Αρχική ΚΑΤΙ ΔΙΚΑ ΜΑΣ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ ΤΟΥ ΠΑΟΚ 016 Ο ρόλος του Oliveira στην επιθετική δυστοκία του ΠΑΟΚ

016 Ο ρόλος του Oliveira στην επιθετική δυστοκία του ΠΑΟΚ

016 Ο ρόλος του Oliveira στην επιθετική δυστοκία του ΠΑΟΚ

Μετά τη νίκη με τα Γιάννινα ο ΠΑΟΚ έχει πετύχει τη φετινή σαιζόν 14 γκολ σε 13 αγώνες, δηλαδή μόλις 1.08 γκολ ανά αγώνα. Αυτή η μέχρι στιγμής συγκομιδή είναι η χαμηλότερη από το 1.00 γκολ ανά αγώνα τη σαιζόν 2007-2008 με τις σαρδέλες του Santos. Ο αυτόματος συνειρμός είναι η χαμηλή αποδοτικότητα των σέντερ-φορ. Ο Oliveira έχει πετύχει 2 γκολ, ο Thomas 1, ενώ οι Κούτσιας, Gordeziani, και Narey ως σέντερ-φορ (καταχρηστικά, στον επαναληπτικο με τη Levski) 0. Όλοι μαζί 3 από τα 14, δηλαδή 21.4%. Το ποσοστό αυτό είναι το χαμηλότερο για τους σέντερ-φορ του ΠΑΟΚ από τη σαιζόν 2010-2011 όταν Κλάους, Muslimović, και Παπάζογλου είχαν πετύχει 12 από τα 60 γκολ του ΠΑΟΚ, δηλαδή μόλις το 20%. Κι εκείνη τη χρονιά η επιθετική συγκομιδή ήταν χαμηλή, ανάλογη με τη φετινή, με μόλις 1.11 γκολ ανά αγώνα. Ο συσχετισμός αυτός αναλύθηκε και στο άρθρο https://paok.gr/008-o-paok-kai-oi-straiker-tou/ .

Όμως ένα νόμισμα έχει πάντα 2 όψεις. Αν αφαιρέσουμε τα 4 γκολ που έχει πετύχει ο ΠΑΟΚ με πέναλτυ το ποσόστο ανεβαίνει στο 30% (3 στα 10) ενώ αν τα 4 πέναλτυ τα είχαν εκτελέσει και ευστοχήσει σε αυτά οι σέντερ-φορ και τα περιλαμβάναμε, το ποσοστό θα πήγαινε στο 50% (7 στα 14). Το οποίο σημαίνει πως μια τέτοια ανάλυση πρέπει να ξαναγίνει με ιδιαίτερη μέριμνα στην εκτέλεση των πέναλτυ ώστε να βγει ένα πιο ουσιαστικό συμπέρασμα για το ποια είναι μια συνήθης και ικανοποιητική συνεισφορά των σέντερ-φορ στο σκοράρισμα.

Μια άλλη προσέγγιση (που και αυτή πάντως δεν λύνει το θέμα της εκτέλεσης των πέναλτυ) είναι να εξετάσει κανείς τη συμμετοχή στο σκοράρισμα του κάθε παίκτη. Τη μέθοδο την έχω παρουσιάσει στο άρθρο https://paok.gr/012-i-epithetiki-dystokia-tou-paok-kai-ton-paikton-tou-se-schesi-me-perysi/ . Η μέθοδος αυτή έχει το πλεονέκτημα ότι επιβραβεύει παίκτες και για τη δημιουργία γκολ, όπως το πέναλτυ που κέρδισε ο Oliveira με τα Γιάννινα. Ο Oliveira λοιπόν σκοράρει ή έχει τελική συμμετοχή σε γκολ κάθε 256 λεπτά συμμετοχής ενώ ο Thomas κάθε 315. Προηγούνται οι Narey και Biseswar με 200 και 208, αντίστοιχα. Πέρυσι είχαμε 5 παίκτες (τον Kurtić, τους σέντερ-φορ πλήν Oliveira, και τον A. Živković) κάτω από τα 212. Οπότε ναι μεν η παραγωγή από Oliveira και Thomas δεν είναι η καλύτερη δυνατή αλλά τα νούμερα που βγάζουν μάτια είναι άλλα: το 1041 του Dantas, το 937 του Douglas (από 240 πέρυσι!), και το 852 του A. Živković (από 212 πέρυσι!).

Τέλος, μια διαφορετική προσέγγιση είναι να εξετάσει κανείς την επιρροή της παρουσίας και της απουσίας ενός παίκτη στην επιθετική παραγωγή όλης της ομάδας. Ο Thomas υστερεί σημαντικά του μέσου όρου με τον ΠΑΟΚ να σκοράρει 1 γκολ ανά 157 λεπτά παρουσίας του και 1 γκολ ανά 81 λεπτά απουσίας του. Αντίθετα (όπως θα ανέμενε κανείς αφού οι 2 παίκτες παίζουν στην ίδια θέση), η παρουσία του Oliveira είναι ευεργετική στην επιθετική παραγωγικότητα της ομάδας. Το εκπληκτικό όμως είναι το πόσο ευεργετική είναι: ο ΠΑΟΚ σκοράρει 1 γκολ ανά 64 λεπτά παρουσίας του Oliveira αλλά μόλις 1 γκολ ανά 195 λεπτά απουσίας του! Με άλλα λόγια, η παρουσία του Oliveira τριπλασιάζει την επιθετική συγκομιδή του ΠΑΟΚ σε σχέση με την απουσία του! Food for thought, για όσους εστιάζουν σε αυτόν το επιθετικό πρόβλημα του ΠΑΟΚ.

Επικοινωνία: [email protected]