Αρχική ΚΑΤΙ ΔΙΚΑ ΜΑΣ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ ΤΟΥ ΠΑΟΚ 028 Το ρεκόρ του Taison και οι παίκτες του ΠΑΟΚ που σκόραραν στο ντεμπούτο τους

028 Το ρεκόρ του Taison και οι παίκτες του ΠΑΟΚ που σκόραραν στο ντεμπούτο τους

028 Το ρεκόρ του Taison και οι παίκτες του ΠΑΟΚ που σκόραραν στο ντεμπούτο τους

Με το που σκόραρε ο Taison μόλις 2’31” αφού μπήκε αλλαγή στο ντεμπούτο του με τον ΠΑΟΚ, αμέσως σκέφτηκα ότι αυτό μπορεί να είναι νέο ρεκόρ. Δεν έχω τα μέσα για να το ελέγξω αυτό για όλη την ιστορία του ΠΑΟΚ, όμως το έκανα για όλους τους 204 παίκτες μας που αγωνίστηκαν με την πρώτη ομάδα από τη σαιζόν 2009-2010 και μετά. Ήταν ίσως η πιο χρονοβόρα και επίπονη προσπάθεια που έχω κάνει αναλύοντας στατιστικά του ΠΑΟΚ. Για τους παίκτες που ξεκίνησαν στον ΠΑΟΚ από τη σαιζόν 2013-2014 και μετά έχω τα στοιχεία με ακρίβεια δευτερολέπτου. Για τους υπόλοιπους χρησιμοποίησα ένα μίγμα πηγών με ποικίλη ακρίβεια. Είναι πιθανό να υπάρχουν κάποια λάθη ή ανακρίβειες και ζητώ συγγνώμη για αυτό. Σε κάποιο σημείο πρέπει να υποκύψει κανείς στη φθίνουσα απόδοση της προσπάθειάς του.

Από τους 204 προαναφερθέντες παίκτες, έχουν σκοράρει ήδη οι 122 (59.8%). Από τους υπόλοιπους 82 (40.2%), οι 14 αγωνίζονται ακόμα στον ΠΑΟΚ και επομένως είναι αρκετά πιθανό κάποιοι από αυτούς, όπως, π.χ., ο Κωνσταντέλιας, να σκοράρουν και αυτοί στο μέλλον. Στη συνέχεια του άρθρου τα ποσοστά θα αναφέρονται μόνο επί των 122 που έχουν ήδη σκοράρει.

Ο διάμεσος των 122 είναι 6 αγώνες μέχρι να σκοράρουν. Δήλαδή ο μέσος όρος του 61ου και του 62ου είναι το 6 (αυτός ο υπολογισμός χρειάζεται επειδή ο 122 είναι ζυγός). Ο μέσος όρος είναι 9.38. 34 από τους 122 (27.9%) σκόραραν σε κάποιο από τα 2 πρώτα τους παιγνίδια και 16 από τους 122 (13.1%) σκόραραν στο ντεμπούτο τους! Ομολογώ ότι εξεπλάγην από αυτά τα νούμερα, νόμιζα ότι είναι πιο σπάνιο το φαινόμενο.

Κάποιοι από τους 18 που σκόραραν στο 2ο παιγνίδι τους το έκαναν σε πολύ χαμηλούς συνολικούς (1ο και 2ο παιγνίδι) χρόνους συμμετοχής με πρώτο τον Necid που σκόραρε στην Ουκρανία μόλις 30” αφού μπήκε αλλαγή στο 2ο παιγνίδι του με τον ΠΑΟΚ και με συνολικό χρόνο 17’00”. Όμως οι 8 καλύτεροι χρόνοι ανήκουν σε παίκτες που σκόραραν στο ντεμπούτο τους, με 1ο τον Taison και 7ο τον μεγάλο Prijović!

Στον παρακάτω πίνακα μπορείτε να δείτε όλα τα στοιχεία που συνέλεξα για όσους σκόραραν στα 2 πρώτα παιγνίδια τους. Θεωρητικά είναι δυνατό αλλά όχι πολύ πιθανό και κάποιος παίκτης που σκόραρε στο 3ο, κλπ παιγνίδι του να το έκανε σε πολύ καλό συνολικά χρόνο. Στις περισσότερες περιπτώσεις έλεγξα ότι δεν συνέβη κάτι τέτοιο.

Στη διαδικασία ανεύρεσης αυτών των στοιχείων συνέλεξα και τον μεγάλο αριθμό αγώνων που πήρε κάποιους παίκτες μας για να σκοράρουν το πρώτο τους γκολ με τον ΠΑΟΚ. Δεν υπολόγισα τον χρόνο που τους πήρε οπότε αναφέρω μόνο τον αριθμό των αγώνων. Αυτό δεν είναι κατ’ανάγκη αρνητικό. Αφενός “κάλλιο αργά παρά ποτέ” -ας μην ξεχνάμε πως το 40.2% των παικτών που αγωνίστηκαν δεν σκόραραν ποτέ, έστω και αν κάποιοι από αυτούς ήταν τερματοφύλακες-, αφετέρου το ότι έπαιξαν τόσο πολύ χωρίς να σκοράρουν είναι ένδειξη πως μπορεί κάτι άλλο να έκαναν πολύ καλά, όπως, π.χ., ο μεγάλος Pablo Garcia.

 

Επικοινωνία: [email protected]