Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024
Google search engine

038 Ο Brandon Thomas και το 1+1

Επιλέγω να μην αναφερθώ εκτεταμένα στον τελικό. Έλλειψη ικανότητας των παικτών μας στο σκοράρισμα και τύχης (δεδομένης της γρήγορης αποβολής του Ρότα) έφεραν αυτό το αποκαρδιωτικό αποτέλεσμα. Άλλωστε γι’αυτό έγραφα για πέναλτυ στο προηγούμενο άρθρο: γιατί οι ελπίδες μου εστιάζονταν κυρίως σε ένα 0-0.

Στο ίδιο αυτό άρθρο είχα αναφερθεί στο ότι θεωρούσα απαράδεκτο που πέρυσι το καλοκαίρι διαβάζαμε για 1+1 συμβόλαιο του Brandon Thomas, με οψιόν δηλαδή του ΠΑΟΚ να ανανεώσει μονομερώς το συμβόλαιο για 2ο χρόνο, ενώ πρόσφατα διαβάζαμε για (δήθεν) διαπραγματεύσεις του παίκτη με τον ΠΑΟΚ οι οποίες δεν έχουν ευδοκιμήσει. Τι σόι διαπραγματεύσεις όμως είναι αυτές αν ο ΠΑΟΚ έχει δικαίωμα μονομερούς ανανέωσης;

Τη Δευτέρα (29/5) το βράδυ λοιπόν βρήκα την ευκαιρία να ρωτήσω στη διάρκεια podcast τον γνωστό δημοσιογράφο του ΠΑΟΚ Κώστα Βασιλόπουλο να μου εξηγήσει αυτό το φαινομενικό οξύμωρο. Σας μεταφέρω λοιπόν εδώ τι κατάλαβα ότι μου απάντησε στις επίμονες ερωτήσεις μου. Τονίζω ότι τα παρακάτω συνιστούν το τι κατάλαβα ότι συμβαίνει και προφανώς εμπεριέχουν ενδεχόμενο λάθους.

Κατ’αρχάς, δεν πρόκειται για “διαπραγματεύσεις” αλλά για “συζητήσεις”. Ο Thomas το καλοκαίρι του 2022 όντως υπέγραψε συμβόλαιο για 1+1 οπότε αυτή τη στιγμή είναι στο χέρι του ΠΑΟΚ να ανανεώσει μονομερώς για άλλον 1 χρόνο το συμβόλαιο του παίκτη με ετήσιες αποδοχές γύρω στις 500,000.

Όμως στις συζητήσεις με τον μάνατζερ του παίκτη προέκυψε ότι η πλευρά του παίκτη θεωρεί ότι ο παίκτης αξίζει συμβόλαιο 700,000. Ο ΠΑΟΚ λοιπόν, έχοντας ήδη αμφιβολίες ως προς το αν πρέπει από αγωνιστικής άποψης να κρατήσει τον παίκτη ως 2ο σέντερ-φορ, έχει ένα ακόμα αντικίνητρο να το κάνει αυτό γιατί δεν επιθυμεί να κρατήσει με το ζόρι έναν παίκτη που θα θεωρεί ότι αμοίβεται λιγότερο απ’ό,τι αξίζει.

Για το αν η αυτο-αξιολόγηση του παίκτη είναι δίκαια ή όχι, δεν υπάρχει μία και μοναδική απάντηση. Όταν ο παίκτης έβαλε 11 (και όχι 12, με τον ΟΣΦΠ δεν ήρθε καν κοντά στη μπάλα το πόδι του και επρόκειτο καθαρά για αυτογκόλ του Παπασταθόπουλου) γκολ σε 1664 λεπτά (1670 συμπεριληφθείσας της αποβολής του με τον ΠΑΟ) ενώ ο Oliveira που χωρίς τα 3 εύστοχα πέναλτυ έβαλε μόλις 6 γκολ σε 2404 λεπτά είχε υπερδιπλάσιο συμβόλαιο από τον Thomas, τότε είναι εύκολο να καταλάβει κανείς τις προσδοκίες (και ουχί αξιώσεις) του παίκτη να αμοιφθεί καλύτερα. Από την άλλη, επειδή ο ΠΑΟΚ ατύχησε να μην προσφέρει ο Oliveira ανάλογα με το ύψος του συμβολαίου του (όπως σχετικά πρόσφατα, παραδειγματικά, και οι Khacheridi, Varela, και Esiti) πρέπει να αποτελεί αυτό λόγο για να αυξήσει τις αποδοχές ενός παίκτη που δεσμεύεται για άλλον 1 χρόνο με συμβόλαιο;

Η δική μου ερμηνεία πάντως είναι ότι οι αμφιβολίες του ΠΑΟΚ είναι σχεδόν αποκλειστικά αγωνιστικές και πως αν αυτές εξέλιπαν θα βρισκόταν μια μέση λύση στο οικονομικό με μια μικρότερη επιβραβευτική αύξηση του συμβολαίου του Thomas. Άλλωστε τι νόημα θα είχε το 1+1 αν εξαρτάτο από την επιθυμία του παίκτη να αμοιφθεί περισσότερο;

Ας περάσουμε λοιπόν στους αγωνιστικούς ενδοιασμούς του ΠΑΟΚ. Είναι αλήθεια πως ο Thomas όταν αναγκαστικά έπαιξε σαν βασικός σέντερ-φορ λόγω των τραυματισμών του Oliveira φάνηκε και αυτός λίγος για αυτόν τον ρόλο. Τονίζω όμως το “για αυτόν τον ρόλο”, δηλαδή του βασικού σέντερ-φορ. Και δεν αναφέρομαι τόσο στο σκοράρισμα (στο οποίο ήταν πολύ πιο αποτελεσματικός όταν ξεκίνησε βασικός παρά όταν μπήκε αλλαγή) όσο στην υποδοχή της μπάλας και στη συμμετοχή στη δημιουργία φάσεων για τον ΠΑΟΚ. Παραδειγματικά, ο Thomas είχε μόλις 1.5 “εκτεταταμένη ασσίστ” όλη τη χρονιά (έναντι 4.75 του Oliveira και 12.5 του κορυφαίου Narey). Μισή στο αυτογκόλ του Παπασταθόπουλου (η άλλη μισή του Sastre) και μία στο 1-2 με τον ΠΑΟ στα πλέυ-οφφς αφού κόβοντας δική του προσπάθεια ο Schenkeveld έστρωσε τη μπάλα στον Douglas. 0 ασσίστ δηλαδή, 0 κερδισμένα πέναλτυ ή φάουλ από τα οποία σκόραρε ο ΠΑΟΚ.

Ας θεωρήσουμε το σκοράρισμα. Από τα 11 γκολ του ο Thomas τα 8 τα έβαλε ως βασικός και άλλο 1, στη Λεωφόρο στα πλέυ-οφφς, ουσιαστικά σαν βασικός αφού πέρασε στη θέση του τραυματισθέντος Oliveira μόλις στο 28′. Δηλαδή στον κυρίως ρόλο για τον οποίο τον ήθελε και τον θέλει ο ΠΑΟΚ, δηλαδή του αναπληρωματικού σέντερ-φορ που έρχεται από τον πάγκο και σκοράρει (όπως έκανε πολύ επιτυχημένα, π.χ., ο Świderski) έβαλε μόλις 2 γκολ: 1 στην Καλαμάτα και 1 στην Τρίπολη. Είναι πάντως εύλογο το ερώτημα αν γι’αυτό έφταιγε ο Thomas η όλη η ομάδα που ήταν πολύ κακή σε αυτόν τον τομέα (δηλαδή στο να σκοράρει μετά τις μαζικές αλλαγές) και θα έλεγα πως μάλλον ισχύει το δεύτερο.

Τα 11 γκολ του Thomas ήταν ενάντια στον Παναιτωλικό, την Καλαμάτα (3), τον ΠΑΟ (2), τον Αστέρα, τον Ιωνικό, τη Λαμία, και τον Βόλο (2). Δηλαδή στα δύσκολα σκόραρε μόνο τα 2 γκολ ενάντια στον ΠΑΟ.

Τα 8 από τα 11 γκολ του ήταν σε ροή αγώνα και τα άλλα 3 σε φάσεις που ξεκίνησαν από πλάγιο άουτ του ΠΑΟΚ (απίστευτο). Ούτε ένα από κλασική στημένη φάση (φάουλ ή κόρνερ) και αυτή ήταν μια αδυναμία του.

Συνολικά όμως, τα 11 γκολ σε 1670 λεπτά σημαίνουν 1 γκολ ανά 152 λεπτά συμμετοχής. Κι αν σας φαίνονται λίγα, δείτε τον παρακάτω πίνακα για τις 7 τελευταίες σαιζόν. Εξαιρώντας τον Σ. Τζίμα που έπαιξε πολύ λίγο, ο Thomas υπολείπεται μόνο του μεγάλου Prijović (3 φορές) και του Świderski την πρώτη (μισή) χρονιά του στον ΠΑΟΚ! Συγκριτικά, ο Akpom στις 4 χρονιές του στον ΠΑΟΚ είχε 259 (18-19), 247 (19-20), άπειρο αφού δέν σκόραρε (20-21), και 282 (21-22)!

Είναι λοιπόν και ο Thomas μια σύνθετη περίπτωση. Αν πάμε για υποτιθέμενα καλύτερο, θα πρέπει να τον ψήσει ο Lucescu στο σύστημά του, πιθανώς να προσαρμοστεί στην Ελληνική πραγματικότητα, να βγει η μεταγραφή (πάντα αμφίβολο) και ποιος ξέρει αν θα έχει την καλή διάθεση του Thomas. Και δεν θέλουμε να θαφτεί και ο Σ. Τζίμας. Εγώ, προσωπικά, θα προτιμούσα να μείνει. Φοβάμαι όμως ότι για να έχει διαρρεύσει ότι φεύγει αυτό δεν είναι μπλόφα για να πέσουν οι οικονομικές του προσδοκίες αλλά γιατί κάτι τέτοιο αποφάσισαν ο Lucescu με τον Boto. Οψόμεθα.

Επικοινωνία: paokstats at yahoo.com

 

Προηγούμενο άρθρο
Επόμενο άρθρο
RELATED ARTICLES
- Advertisment -
Google search engine

Most Popular

Recent Comments