Δευτέρα, 22 Ιουλίου, 2024
Google search engine
ΑρχικήΚΑΤΙ ΔΙΚΑ ΜΑΣΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ ΤΟΥ ΠΑΟΚ039 Ο Πέλκας, ο Narey, και ο Κωνσταντέλιας

039 Ο Πέλκας, ο Narey, και ο Κωνσταντέλιας

Διαβάζω διάφορα δημοσιεύματα για το τι συμβόλαιο ψάχνει ο Πέλκας (ας πούμε 1-1.2), πόσα είναι διατεθειμένος να δώσει ο ΠΑΟΚ (ας πούμε 800 – μη δίνετε βάση στα νούμερα, είναι απλώς παραδειγματικά), και τη δεδομένη διάθεση του Lucescu να τον φέρει πίσω. Ξεκαθαρίζοντας πως τον Πέλκα τον αγαπάω γιατί είναι πραγματικός ΠΑΟΚτσής και θα θυμάμαι για πάντα το κλάμα του όταν πήραμε το πρωτάθλημα και θα ήθελα θεωρητικά να γυρίσει πίσω πάραυτα στην ομάδα, θεωρώ πως θα ήταν λάθος να δώσει ο ΠΑΟΚ αυτή τη στιγμή (πριν δηλαδή εξασφαλίσουμε τους ομίλους) έστω και 800 για τον Πέλκα. Οι λόγοι έχουν να κάνουν με τον ίδιον τον παίκτη, τις ισορροπίες στην ομάδα, και τον Κωνσταντέλια.

Ξεκινώντας από τον ίδιο, ο Πέλκας έχει 3 μεγάλα θετικά: α) μπορεί να παίξει και στο 10, όπου έχουμε άμεση ανάγκη για αναπληρωματικό του Κωνσταντέλια, και στο 11 όπου μάλλον χρειαζόμαστε βασικό αριστερό εξτρέμ, δεδομένης της ηλικίας του Taison, β) ασκεί πίεση μπροστά, και γ) έχει νούμερα. Παραδειγματικά, τα γκολ του ανά μονάδα χρόνου ήταν εξαιρετικά και εφάμιλλα δεύτερου σέντερ-φορ τις 5 τελευταίες χρονιές του στον ΠΑΟΚ, με εξαίρεση τη χρονιά του νταμπλ:

Έχει όμως και αρνητικά. Ένα από αυτά είναι ότι είναι επιρρεπής στο χάσιμο της μπάλας, δεν έχει δηλαδή σίγουρα αγγίγματα. Ανέφερα στα θετικά του ότι πιέζει ψηλά, αυτό όμως πάει πακέτο με το ότι δεν αντέχει συνήθως πάνω από 60 λεπτά. Κι αυτό όταν ήταν νεώτερος, πόσο μάλλον τώρα που κοντεύει να κλείσει τα 30. Δείτε παρακάτω το χρόνο συμμετοχής του στον ΠΑΟΚ:

Το 2012-2013 ήταν μικρός και το 2020-2021 έφυγε νωρίς με μεταγραφή. Επικεντρώνοντας λοιπόν την προσοχή στη γεμάτη 5ετία 2015-2020, παρατηρούμε ότι μόνο το 2015-2016 (με Tudor και Ivić) ξεπέρασε το 60% ενώ 2 χρονιές (2016-2017 και 2019-2020) έπαιξε λίγο. Αν και αυτό οφείλεται μόνο μερικώς σε μακρόχρονους τραυματισμούς (π.χ., 2 μήνες το φθινόπωρο του 2016), αυτό μας φέρνει στο τρίτο αρνητικό του, ότι είναι αρκετά ευάλωτος σε τραυματισμούς.

Όσον αφορά στις ισορροπίες στην ομάδα, αυτές θα κινδυνεύσουν αν δώσουμε 800+ για έναν παίκτη 30 ετών με τους περιορισμούς (limitations) του Πέλκα. Ήδη είδαμε τον Narey να επιζητά νέο συμβόλαιο με βάση τα στατιστικά του και συγκρίνοντας προφανώς τον εαυτό του με άλλους συμπαίκτες του. Αφήνοντας στην άκρη πως ο Narey έχει κι αυτός πρόβλημα στο κράτημα της μπάλας ανάόγο με του Πέλκα, αυτό κρούει το καμπανάκι του κινδύνου πως τα μεγάλα συμβόλαια, ακόμα κι αν η ομάδα και ο πρόεδρος είναι διατεθειμένοι να τα δώσουν, εγκυμονούν προβλήματα και πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα επιλεκτικοί στην προσφορά τους.

Το τρίτο θέμα που αφορά σε μια πιθανή επιστροφή του Πέλκα έχει να κάνει με τον Κωνσταντέλια. Η γνώμη μου είναι πως ο Κωνσταντέλιας έχει την αξία και πρέπει να είναι ο παίκτης από τον οποίον ξεκινά η 11άδα. Και πως πρέπει να αγωνιστεί τη νέα σαιζόν όσο γίνεται παραπάνω, με βελτιστοποίηση βέβαια της προσφοράς του (προφανώς κανένας δεν μπορεί να παίζει συνέχεια). Πέρυσι ο Κωνσταντέλιας αγωνίστηκε στο 64.55% του χρόνου. ‘Ομως είχε αγωνιστεί πολύ λίγο στην αρχή της σαιζόν. Από τον αγώνα στην ΑΕΚ στα τέλη Οκτωβρίου και μετά αγωνίστηκε στο 82.90% του χρόνου! Και βέβαια τα έπαιξε το παιδί. Θεωρώ όμως πως πρέπει να αγωνιστεί τουλάχιστον στο 70% του χρόνου τη νεα σαιζόν, σε συνάρτηση βέβαια και με την πορεία μας στο Conference και στο Κύπελλο. Γίνεται να συμβεί αυτό και ταυτόχρονα να πάρει ο Πέλκας αρκετό χρόνο στο 10 που να δικαιολογεί ένα συμβόλαιο 800+ χωρίς να διαταράσσονται οι ισορροπίες; Σίγουρα θα έπαιζε ο Πέλκας και στο 11. Σας ικανοποιεί όμως ο Πέλκας να παίζει κυρίως στο 11; Ή να πάει ο Κωνσταντέλιας στο 11 ώστε να εκμεταλλευτούμε τα νούμερα του Πέλκα στο 10;

Η γνώμη μου, με βάση τα παραπάνω, είναι πως πριν περάσει στους ομίλους ο ΠΑΟΚ είναι εντελώς παράλογο να πλησιάσει τις οικονομικές απαιτήσεις του Πέλκα. Αν και αφού περάσουμε, τότε ίσως. Αλλά, ακόμα και τότε, θα πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί στο σχεδιασμό της ομάδας, την ποιότητα που θέλουμε στον παίκτη που θα πλαισιώσει τον Taison στο 11, και τις οικονομικές ισορροπίες στην ομάδα. Εκτός κι αν πουλήσουμε τον Κωνσταντέλια, κάτι που απεύχομαι μετά βδελυγμίας.

Επικοινωνία: paokstats at yahoo.com

RELATED ARTICLES
- Advertisment -
Google search engine

Most Popular

Recent Comments