Δευτέρα, 29 Απριλίου, 2024
Google search engine
ΑρχικήΚΑΤΙ ΔΙΚΑ ΜΑΣΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ ΤΟΥ ΠΑΟΚ043 Ο μέσος όρος ηλικίας των παικτών του ΠΑΟΚ και πώς πρέπει...

043 Ο μέσος όρος ηλικίας των παικτών του ΠΑΟΚ και πώς πρέπει να υπολογίζεται

Σε μια πρόσφατη εκπομπή του PAOK Today συζητούσαν οι πολύ αγαπητοί Νίκος Τοσκίτσης και Αντώνης Τσακαλέας για τον μέσο όρο ηλικίας των παικτών του ΠΑΟΚ και ο Αντώνης, αν θυμάμαι καλά, αναγνωρίζοντας πως είναι εντελώς άνευ νοήματος να προσμετρά κανείς στον υπολογισμό του μέσου όρου ηλικίας το ίδιο παίκτες που παίζουν πολύ με παίκτες που παίζουν ελάχιστα, πρότεινε, μεταξύ σοβαρού και αστείου, να υπολογίζει κανείς τον μέσο όρο των “14 πρώτων παικτών σε χρόνο συμμετοχής” ή κάτι τέτοιο. Και παρότι μια τέτοια διόρθωση μπορεί να ήταν συχνά στη σωστή κατεύθυνση, σας φαίνεται λογικό να ανεβοκατεβαίνει ο μέσος όρος όλης της χρονιάς κατά πάνω από 1 χρόνο ανάλογα με το αν, π.χ., τυχαίνει ο Vieirinha να είναι λίγο πάνω ή λίγο κάτω από τον Σ. Τζίμα σε χρόνο συμμετοχής (παρεμπιπτόντως, 16ος και 19ος, αντίστοιχα, πριν το ΟΦΗ-ΠΑΟΚ); Ή να μετρά κανείς το ίδιο τον 2ο A. Živković που έχει αγωνιστεί 701 λεπτά με τον 14ο Ozdoev που έχει αγωνιστεί 270, δηλαδή ούτε τα μισά του A. Živković; Ρητορικά τα ερωτήματα.

Όπως ανέφερα και σε προηγούμενο άρθρο, το φθινόπωρο του 2022, ο μόνος σωστός τρόπος είναι να σταθμίζει (ζυγιάζει) κανείς την ηλικία κάθε παίκτη ανάλογα με το χρόνο συμμετοχής του. Επίσης, πρέπει να χρησιμοποιεί κανείς την ακριβή ηλικία (μετρημένη σε μέρες) κάθε παίκτη την ημέρα του κάθε αγώνα. Άλλη η ηλικία κάθε παίκτη τον Ιούλιο (ΠΑΟΚ-Beitar) και άλλη τον επόμενο Μάιο. Ούτε είναι λογικό να χρησιμοποιείται μια συγκεκριμένη ημερομηνία κοινή για όλους τους αγώνες στον υπολογισμό της ηλικίας, ούτε να αλλάζει ξαφνικά η ηλικία ενός παίκτη στα γενέθλειά του ή 6 μήνες από αυτά.

Υπάρχουν και άλλες λεπτομέρεις. Π.χ., πρέπει κάθε αγώνας να μετρά (συνεισφέρει στον υπολογισμό) το ίδιο, είτε διήρκησε 93 λεπτά, είτε 100; Ακόμα κι αν δεν ξεκίνησε καθόλου (όπως το ΠΑΟΚ-ΟΣΦΠ το 2017-2018) ή διεκόπη (όπως το ΠΑΟ-ΠΑΟΚ το 2016-2017 ή το ΠΑΟΚ-ΑΕΚ το 2017-2018) και κρίθηκε στα χαρτιά; Βλέπετε, όταν χρειάζεται κανείς να αποφασίσει τι είναι το πιο σωστό, πρέπει να λαμβάνει υπόψην του το τι είναι εφικτό αλλά και να προβλέπει τα απρόοπτα και τις εξαιρέσεις και πώς θα τα χειριστεί. Αποφάσισα να ακολουθήσω τη σύμβαση να υπολογίζω το συνολικό χρόνο συμμετοχής, χωρίς να λαμβάνω υπόψην σε ποιον αγώνα έπαιξε και πόσο διήρκησε αυτός. Προφανώς αυτό αφορά τον υπολογισμό του μέσου όρου όλης της χρονιά και όχι μεμονομένων αγώνων. Επίσης, για λόγους συνέπειας, μετρώ τον καταγεγραμμένο μικτό χρόνο, μαζί δηλαδή με τις καθυστερήσεις. Αφενός γιατί είναι αδύνατο να αντιστοιχίσει κανείς με ακρίβεια τις καθυστερήσεις με συγκεκριμένες διακοπές στη διάρκεια του αγώνα, αφετέρου γιατί δεν μπορεί να μη τις μετρήσει καθόλου και να δώσει μηδενικό χρόνο συμμετοχής σε έναν παίκτη που μπήκε μετά το 90′ αλλά έπαιξε για 10 λεπτά! Και βέβαια, σε αντίθεση ακόμα και με τον Κώστα Γαλάνη, συνυπολογίζω και τις καθυστερήσεις του πρώτου ημιχρόνου! Παραδειγματικά, πόση ώρα αγωνίστηκε ο Τσιγγάρας στο πρώτο ημίχρονο του αγώνα Beitar-ΠΑΟΚ που, λόγω της αποβολής του Douglas, μπήκε αλλαγή στο 44’06” και το ημίχρονο έληξε στο 55’01”; 1 λεπτό; Όχι βέβαια! Μόνο σε εξαιρετικές περιπτώσεις, όπως στον τελικό ΠΑΟ-ΠΑΟΚ που χάσαμε με το ανύπαρκτο πέναλτυ του Lahoz που έκανε και κάτι σωστό και σταμάτησε το χρονόμετρο, ακόμα και να μη το είχε σταματήσει θα είχα αφαιρέσει τη διακοπή. Είναι λογικό να αντιτείνει κανείς πως δεν είναι σωστό να αφαιρεί κανείς τη μια διακοπή αλλά όχι την άλλη, εδώ όμως υπεισέρχεται η ανάγκη του εφικτού.

Μια άλλη λεπτομέρεια έχει να κάνει με τη συμμετοχή των τερματοφυλάκων στον υπολογισμό. Από άποψη κόπωσης, δεν θα έπρεπε. Από άποψη εμπειρίας, θα έπρεπε.  Παρακάτω τους συμπεριλαμβάνω. Στην πραγματικότητα και οι δυο υπολογισμοί έχουν την αξία τους.

Με αυτές λοιπόν τις διευκρινήσεις, ας μπούμε στο ψητό. Στο παρακάτω σχεδιάγραμμα με τη συνεχόμενη γραμμή φαίνεται ο σταθμισμένος με το χρόνο συμμετοχής μέσος όρος ηλικίας των παικτών του ΠΑΟΚ τις προηγούμενες 5 ολοκληρωθείσες σαιζόν, ξεκινώντας δηλαδή από τη χρονιά του νταμπλ. Με τη διακεκομμένη γραμμή φαίνεται το ίδιο αλλά μόνο για τα 8 πρώτα παιγνίδια κάθε σαιζόν, οπότε συμπεριλαμβάνεται και η τρέχουσα. Σημειωτέον ότι, ακόμα και εστιάζοντας μόνο τα 8 πρώτα παιγνίδια, υπάρχουν κι άλλες διαφορές από χρονιά σε χρονιά. Π.χ., πέρυσι ο ΠΑΟΚ έπαιξε το 8ο παιγνίδι του (ΠΑΟΚ-ΠΑΟ 1-2) στις 2 Οκτωβρίου, πολύ πιο αργά δηλαδή από φέτος λόγω του πρόωρου αποκλεισμού από τη Levski.

Παρατηρούμε ότι φέτος βρισκόμαστε κάπου στη μέση, πάνω από τις 2 χρονιές του Ferreira και του Garcia (19-20, 20-21) κι από την περυσινή χρονιά (22-23), αλλά κάτω από τη χρονιά του νταμπλ (18-19) και τη χρονιά που φτάσαμε στους 8 του ECL (21-22).

Ακόμα πάντως είναι νωρίς καθώς κάποιοι παίκτες (Sastre, Meïté, Marcos Α., αόρατος εξτρέμ) δεν έχουν αγωνιστεί ακόμα ενώ ο χρόνος συμμετοχής κάποιων νεαρών Ελλήνων (Λύρατζης, Τσιγγάρας, Βρακάς, Σ. Τζίμας) μπορεί να αλλάξει σημαντικά σε διάφορες κατευθύνσεις.

Εξετάζοντας μεμονωμένα τους 8 πρώτους αγώνες του ΠΑΟΚ, ο μέσος όρος ηλικίας ήταν ο εξής:

Παρατηρούμε ότι ο σταθμισμένος μέσος όρος ήταν αρκετά σταθερός από αγώνα σε αγώνα με εξαίρεση εναντίον της Hajduk στην Κροατία που ήταν σημαντικά χαμηλότερος (26.52) και εναντίον του Αστέρα που ήταν σημαντικά υψηλότερος (29.28). Σίγουρα το ότι Vieirinha-Taison αγωνίστηκαν μόνο 35 λεπτά στον πρώτο αλλά 204 λεπτά στον δεύτερο έπαιξε σημαντικό ρόλο.

Υ.Γ. Με τη Hearts ακούσαμε, επιτέλους, το όνομα του Σαββίδη. Του Lucescu πότε θα το ακούσουμε; Ακόμα και όσοι δεν αρέσκονται στο ότι δεν εμφανίζεται στην Τούμπα ο Σαββίδης ή στο αργό build-up που έχουμε παίξει στο παρελθόν με τον Lucescu, οφείλουν να τους αναγνωρίσουν πως είναι οι ΒΡΑΧΟΙ πάνω στους οποίους στηρίζεται η ομάδα και που μας έχουν κακομάθει στα αήττητα σερί ή στα σερί 5 νικών, όπως το τωρινό, και μας φαίνονται όλα εύκολα και δεδομένα! Ενώ δεν είναι. Μόνο 11,120 διαρκείας; Ντροπή, Λαέ του ΠΑΟΚ! Εγώ, σαν απλός οπαδός του ΠΑΟΚ του εξωτερικού που του λείπει η Τούμπα, είμαι ευγνώμων και στον Ivan και στον Răzvan και τους ευχαριστώ με όλη μου την καρδιά! Και όσο είχα τις δυνάμεις, θα ήμουν στο γήπεδο ό,τι κι αν συνέβαινε στην ομάδα, όσο αισθάνομαι ότι της ομάδας ηγούνται 2 τέτοιοι άνθρωποι με πραγματική αγάπη για την ομάδα τους οποίους εμπιστεύομαι. Και με εξτρέμ και χωρίς εξτρέμ, και με αντεπιθέσεις-αστραπή όπως αυτή από Κωνσταντέλια-Thomas-Taison που έφερε το 4-0 με τη Hearts και με τσούκου-τσούκου.

Επικοινωνία: paokstats at yahoo.com

RELATED ARTICLES
- Advertisment -
Google search engine

Most Popular

Recent Comments