Τρίτη, 28 Μαΐου, 2024
Google search engine
ΑρχικήΚΑΤΙ ΔΙΚΑ ΜΑΣΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ ΤΟΥ ΠΑΟΚ009 Ο συσχετισμός της παρουσίας ή της απουσίας παικτών του ΠΑΟΚ με...

009 Ο συσχετισμός της παρουσίας ή της απουσίας παικτών του ΠΑΟΚ με επίθεση και άμυνα

Επειδή ο ΠΑΟΚ έχει παίξει μόλις 7 αγώνες τη φετινή σαιζόν, κάθε συσχετισμός που θα αναφέρω μπορεί να είναι σε μεγάλο βαθμό συμπτωματικός. Γι’αυτό και δεν θα παρουσιάσω σήμερα την ανάλυση για όλους τους παίκτες του ΠΑΟΚ αλλά θα αναφερθώ μόνο στις ακραίες περιπτώσεις.

Εξετάζω λοιπόν το πόσα γκολ σκοράρει ή δέχεται η ομάδα όσο ένας παίκτης είναι παρών ή απών από το γήπεδο (με το caveat ότι παίκτες που είναι εκτός αγωνιστικού χώρου αλλά δεν έχουν αντικασταθεί, είτε επειδή δέχονται τις πρώτες βοήθεις, είτε επειδή έχουν τελειώσει οι αλλαγές, όπως έγινε με τον Kotarski στο ΠΑΟΚ-Λαμία 1-0, θεωρώ ότι συνεχίζουν να αγωνίζονται). Ακόμα και σε μεγάλο δείγμα αγώνων, υπάρχουν ορισμένα προβλήματα που πρέπει να τα κρατάμε υπόψην μας ώστε να μην προσδίδουμε μεγαλύτερη από την αρμόζουσα βαρύτητα στην ανάλυση αυτή. Π.χ., αν, ας πούμε, ο Schwab παίζει συστηματικά ως αλλαγή του Kurtić, μπορεί τα νούμερα της παρουσίας του Schwab να μην αντικατοπτρίζουν τόσο τον ίδιον τον ποδοσφαιριστή όσο την απουσία του συμπαίκτη του. Και βέβαια το ανάστροφο, για τον Kurtić. Επίσης υπάρχει η περιπλοκή με τις αποβολές. Π.χ., όταν αποβλήθηκε ο Τσιγγάρας στις 2022-03-02 στο 1-1 με την ΑΕΚ στην Αθήνα, δεν είναι απόλυτα δίκαιο που επιβαρύνονται τα στατιστικά των παικτών που έπαιξαν μέχρι και 78 λεπτά 10 εναντίον 11 με το γκολ που δέχθηκε ο ΠΑΟΚ. Μετά τις αποβολές με τη Levski δεν υπήρχε σκορ, αλλά και πάλι ισχύει κάτι ανάλογο για την επίθεση. Δηλαδή, όταν η ομάδα συνεχίζει με 10 ή 9 παίκτες, δεν είναι απόλυτα δίκαιο που επιβσρύνονται οι παίκτες αυτοί από το γεγονός ότι στο διάστημα αυτό δεν σκόραρε ο ΠΑΟΚ.

Παρόλους τους παραπάνω και άλλους περιορισμούς (limitations), νομίζω ότι η ανάλυση αυτή φέρνει στην επιφάνεια κάποια πράγματα που ίσως αλλιώς περνούν απαρατήρητα. Ας δούμε λοιπόν κάποια φετινά νούμερα. Ο ΠΑΟΚ έχει 6-5 γκολ σε 703’16”, συμπεριλαμβανόμενων όλων των καθυστερήσεων. Δηλαδή σκοράρει 1 γκολ κάθε 117’13” ενώ δέχεται 1 γκολ κάθε 140’39”. Αυτή είναι η βάση σύγκρισης.

ΕΠΙΘΕΣΗ (λεπτά ανά γκολ του ΠΑΟΚ)

Καλύτεροι ως Παρόντες

060.59 Biseswar

063.64 Vieirinha

078.19 Oliveira

Χειρότεροι ως Παρόντες

Άπειρο (δηλαδή ο ΠΑΟΚ δεν έχει σκοράρει όσο έπαιζαν) R. Soares, Quagliata, Κούτσιας, El Kaddouri, Κωνσταντέλιας

172.18 Schwab

168.62 Κάργας

Καλύτεροι (μεγαλύτερη ζημιά στην ομάδα) ως Απόντες

Άπειρο (δηλαδή ο ΠΑΟΚ δεν έχει σκοράρει χωρίς αυτόν ενώ έχει χάσει χρόνο) Narey

230.45 Biseswar

224.35 Vieirinha

Χειρότεροι (μεγαλύτερη βελτίωση της ομάδας) ως Απόντες

093.44 R. Soares

099.78 Quagliata

100.29 Κούτσιας

ΑΜΥΝΑ (λεπτά ανά γκολ αντιπάλων)

Καλύτεροi ως Παρόντες

Άπειρο (δηλαδή ο ΠΑΟΚ δεν έχει δεχθεί γκολ όσο έπαιζαν) Vieirinha, Κωνσταντέλιας

568.75 Kurtić

300.07 Thomas

Χειρότεροι ως Παρόντες

034.86 Quagliata

043.05 Schwab

043.84 Sastre

Καλύτεροι (μεγαλύτερη ζημιά στην ομάδα) ως Απόντες

033.63 Kurtić

035.28 Narey

057.98 Douglas

Χειρότεροι (μεγαλύτερη βελτίωση της ομάδας) ως Απόντες

Άπειρο (δηλαδή ο ΠΑΟΚ δεν έχει δεχθεί γκολ όσο απουσίαζε) A. Živković

531.08 Schwab

299.35 Quagliata

Σαν περίληψη, επιθετικά οι καλύτεροι διαδραστικοί (ας τους πούμε, καταχρηστικά) παίκτες είναι οι Νarey, Biseswar, Vieirinha, και Oliveira. Πολύ κοντά στον Oliveira είναι ο Κουλιεράκης, κάτι το οποίο δεν πρέπει να εκπλήσσει αφού δεν έπαιξε με τη Levski.  Αμυντικά καλύτεροι οι Vieirinha, Kurtić, Narey, Κουλιεράκης, και Douglas. Ο Κωνσταντέλιας έχει παίξει πολύ λίγο για να συμπεριληφθεί. Για τους χειρότερους, απλώς θα πω ότι ίσως αυτά τα στατιστικά αντικατοπτρίζουν τους λόγους που οι περισσότεροί τους δεν παίζουν τόσο πολύ ακόμα.

Τελειώνω το άρθρο με μια ιδιαίτερη αναφορά στο ρόλο που φαίνεται να παίζει ο Kurtić στην άμυνα του ΠΑΟΚ (παρά τα λάθη που έκανε στο α’ ημίχρονο στην Κρήτη). Με αυτόν παρόντα, ο ΠΑΟΚ δέχεται 1 γκολ ανά 569 λεπτά. Με αυτόν απόντα, 1 γκολ ανά 34 λεπτά. Πηλίκο 17.  Όσο νωρίς κι αν είναι, όσες συμπτώσεις κι αν έχουν παίξει ρόλο, και όσο κι αν αυτό το πηλίκο πέσει αναπόφευκτα με περισσότερα παιγνίδια, ας το σκεφτούν λίγο όσοι δεν τον γουστάρουν.

Σε επόμενα άρθρα θα παρουσιάσω αυτά τα στοιχεία για όλους τους παίκτες της ομάδας, καθώς και για τη χρονιά 2021-2022 όπου το δείγμα είναι μεγαλύτερο.

Επικοινωνία: [email protected]

RELATED ARTICLES
- Advertisment -
Google search engine

Most Popular

Recent Comments