PAOK.gr

031 Περί πέναλτυ και διαιτητικής αδικίας κατά του ΠΑΟΚ

031 Περί πέναλτυ και διαιτητικής αδικίας κατά του ΠΑΟΚ

Θα αφήσω τα στατιστικά για το τέλος σήμερα. Όταν ένας διαιτητής έχει κλείσει τα μάτια σε ένα πέναλτυ όπως αυτό που έγινε στον Jabá στο ΟΦΗ-ΠΑΟΚ 1-3 (στην αρχή του αγώνα, με το σκορ στο 0-0) στις 2018-09-15, έχει γίνει δικαίως δια βίου μέλος του κλαμπ στο οποίο ανήκουν ο Λίτσας, ο Σπάθας, ο Καλογερόπουλος, ο Αρετόπουλος, ο Κομίνης, ο Pawson, ο Lahoz, και άλλα διαιτητικά αστέρια της κακιάς ώρας. Με αυτή του την ιδιότητα δικαίως είμαστε καχύποπτοι για τις αποφάσεις του. Στην προκειμένη όμως περίπτωση θα πάρω μια σίγουρα όχι δημοφιλή θέση. Κατά τη γνώμη μου η επαφή Kotarski-LuaLua είναι πολύ πιθανό να συνιστά πέναλτυ και, στην καλύτερη περίπτωση, δεν υπάγεται με τίποτε στην κατηγορία του “ανύπαρκτου”, όπως ισχυρίστηκαν ο Lucescu και οι περισσότεροι αθλητικογράφοι του ΠΑΟΚ.

Είδα ότι μερικοί ισχυρίστηκαν, ακόμα κι αφού είδαν τα ριπλέυ, ότι δεν υπήρξε καν επαφή. Αυτοί ας πάνε στον οφθαλμίατρο:

Αυτό και μόνο καθιστά ανάρμοστο τον όρο “ανύπαρκτο” για αυτό το πέναλτυ. Ακόμα κι αν ήταν λάθος η απόφαση (θα το εξετάσουμε παρακάτω), ο όρος αυτός, όπως τουλάχιστον τον καταλαβαίνω και τον χρησιμοποιώ εγώ, δεν αρμόζει σε κάθε λανθασμένο πέναλτυ. Αν δεν είχε υπάρξει επαφή, τότε θα ήταν όντως “ανύπαρκτο”.

Πάμε τώρα στα ελαφρυντικά του Kotarski. Το πόδι του ήταν φυτευμένο (planted) στο έδαφος και θυμάμαι τον Βαρούχα (αισθάνομαι ντροπή να τον επικαλούμαι) να λέει επανειλλημένα πριν 10-15 χρόνια που τον έβλεπα τακτικά σε κάποια εκπομπή πως αυτό δεν συνιστά φάουλ. Αναρωτιέμαι όμως, αν ο LuaLua αντί να πατήσει στον αστράγαλο του Kotarski σκόνταφτε στο προτεταμένο γόνατο του Kotarski, πάλι δεν θα ήταν (υποτίθεται) φάουλ απλώς επειδή το πόδι του Kotarski ήταν φυτευμένο στο έδαφος; Δεν είμαι καθόλου σίγουρος γι’αυτό. Και δεν νομίζω να υπάρχει ουσιαστική διαφορά μεταξύ των δύο αυτών επαφών.

Καλώς ή κακώς, οι παίκτες που έχουν έρθει σε επαφή με τη μπάλα έχουν περισσότερα “δικαιώματα” σε περίπτωση επαφής. Ο LuaLua βρίσκεται ήδη στον αέρα όταν έρχεται ο Kotarski και βάζει το πόδι του εκεί που θα προσγειωνόταν μετά από εκατοστά του δευτερολέπτου ο LuaLua. Ούτε κάνει ο LuaLua κάποια μη φυσιολογική κίνηση για να προκαλέσει την επαφή και να πάρει το πέναλτυ.

Άλλοι πάλι λένε πως αυτή η ανεπαίσθητη (οπτικά μόνο, θα έλεγα) επαφή δεν ήταν ικανή να ρίξει τον παίκτη που, επομένως, έκανε θέατρο. Σε όσους έχουν στοιχειώδη λογική και ακόμα περισσότερο σε όσους έχουν παίξει ποδόσφαιρο θα έπρεπε να είναι προφανές ότι όταν τρέχεις με τη μπάλα και περιμένεις να πατήσεις στο χορτάρι αλλά αντ’αυτού πατάς σε μια υπερυψωμένη, σε σχέση με το χορτάρι, κεκλιμένη επιφάνεια, όπως ο αστράγαλος του Kotarski, δεν θέλει και πολύ για να χάσεις την ισορροπία σου, και ακόμα περισσότερο όταν προσπαθείς να αλλάξεις κατεύθυνση την ίδια στιγμή προς τα δεξιά όπου έχεις τριπλάρει τη μπάλα. Δεν μπορώ να αποκλείσω 100% πως ο LuaLua εκμεταλλεύτηκε την επαφή για να πέσει και να πάρει πέναλτυ, όμως, αν δεν βασιστεί κανείς στη λανθασμένη εντύπωση ότι δεν υπήρχε καθόλου επαφή των παικτών, δεν νομίζω ότι μπορεί να του είναι προφανές ότι ο LuaLua κάνει θέατρο.

Με βάση τις παραπάνω θεωρήσεις συμπεραίνω πως ήταν μια δύσκολη και οριακή φάση. Δικαιολογώ απόλυτα και τον Φωτιά που κάλεσε τον Διαμαντόπουλο να ξαναδεί τη φάση αλλά δεν είμαι καθόλου σίγουρος πως ο Διαμαντόπουλος έκανε λάθος στην τελική του απόφαση. Μπορεί η αρχική του απόφαση να είχε βγει συμπερασματικά από έμμεσες ενδείξεις, μπορεί να ήταν εχθρικά διακείμενος στον ΠΑΟΚ. Όλα αυτά μπορεί να ισχύουν όμως δεν καθιστούν λανθασμένη την απόφασή του να εμμείνει στο πέναλτυ.

Την ανακοίνωση της ΚΕΔ για το (υποτίθεται) μη πέναλτυ του Αθανασιάδη στο 3-0 της ΑΕΚ με τον Άρη τη θεωρώ επιεικώς γελοία και ανεπαρκή. Μου θύμισε τον Clattenburg που εξέφραζε κάποιες θέσεις αξιωματικά χωρίς να τις συνδέει με τον κανονισμό ή να εξηγεί γιατί ίσχυαν σ’εκείνες τις περιπτώσεις. Όπως το χέρι σε ζεϊμπέκικο του Shakhov σε μια ισοπαλία ΑΕΚ-ΠΑΟΚ την πρώτη του χρονιά με την ΑΕΚ, ή το χέρι ενός παίκτη της ΑΕΚ που ακούμπησε τη μπάλα στο Αγρίνιο ενώ την κρατούσε ο τερματοφύλακάς του (καθαρό πέναλτυ), ή το πέναλτυ με το οποίο χρεώθηκε ο Πασχαλάκης στο Βικελίδης ενώ είχε πρώτα αποκρούσει τη μπάλα με αποτέλεσμα να χάσουμε 1-0 από τον Άρη! Είναι από τις λίγες φορές που, με φρίκη, διαπίστωσα ότι συμφωνώ με ένα άρθρο του Καρπετόπουλου. Αυτά που ανέφερε η ΚΕΔ δεν είναι carte blanche για να στείλεις στο νοσοκομείο έναν αντίπαλο ή κολυμβήθρα του Σιλωάμ για κάθε επικίνδυνο παιγνίδι (που δεν απαιτεί καν να υπάρξει επαφή, πόσο μάλλον γονατιά στο κεφάλι ποδοσφαιριστή που δεν σκύβει). Μιλώντας για σκύψιμο, θυμήθηκα το ανύπαρκτο (εδώ είναι που ταιριάζει ο όρος) πέναλτυ που έδωσε ο αλήτης ο Lahoz στον Vieirinha και συγχύστηκα.

Στα στατιστικά τώρα…

Exit mobile version