλαγή για τον Ekong. Αρχικά θάφτηκε ο Sastre (και για άλλους λόγους βέβαια) αλλά η φyυγή του Ekong στο AFCON έλυσε μερικώς αυτό το πρόβλημα. Αφού λοιπόν ξεκίνησε 9 φορές στην αρχικλη 11άδα στο 2, ο Kędziora ξεκίνησε άλλες 35 στο 4, οι 22 από αυτές συνεχόμενες στο τέλος της σαιζόν, φτάνοντας στη 2η θέση σε συμμετοχές στην αρχική 11άδα, πίσω μόνο από τον Kotarski! Πραγματικά καταπληκτικός, όλα κρόνονταν από την υγεία του, την αντοχή του, και την αποφυγή καρτών και ξεπέρασε κάθε προσδοκία! Σημείωσε δε και 3 γκολ, το ένα πιο κρίσιμο από το άλλο, στο Eintracht-ΠΑΟΚ 1-2, στο ΠΑΟΚ-ΑΕΚ 1-1, και στο ΠΑΟ-ΠΑΟΚ 1-2! Έκανε πολλές σπουδαίες επεμβάσεις αλλά στάθηκε και τυχερός σε κάποιες περιπτώσεις, όπως στο ΟΣΦΠ-ΠΑΟΚ 2-4 που με το σκορ στο 0-0 τα μούσκεψε μαζί με τον Sastre αλλά τους εξιλέωσε ο Kotarski αποκρούοντας την κοντινή προβολή του Podence. Το θέμα τώρα με τον Kędziora δεν είναι αγωνιστικό αλλά καθαρά οικονομικό. Φέτος έπαιξε στον ΠΑΟΚ νομίζω με τα μισά σχεδόν λεφτά (550) από αυτά που έπαιρνε στην Ουκρανία και τώρα ζητά υπερδιπλασασμό αυτών των αποδοχών, ορμώμενος και από το συμβόλαιο του Ekong. Αυτά συμβαίνουν όταν ακριβές μεταγραφές και μεγάλα συμβόλαια δεν σου βγαίνουν.
#18 Ž. Živković
Όπως έχω ξαναγράψει, έχασα ανεπιστρεπτί την εμπιστοσύνη μου στο πρόσωπο του Ž. Živković σ’εκείνο το ΠΑΟΚ-Γιάννινα 0-1 το Σεπτένβρη του 2021, όχι γιατί έκανε τσαφ στο διώξιμο αλλά γιατί δεν είχε την ψυχραμία να περιμένει να πιάσει τη μπάλα μέσα στην περιοχή. Η πάσα στον επιθετικό του Πανσερραϊκού στο Κύπελλο δεν βοήθησε. Ήμουν από αυτούς που έλεγαν πως πρέπει ή να εμπιστευτούμε τον Ταλιχμανίδη ή, αν δεν τον εμπιστευομαστε, πως πρέπει να πάρουμε 2ο τερματοφύλακα Έλληνα τον Ιανουάριο για το ενδεχόμενο ενός τραυματισμού ή απουσίας από κάρτες του Kotarski ποθ ευτυχώς απεφεύχθη. Ή, αλλιώς, και αν δεν μπορεί να μείνει εκτός Λίστας Α’ ο Marcos Antônio, να μείνει εκτός Λίστας Α’ ο Ž. Živković ώστε να χωρέσει σε αυτήν ο Sastre. Τελικά έπαιξε σε 6 αγώνες, οι 2 από αυτούς ηθα το Πρωτάηλημα στο Αγρίνιο και τις Σέρρες λόγω ίωσης νομίζω του Kotarski και, παρά το προναφερθέν λάθος σε αγώνα Κυπέλλου, είχε γενικά πολύ καλή παρουσία δεχόμενος μόλις 1 γκολ, συμβάλλοντας έτσι ουσιαστικά στην κατάκτηση του Πρωταθλήματος! Η παρουσία του στον πάγκο όπου κατάφερε να πάρει 2 κίτρινες ήταν ενός πραγματικού στρατιώτη, πάντα με πάθος και ένταση. Με δεδομένο ότι ο Kotarski δεν έχασε αγώνα στην Ευρώπη ή τα πλέυ-οφφς, η παρουσία του Ž. Živković κρίνεται ως επιτυχημένη και μακάρι να μείνει στον ΠΑΟΚ ως προπονητής τερματοφυλάκων ή σε κάποιο άλλο πόστο. Ο ΠΑΟΚ πήρε 2 τίτλους στα 5 χρόνια παρουσίας του στην ομάδα και είμαι ευγνώμων.
#19 Λύρατζης
Ένας παίκτης δεν αρκεί να είναι καλός όταν παίζει, πρέπει και να μην τραυματίζεται συχνά ώστε να μπορεί να βασιστεί επάνω του η ομάδα. Δε θεωρώ ότι ευθύνεται για το γκολ της Κηφισιάς μόλις μπήκε αλλαγή και εκεί ίσως αδικήθηκε από τον Lucescu. Και στον Αστέρα όμως που πήγε, κι εκεί τραυματίστηκε! Νομίζω πάντως πως είναι επιτακτική η επιστροφή του ως 5ου ή ακόμα και 6ου ακραίου αμυντικού, ακόμα δηλαδή κι αν συνεχίσουν οι Baba, Rafa Soares, και Vieirinha, καθώς ο Otto μπορεί να παιξει και αρστερά, γιατί χρειαζόμαστε παίκτες εκπαιδευμένους στην Ελλάδα. Νομίζω δε πως έχει τα προσόντα για να γίνει ένας παίκτης σαν τον Sastre. Το ερώτημα είναι αν ο Λύρατζης, που αγωνίστηκε για 15′ σε 1 αγώνα (ΠΑΟΚ-Πανιώνιος 3-0) στο Πρωτάθλημα 2018-2019 και για 46′ σε 3 αγώνες στο φετινό, όντας έτσι 1 από τους μόνο 3 παίκτες του ΠΑΟΚ με 2 επίσημα Πρωταθλήματα (Ιωσηφίδης, Vieirinha) είναι διατεθειμένος να παίξει αυτόν τον ρόλο κάνοντας υπομονή και περιμένοντας τις ευκαιρίες του.
#19 Otto
Σίγουρα τα στατιστικά του Otto, που μετά το ΠΑΟΚ-Brugge 0-2 και παρά την καλή του εμφάνιση σε εκείνον τον αγώνα είχε φτάσει να είναι ο μοναδικός μας παίκτης με αρνητική διαφορά τερμάτων (-1) ενώ αγωνιζόταν (και ενώ ο ΠΑΟΚ ήταν σε εκείνο το χρονικό σημείο στα +74 γκολ), τον αδικούν. Ο Lucescu τον χρησιμοποίησε κατά κόρον στα πιο δύσκολα παιγνίδια, ίσως δε και εκτός θέσης καθώς η 1 από τις 3 ΕΑ του ήρθε στο ΠΑΟ-ΠΑΟΚ 1-2 από αριστερά. Λίγη ώρα μετά όμως έχασε το πέναλτυ και, όπως έγινε και με τον Ozdoev, η χρονιά εξελισσόταν καταστροφικά! Όλα όμως άλλαξαν στο Λαμία-ΠΑΟΚ 1-1! Εκεί που ο ΠΑΟΚ φαινόταν χαμένος, μπήκε ο Otto αλλαγή στη θέση του κακού σε εκείνον τον αγώνα Sastre και παίζοντας με πάθος δημιούργησε την ισοφάριση του ΠΑΟΚ από το χώρο του κέντρου! Μπορεί οι ρόλοι με τον Sastre να αντιστράγηκαν στο ΠΑΟΚ-ΑΕΚ 3-2, όμως ο Otto τελείωσε τη χρονιά με +5 στη διαφορά τερμάτων του ΠΑΟΚ φτάνοντας από το -1 στο +4, κάνοντας μεγάλο παιγνίδι στο 4-1 με τον ΠΑΟΚ και αφήνοντας υποσχέσεις ότι, μαζί κυρίως με τον Sastre, θα μπορέσουν να καλύψουν επαρκώς τη θέση 2 το 2024-2025.
#20 Vieirinha
Ό,τι και να πούμε για τον Αρχηγό είναι λίγο. Είναι η ζωντανή Ιστορία του ΠΑΟΚ και έπιασε, μαζί με τον Λύρατζη, τον Ιωσηφίδη στα 2 επίσημα Πρωταθλήματα. Έπαιξε τέλεια τον ρόλο του 5ου ακραίου μπακ ενώ αγωνίστηκε ακόμα και ως εξτρέμ σε 4 αγώνες (@Helsinki, και με Παναιτωλικό, ΑΕΚ 3-2, και ΠΑΟ 4-1 στην Τούμπα). Μαζί με τον Taison αποτελούν πηγή έμπνευσης και φωτεινά παραδείγμαυα για τους νεώτερους παίκτες του ΠΑΟΚ. Στο Aberdeen έκανε πέναλτυ ενώ χάναμε 2-1 αλλά μας το χάρισαν διαιτητής και VAR και μετά ισοφάρισε σε 2-2, ανοίγοντας το δρόμο για μια μεγάλη πορεία που, δυστυχώς, δεν έφτασε στο Κύπελλο που ονειρευομασταν. Και το Πρωτάθλημα όμως καλό ήταν! Μακάρι να συνεχίσει, όμως πρέπει από μόνος του να περιορίσει τον ρόλο του γιατί ήταν άδικο για τον Sastre να μείνει εκτός Λίστας Α’ το Φεβρουάριο.
#21 Baba
Ήταν καταπληκτικός στην άμυνα μετάβασης αλλά είχε αρκετές κακές τοποθετήσεις και αργές αντιδράσεις μέσα στη μεγάλη περιοχή του ΠΑΟΚ, και χαμηλά αλλά και στον αέρα. Επιθετικά γνωρίζαμε πως οι ψηλές σέντρες δεν είναι το δυνατό του σημείο, έδωσε όμως εξαιρετικές χαμηλές ασσίστ για κρίσιμα γκολ, όπως στον A. Živković για το 0-1 στο ΟΣΦΠ-ΠΑΟΚ 2-4 και στον Κωνσταντέλια για το 1-0 στο ΠΑΟΚ-ΑΕΚ 3-2. Ήταν 3ος σε χρόνο συμμετοχής και πέτυχε και 6 γκολ, συμπεριλαβανομένου του γκολ που μείωσε το σκορ στο ΑΕΚ-ΠΑΟΚ 2-2. Μακάρι να μη δελεαστεί από τις Αγγλικές σειρήνες και να παραμείνει στον ΠΑΟΚ όπου η δύναμή του τον κάνει να ξεχωρίζει. Δεν νομίζω να είναι τυχαίο πως στις 2 χρονιές του στον ΠΑΟΚ πήραμε 2 τίτλους! Παρεμπιπτόντως, κάποιος πρέπει να υπενθυμίσει στους “επαγγελματίες” της κακιάς ώρας στη NOVA ότι το όνομα του παίκτη γράφεται Baba και όχι Bamba και δεν υπάρχει ήχος “μ” στην προφορά του ομόματός του!
#22 Schwab
Πραγματικός αρχηγός της ομάδας, από θεωρητικά αναπληρωματικός κατέληξε να είναι 1ος μεταξύ των 6αρο8αριών (με 38 λεπτά περισσότερα του Meïté!) και 8ος γενικά σε χρόνο συμμετοχής, 5ος σε γκολ, και 3ος στη διαφορά τερμάτων του ΠΑΟΚ ενώ αγωνιζόταν με +55 γκολ, πίσω μόνο από τον Kotarski και τον Κωνσταντέλια! Έχασε 2 πέναλτυ με τη Beitar και τον ΟΦΗ που δεν στοίχισαν και επανήλθε δριμύτερος τελειώνοντας τη χρονιά με 6/8 (75%) και φτάνοντας τα 18/22 (81.8%) στα 4 χρόνια παρουσίας του στον ΠΑΟΚ. Παρά την έλλειψη ταχύτητας και την ηλικία του (33.7 ολέον), έδωσε στην ομάδα τη σιγουριά, την ηρεμία, και την ανάοτυξη του παιγνιδιού που δεν μπόρεσε να δώσει ο Ozdoev. Πρέπει να μείνει οπωσδήποτε ως 3ος ή 4ος μέσος. Το ότι καταλήγει στο τέλος “βασικός” δεν είναι δικό του φταίξιμο αλλά παράσημο!
#23 Sastre
Δεν γνωρίζω τι ακριβώς διεμήφθη μεταξύ του παίκτη και του Lucescu και “μπήκε στο σκυλόσπιτο” του προπονξτή μας, που λέμε εδώ στα ξένα, μετά τον χαμένο τελικό με την ΑΕΚ το 2023. Ακόμα και να ευθυνόταν για το 1ο γκολ, δε νομίζω να αρκούσε αυτό. Στάθηκε τυχερός (και μαζί του και ο ΠΑΟΚ) που, μετά το μπουρδούκλωμά του με τον Kędziora, έσωσε ο Kotarski την κοντινή προβολή του Podence με το σκορ στο 0-0 στο ΟΣΦΠ-ΠΑΟΚ 2-4 γιατί αλλιώς δεν ξέρω πότε θα τον ξαναβλέπαμε. Αδικήθηκε νομίζω σφόδρα που έμεινε εκτός Λίστας Α’, τουλάχιστον το Φεβρουάριο. Έστω και με δεδομένο ότι για μεγάλο διάστημα έπαιζε κυρίως σε σχετικά πιο έυκολους αγώνες, το ότι ο ΠΑΟΚ είχε την 4η υψηλότερη διαφορά τερμάτων ενώ αγωνιζόταν με +51 γκολ παρότι ήταν μόλις 14ος σε χρόνο συμμετοχής. Η απουσία του δε από τον αγωνιστικό χώρο συνδιάστηκε με τη μεγαλύτερη καθίζηση και της επίθεσης (από 42.50 σε 50.45 γκολ ανά λεπτό) αλλά και της άμυνας του ΠΑΟΚ (από 106.24 σε 89.26 γκολ ανά λεπτό)! Έβαλε, έστω και με δόση τύχης, το πιο καταλυτικό γκολ της χρονιάς που θα μας μείνει για πάντα αξέχαστο!
#27 Ozdoev
O Ozdoev πέρασε μια περίοδο φορμαρίσματος μεταξύ Οκτωβρίου και Δεκεμβρίου όταν και σκόραρε 6 από τα 7 φετινά του γκολ. Ήταν όμως το 7ο με το οποίο ο ΠΑΟΚ ισοφάρισε την ΑΕΚ στο ΑΕΚ-ΠΑΟΚ 2-2 στα πλέυ-οφφς που ήταν ένα από τα καθοριστικά σημεία καμπής του Πρωταθλήματος! Γενικά ο Ozdoev και πριν την περίοδο του Ραμαζανιού και των ψυχολογικών προβλημάτων που πέρασε, δεν έδειξε ιδιαίτερη έφεση στην οργάνωση του παιγνιδιού. Ήταν μεν ένας πολύτιμος παίκτης για τον ΠΑΟΚ, δεν έπεισε δε πως πρέπει να θεωρείται ως βασικός μέσος. Μετά ήρθε και το χαμένο πέναλτυ με τον ΠΑΟ στο Κύπελλο κι αν δεν ήταν το σωτήριο γκολ του με την ΑΕΚ, το 2024 θα ήταν καταστροφικό για τον παίκτη. Είναι μια χαρά για 3ος ή 4ος μέσος στην ιεραρχία αλλά το ζητούμενο είναι αν θα αποδεχθεί να μείνει και να ευδοκιμήσει σε έναν τέτοιο ρόλο. Χαρακτηριστικό του Ozdoev ότι ενώ ήταν μόλις 10ος σε χρόνο συμμετοχής, ειδικά στη Superleague ήταν 5ος! Μάλιστα ήταν ο μοναδικός παίκτης του ΠΑΟΚ που ήταν στην 20άδα και στις 36 αγωνιστικές, παίζοντας σε 34 αγώνες (εκτός από τα ΠΑΟ-ΠΑΟΚ 2-3 και Άρης-ΠΑΟΚ 1-2)!
#29 Βρακάς
Έδειξε κάποια καλά στοιχεία στα φιλικά, υπήρχε η εικασία ότι θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί όχι μόνο σαν εξτρέμ αλλά και ως 8αρο10άρι, μπήκε δε αλλαγή στο 4-0 με τη Hearts στη θέση του A. Živković. Όταν όμως στο αμέσως επόμενο παιγνίδι με τον ΟΦΗ στην Κρήτη δεν τον έβαλε ο Lucescu ούτε αλλαγή ενώ απουσίαζε ο Taison (ο Despodov δεν είχε έρθει ακόμα), φάνηκε ότι δεν τον εμπιστεύεται κι έτσι δεν εξεπλάγην που δεν ξαναέπαιξε και τελικά έφυγε τον Ιανουάριο με μεταγραφή στον Ατρόμητο. Μακάρι να τα πάει καλά το παιδί στη συνέχεια της καριέρας του.
#31 Ricardo
Έπαιξε 30 λεπτά, σκόραρε, εκτοξεύτηκε έτσι στην 1η θέση σε διάφορες στατιστικές κατηγορίες και μετά δεν ξανάπαιξε. Προφανώς ισχύει και γι’αυτόν ότι δεν τον εμπιστεύεται ο Lucescu. Δεν γνωρίζω με βάση πιο σκεπτικό έπαιξε μόνο 3 φορές για τον ΠΑΟΚ Β’.
#33 Samatta
Το πέναλτυ που έχασε με τον ΟΦΗ νομίζω τον επξρέασε και σε αυτό με τον ΠΑΟ και στιγματίστηκε έτσι η χρονιά του ενώ ήταν 3 άλλοι παίκτες μας (οι Despodov, Ozdoev, και Otto) που είχαν την πρόκριση στα πόδια τους, σε αντίθεση με τον Samatta, αλλά αστόχησαν. Φταίνε βέβαια και τα 3 μόνο γκολ αλλά συνωμότησαν και τα 3 εκατοστά του όφφσάιντ με την Eintracht και το χέρι του Palacios. Δεν φαινόταν πάντως να επιζητά το γκολ όπως ένας κλασικός σέντερ-φορ. Έπαιξε για την ομάδα, κι ενώ η ομάδα σκοράρει 135 γκολ και 2.33 γκολ ανά αγώνα, παραπονιόμαστε. Ο Κόλκας δε υπενίχθη συχνά ότι ο Samatta δεν είναι 31.4 ετών αλλά πολύ μεγαλύτερος σε ηλικία και γι’αυτό παίζει τόσο χάλια! Άλλοι δε τον κατηγόρησαν που έκανε επιυετικό φάουλ στο Λαμία-ΠΑΟΚ 1-1 ενώ ο Κωνσταντέλιας ήταν που τον σκότωσε με πρώιμο και άστοχο τακουνάκι! Ξέρω ότι κάθε ομάδα χρειάζεται σέντερ-φορ που να σκοράρει και όλη η περιρέουσα ατμόσφερα λέει ότι θα προσπαθήσουμε να τον ξεφορτωθούμε, όμως εγώ διατηρώ τις επιφυλλάξεις μου! Προτιμώ δε να κρατήσω από τον Samatta ότι ήταν η επιμονή του και η οξυδέρκειά του να κάνει μια ενέργεια που ίσως κανείς άλλος παίκτης του ΠΑΟΚ να μη μπορεί να την κάνει που αποτέλεσε το οριστικό σημείο καμπής του Πρωταθλήματος ενώ η ΑΕΚ ήταν στο +10 από τον ΠΑΟΚ! Γι’αυτό αξίζει στον Samatta σεβασμός και ευγνωμοσύνη!
#38 Γιαξής
Έπαιξε μόλις 11 λεπτά στο ΠΑΟΚ-Αστέρας 3-0 την 1η αγωνιστική και ισχύει και γι’αυτόν ό,τι περίπου και για τον Βρακά και τον Ricardo. Ίσως, αν αποχωρήσει ο Τσιγγάρας, να πρέπει να μείνει γιατί χρειαζόμαστε παίτες εκπαιδευμένους στην Ελλάδα. Αν όμως αποκτήσουμε τον Θυμιάνη, όπως φημολογείται, δύσκολο να συμβεί και αυτό, στην οποία περίπτωση θα μένει να δούμε αν συνεχίσει στον ΠΑΟΚ Β’ ή πάρει το δρόμο του Χατζηστραβού και άλλων παικτών που δεν κατόρθωσαν να ικανοποιήσουν τις απαιτήσεις του Lucescu.
#42 Kotarski
Ήταν 1ος σε χρόνο συμμετοχής, 4ος σε συμμετοχές, 1ος σε συμμετοχές στην αρχική 11άδα, και 1ος στη διαφορά τερμάτων του ΠΑΟΚ ενώ αγωνιζόταν με +65 γκολ. Έκανε πολλές εντυπωσιακές και καίριες αποκρούσεις. Τι να πρωτοθυμηθώ; Το πέναλτυ με τη Beitar, τις 2 αποκρούσεις με τη Dinamo Zagreb, τις παρόμοιες αποκρούσεις στις προβολές Podence με το σκορ στο 0-0 στο ΟΣΦΠ-ΠΑΟΚ 2-4 και Pineda με το σκορ στο 1-1 στο ΠΑΟΚ-ΑΕΚ 3-2, ή το tête-à-tête με τον Šporar με το σκορ στο 1-0 στο ΠΑΟΚ-ΠΑΟ 4-1; Μεγάλος τερματοφύλακας για τα δεδομένα μας αλλά, όπως και ο Κωνσταντέλιας, νομίζω ότι θα κάνει λάθος αν φύγει από τον ΠΑΟΚ γιατί έχει ορισμένα τρωτά σημεία στο παιγνίδι του που μπρορεί να τον εκθέσουν αν πάει σε μεγάλο ξένο πρωτάθλημα.
#50 Filipe Soares
Ξεκίνησε στην αρχική 11άδα στο Split, μπήκε αλλαγή στον επαναληπτικό αλλά άντεξε μόνο 12 λεπτά βγάινοντας με τραυματισμό. Το γεγονός ότι ούτε στη Famalicão τα πήγε καλά είναι δυσοίωνο για το μέλλον του στον ΠΑΟΚ. Μάλλον τον είδαμε για τελευταία φορά τον Αύγουστο του 2023 με τη φανέλα του ΠΑΟΚ.
#55 Rafa Soares
Έπαιξε γενικά σε πιο έυκολα παιγνίδια και η επίθεση του ΠΑΟΚ ήταν η 6η καλύτερη ανά μονάδα χρόνου όταν αγωνιζοταμν. Από τη μια σκέφτομαι ότι ατύχησε που βρέθηκε πίσω από τον Baba, από την άλλη δεν ανταποκρίθηκε καλά στους 2 αγώνες με τη Λαμία στα πλέυ-οφφς. Λίγο πριν όμως είχε δώσει την ασσίστ στον Despodov για το 0-1 στο ΠΑΟ-ΠΑΟΚ 2-3, γκολ που τσάκισε τον ΠΑΟ και μας έβαλε ξανα στη διεκδίκηση του τίτλου μετά το ΠΑΟΚ-Άρης 0-1. Κι ας μη ξεχνάμε ότι έπαιξε βασικός και σε μερικά δύσκολα παιγνίδια, όπως στο Hearts-ΠΑΟΚ 1-2 και το Eintracht-ΠΑΟΚ 1-2. Με δεδομένο ότι και ο Otto μπορεί να παίξει αριστερό μπακ, νομίζω ότι είναι καλός έως ιδανικός για αλλαγή του Baba. Δεν σηκώνει ο ΠΑΟΚ 2ο αριστερό μπακ επιπέδου Γιαννούλη όσο παραμένει στην ομάδα ο Baba.
#64 Ταλιχμανίδης
Αγωνίστηκε μόνο για 7 λεπτά στο Κύπελλο στα οποία σκόραρε ο Κωνσταντέλιας, με αποτέλεσμα να εκτοξευθεί σε κάποιες στατιστικλες κατηγορίες. Το ότι ο Lucescu άφησε εκτός Λίστας Α’ τον Sastre, τον Rafa Soares, και τον Näsberg για να συμπεριλάβει σε αυτήν τον Ž. Živković παρότι κατά πάσα πιθανότητα δεν θα αγωνιζόταν δείχνει ότι δεν τον εμπιστεύεται ιδιαίτερα ο Lucescu, οπότε θα εκπλαγώ αν γίνει 2ος τερματοφύλακάς μας. Μένει να δούμε αν θα παραμείνει ωε 3ος ή φύγει, είτε ως δανεικός, είτε με μεταγραφή.
#71 Brandon
Μπορείτε να δείτε εδώ τι έγραφα για τον Brandon όταν κάποια μεγάλα δημοσιογραφικά ονόματα του ΠΑΟΚ τον έθαβαν στο τέλος της σαιζόν 2022-2023, παρότι είχε βάλει 12 γκολ με μόλις 139 μικτά λεπτά συμμετοχής ανά γκολ! Φέτος η συχνότητα του σκοραρίσματός του έπεσε πολύ σε 252 καθώς σκόραρε πάλι 12 γκολ αλλά σε σχεδόν διπλάσιο χρόνο συμμετοχής. Όμως ταυτόχρονα αυξήθηκαν δραματικά οι ΕΑ του από 1 το 2022-2023 σε 14 το 2023-2024! Από 1 σε 14! Ως αποτέλεσμα, και παρότι ήταν μόλις 11ος σε χρόνο συμμετοχής καθώς ενώ ήταν 1ος σε συμμετοχές με 55 δεν έβγαλε ούτε ένα ολόκληρο παιγνίδι, ήταν 5ος σε λεπτά ανά γκολ ή ΕΑ με 116, βελτιώνοντας το 128 της χρονιάς 2022-2023 και ουσιαστικά 3ος αν αφαιρέσουμε τον Ricardo και τον Σ. Τζίμα που έπαιξαν ελάχιστα και λίγο, αντίστοιχα. Ήταν δε 4ος σε γκολ, 4ος σε ΕΑ, και 4ος στο άθροσιμα γκολ και ΕΑ! Ο Brandon τις 2 πρώτες χρονιές του με τον ΠΑΟΚ έχει βάλει 24 γκολ, ξεπερνώντας παίκτες όπως ο A. Živković (21), ο Kurtić (21), και ο Świderski (20) και υπολειπόμενος μόνο του Prijović (37) και του Mak (28) τα τελευταία 15-20 χρόνια! Και, για κερασάκι στην τούρτα, είχε και 1 γκολ και 1 ασσίστ στον τελευταίο καθοτιστικό αγλωνα στο Βικελίδης!
#77 Narey
Έπαιξε σε μόνο 6 αγώνες, 5 στο ECL και στο ΠΑΟΚ-Κηφισιά 2-1, χωρίς γκολ ή ΕΑ αλλά βοήθησε κι αυτός και στις προκρίσεις και στη νίκη επί της Κηφισιάς που, όπως κι όλες οι άλλες, αποδείχθηκε καθοριστική για το Πρωτάθλημα. Η μεταγραφή του άνοιξε το δρόμο για τη μεταγραφή του Despodov.
#77 Despodov
Ήταν 3ος σε γκολ, 4ος σε ΕΑ, 3ος στο άθροσιμα γκολ και ΕΑ, παρότι ήταν μόλις 12ος σε χρόνο συμμετοχής! Ήταν δε ο 2ος παίκτης του ΠΑΟΚ, πίσω από τον Ricardo που έπαιξε ελάχιστα, με 99.98 λεπτά ανά γκολ ή ΕΑ, μια πραγματικά εκπληκτική επίδοση! Η απουσία του συνδιαζόταν με την 3η μεγαλύτερη μείωση στην επιθετική παραγωγικότητα του ΠΑΟΚ. Ειδικά στη Superleague ήταν 1ος σε γκολ (11), 3ος σε ΕΑ (9.5), και 1ος στο άθροισμα γκολ και ΕΑ με 20.5, μπροστά από τον Κωνσταντέλια (20), τον A. Živković (18.5), και τον Taison (18), κι αυτό παρότι αγωνίστηκε πολύ λιγότερο με μόλις 47.1% του συνολικού χρόνου! Έβαλε καθοριστικά γκολ όπως στο Helsinki, το Aberdeen, τα 2 στο ΠΑΟΚ-ΠΑΟ 2-1, και το 1ο στο ΠΑΟ-ΠΑΟΚ 2-3. Έχασε το 1ο από τα 3 μοιραία πέναλτυ στο Κύπελλο αλλά, όπως εξελίχηηκε η σαιζόν, μπορεό ο αποκλεισμός εκείνος να μας έκανε και καλό. Ατύχησε να παίζει στην ίδια θέση με τον A. Živković και μένει να δούμε, αν μείνουν και οι 2 στην ομάδα, αν θα μπορέσει ο Lucescu να βρει τρόπο να παίζουν περισσότερο ταυτόχρονα. Ατομικά ο Despodov πρέπει να δουλέψει για να βελτιωθεί αμυντικά, εκεί δηλαδή που χάνει πολύ σε σχέση με τον A. Živković. Γιατί επιθετικά μπορεί να είναι και καλύτερος!
#88 Marcos Antônio
Ο Marcos Antônio δεν έδεσε με την ομάδα. Χωρίς να είναι απαραίτητα δικό του το φταίξιμο, στα δύσκολα παιγνίδα που ξεκίνησε (ΠΑΟΚ-ΠΑΟ 0-1, Παναιτωλικός-ΠΑΟΚ 1-3, ΠΑΟΚ-Άρης 0-1, και Λαμία-ΠΑΟΚ 1-1), ο ΠΑΟΚ δεν πήγε καλά όσο αγωνίστηκε ο Marcos Antônio. Ευστόχησε στο πέναλτυ με τον ΠΑΟ, εκεί που 4 συμπαίκτες του αστόχησαν, ενώ μείωσε στο ΟΣΦΠ-ΠΑΟΚ 2-1. Γκολ στο οποίο ναι μεν μου προκάλεσε αλγεινή εντύπωση ο παρατεταμένος πανηγυρισμός του ενώ έχανε ο ΠΑΟΚ, μας εξασφάλισε δε, σε συνδυασμό με το 2-0 του αναβληθέντος αγώνα, το tie-breaker με τον ΟΣΦΠ και την 3η θέση πριν τον αγώνα ΠΑΟΚ-ΠΑΟ 4-1! Ίσως αν η ρήτρα του δεν ήταν αυτή που είναι να είχε λιγότερο βάρος επάνω του και καθώς έδειξε καλό χαρακτήρα να ήταν μια ενδιαφέρουσα περίπτωση. Αλλά με αυτό το μπόι και αυτά τα λεφτά είναι ο πιο σίγουρος παίκτης που θα μας χαιρετήσει.
#95 Σ. Τζίμας
Έδειξε φοβερά στοιχεία ως σκόρερ με 4 γκολ σε 545 λεπτά συννετοχής. Όμως για να παίξει σημαντικό ρόλο στον ΠΑΟΚ πρέπει να βελτιώσει το συνδιαστικό παιγνίδι του και δεν ξέρω πως θα το πετύχει αυρό ως 3ος στην ιεραρχία σε μια θέση που στο σύστημα του Lucescu παίζει σχεδόν πάντα μόνο ένας. Ίσως του χρόνου που θα έχει τελειώσει το Λύκειο να μπορέσει να παίξει περισσότερο και στον ΠΑΟΚ και στον ΠΑΟΚ Β’, ομολογώ πάντως πως ανησυχώ για την εηέλιξή του. Είναι πάντως παικταράς, σε άλλο επίπεδο από τον Κούτσια.
Τελειώνοντας μας μένει ο MVP. Όπως προανέφερα, δεν είναι εύκολη υπόθεση η σύγκριση παικτών σε διαφορετικές θέσεις. Γι’αυτό θα κάνω πρώτα μια εύφημη μνεία σε μια 6άδα παικτών, με σειρά θέσης στο γήπεδο και όχι προτεραιότητας:
Kotarski-Meïté-A. Živković-Despodov-Taison-Brandon
Ο δε δικός μου MVP 2023-2024 είναι ο Γιάννης Κωνσταντέλιας!
Επικοινωνία: paokstats at yahoo dot com