Αρχική ΚΑΤΙ ΔΙΚΑ ΜΑΣ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ ΤΟΥ ΠΑΟΚ 044 Ο Despodov, η λίστα Α, και η κάλυψη όλων των θέσεων: χρειάζεται κι άλλον εξτρέμ ο ΠΑΟΚ;

044 Ο Despodov, η λίστα Α, και η κάλυψη όλων των θέσεων: χρειάζεται κι άλλον εξτρέμ ο ΠΑΟΚ;

044 Ο Despodov, η λίστα Α, και η κάλυψη όλων των θέσεων: χρειάζεται κι άλλον εξτρέμ ο ΠΑΟΚ;

Πριν λίγες ώρες έγραφα για τον “αόρατο εξτρέμ” και πριν αλέκτωρ λαλήσει να που ήρθαν τα χαρμόσυνα μαντάτα με όνομα Despodov. Στα πρόσφατα Ευρωπαϊκά προκριματικά ο παίκτης φέρεται να ξεκίνησε 4 φορές ως δεξί εξτρέμ και 3 φορές ως αριστερό, ενώ δεν αγωνίστηκε στο Ajax-Ludogorets 0-1 με την πρόκριση να έχει ήδη κριθεί. Και είναι και γκολτζής, οπότε μπορεί να παίξει και στο 10 (ίσως και στο 9) κι έτσι από άποψη θέσης είναι ιδανικός.

Έχουμε 2 θέματα να εξετάσουμε: τη Λίστα Α και το αν μετά την απόκτηση και του Despodov καλύπτουμε ικανοποιητικά και τις 11 θέσεις, αφενός στη SL, αφετέρου στο ECL.

Το μείζον πρόβλημα στη Λίστα Α είναι συνήθως το όριο των 17 παικτών που είναι εκπαιδευμένοι μικροί εκτός Ελλάδας. Παρεμπιπτόντως, το όριο δεν έχει να κάνει άμεσα σε τίποτε απολύτως με “αλλοδαπούς” και υπηκοότητες που γράφουν διάφοροι επαγγελματίες δημοσιογράφοι! Έχει να κάνει μόνο με την εκπαίδευση! Γι’αυτό και ο Mihaj δεν αποτελούσε πρόβλημα, παρότι Αλβανός, γιατί είχε εκπαιδευετεί από μικρός στην Ελλάδα. Και γι’αυτό, υποθετικά, αν ο Βρακάς είχε περάσει περισσότερα χρόνια μικρός στη Napoli, θα αποτελούσε πρόβλημα, παρότι Έλληνας. Και αυτό λύνει και την απορία του αγαπητού Σταύρου Κόλκα που αναρωτιόταν (σοβαρά και όχι χαριτολογώντας) τις προάλλες στο PAOK24 “γιατί δεν κάνουμε Έλληνα τον Vieirinha”! Γιατί και να τον κάναμε δεν θα άλλαζε απολύτως τίποτε!

Με αυτά τα δεδομένα και χωρίς Ninua, Kanis, και ίσως Selimaj (για τον οποίον δεν είμαι σίγουρος πόσα χρόνια εκπαιδεύτηκε στην Ελλάδα και δεν το έχω ψάξει γιατί, φαντάζομαι, αφού δεν τον προσέθεσαν ούτε στη Λίστα Α ούτε στη Λίστα Β στα προκριματικά, είτε το έχει ψάξει ο ΠΑΟΚ και δεν έχει φτάσει την απαιτούμενη διάρκεια εκπαίδευσης είτε δεν απασχολεί τον Lucescu αφού έχει Vieirinha και ίσως Sastre πίσω από Baba και R. Soares), ο ΠΑΟΚ έχει 21 παίκτες στους οποίους αφορά το όριο και που είναι οι εξής:

Baba, Despodov, Ekong, Kędziora, Kotarski, Marcos A., Meïté, Murg, Näsberg, Ozdoev, Ricardo, Samatta, Sastre, F. Soares, R. Soares, Schwab, Taison, Thomas, Vieirinha, A. Živković, Ž. Živković.

Από αυτούς πρέπει να κοπούν τουλάχιστον 4 που θα γίνουν 5 αν προλάβουμε να πάρουμε κι άλλον εξτρέμ μη εκπαιδευμένο στην Ελλάδα πριν εκπνεύσει η προθεσμία της Δευτέρας 4/9. Ο Ricardo είναι 100% ο ένας. Ο F. Soares είναι 99% ο δεύτερος, και λόγω τραυματισμού, και λόγω καλύτερων και αρκετών αριθμητικά εναλλακτικών λύσεων στους μέσους. Μετά έρχονται o Sastre και o Näsberg. Αν χρειαστεί να κοπεί και 5ος, δυσκολεύουν τα πράγματα. Ας μην κάνω προβλέψεις που μπορεί να αποδειχθούν άχρηστες.

Πάμε τώρα στην κάλυψη των θέσεων. Έχω την άποψη ότι για να βγει μια χρονιά με κόπωση, κάρτες, και τραυματισμούς, μια ομάδα είναι καλό να έχει τουλάχιστον 2*n+1 υπολογίσιμους παίκτες σε κάθε θέση (n = 1) και σε κάθε συνδυασμό n θέσεων. Υπάρχει ένας βαθμός αυθαιρεσίας σε αυτό αλλά και η λογική ότι δεν θέλεις να μείνεις μόνο με 1 παίκτη στον πρώτο τραυματισμό ή στην πρώτη έκτιση ποινής, εξ ού και το +1. Ευκταίο θα ήταν να ικανοποιούσαμε αυτά τα νούμερα και στην Ευρώπη, όμως επειδή η Λίστα Α αφορά μόνο σε 6 αγώνες και μόλις τους επόμενους 3.5 μήνες (14/12 ο 6ος αγώνας ΠΑΟΚ-HDK Helsinki) δεν θα εστιάσω εκεί την προσοχή μου. Βέβαια υπάρχει και η μεταγραφική περίοδος του Ιανουαρίου για να αντιμετωπίσει ο ΠΑΟΚ τυχόν προβλήματα που εμφανιστούν σε κάποια θέση. Όμως έχουμε άλλους 16 αγώνες (χωρίς τους 6 στο ECL!) μέσα στο 2023 στην Ελλάδα οπότε δεν μπορούμε να βασιζόμαστε στις μεταγραφές του Ιανουαρίου. Ας κάνουμε λοιπόν τους υπολογισμούς.

Στο ένα άκρο μια ομάδα θα έπρεπε να έχει 2*n+1 = 2*1+1 = 3 παίκτες σε κάθε θέση που να παίζουν μόνο σε αυτήν την θέση. Στην περίπτωση αυτή θα χρειάζονταν 3*11 = 33 παίκτες που είναι πάρα πολλοί. Ο ΠΑΟΚ έχει 2 μόνο θέσεις που δεν εμπλέκονται με άλλες, το 1 και το 9. Στη θέση 1 είμαστε αριθμητικά εντάξει καθώς έχουμε 6 (!) τερματοφύλακες στην πρώτη ομάδα μετά την πρόσφατη προαγωγή του Μοναστηρλή. Όμως μπορεί να θεωρηθεί αυτή την εποχή ως η Αχίλλειος πτέρνα του ΠΑΟΚ σε περίπτωση τραυματισμού ή καρτών του Kotarski. Κι αυτό γιατί η ποιότητα και η ετοιμότητα του Ž. Živković είναι αμφισβητήσιμες, ενώ οι άλλοι 4 τερματοφύλακές μας (Ταλιχμανίδης, Μπαλωμένος, Τσιόπτσης, και Μοναστηρλής) δεν έχουν καν αγωνιστεί ποτέ με την πρώτη ομάδα του ΠΑΟΚ! Προς το παρόν ο Kotarski επιδεικνύει την ανθεκτικότητα του Πασχαλάκη οπότε βασιζόμαστε σε αυτήν. Χωρίς να υπολογίζω στον Γκορντεζiάνι που ναι μεν ο ΠΑΟΚ τον έχει δηλώσει στη Λίστα Β της UEFA καθώς και στη SL αλλά δεν τον έχει βάλει καν στην ιστοσελίδα της πρώτης ομάδας στο PAOKFC, δείγμα του πόσο (δεν) τον υπολογίζει ο Lucescu, στο 9 έχουμε 3 παίκτες (Samatta, Thomas, Σ. Τζίμας), οπότε αριθμητικά είμαστε όσο καλά θα μπορούσαμε να είμαστε. Αν όμως βγάλει χρόνιο τραυματισμό κάποιος από τους 3 θα πρέπει να επιστρατεύσουμε είτε τον Γκορντεζιάνι, όπως κάναμε ανεπιτυχώς πέρυσι με τον Κούτσια και τον ίδιο τον Γκορντεζιάνι, είτε κάποιον άλλον παίκτη, όπως έχουμε κάνει ανεπιτυχώς στο παρελθόν με τον Shakhov (! – νομίζω με την Chelsea), τον Πέλκα, τον Narey, και τον Biseswar. Ίσως ο Despodov να κάνει καλύτερα γι’αυτή τη δουλειά αλλά ας μη τα μπλέκουμε περισσότερο. Ευτυχώς στις άλλες 9 θέσεις υπάρχουν παίκτες που μπορούν να αγωνίζονται ικανοποιητικά σε περισσότερες από 1 θέσεις και με αυτές τις 9 θέσεις θα ασχοληθώ παρακάτω.

Αν έχει μια ομάδα παίκτες που μπορούν να παίξουν και άμυνα και επίθεση, όπως ήταν παλιότερα ο Vieirinha, υπάρχει μεγάλη εμπλοκή των θέσεων που ναι μεν μπορεί να βοηθήσει σε κάποιες οριακές καταστάσεις αλλά περιπλέκει την ανάλυση. Προς το παρόν θα υποθέσω πως η άμυνα δεν έχει εμπλοκή με τις άλλες θέσεις κι αν τυχόν χρειαστεί θα επιστρέψω σε αυτήν την υπόθεση (π.χ., για να εξετάσω αν βοηθάει η εμπλοκή του A. Živković στο δεξί ή το αριστερό μπακ, θέσεις στις οποίες αγωνίστηκε πέρυσι). Το ιδανικό είναι να μη χρειάζεται a priori, χωρίς αυτό να σημαίνει πως δεν θα μπορεί ο Lucescu να το κάνει, αν χρειαστεί.

Στις 4 θέσεις της άμυνας, και χωρίς να υπολογίζω κατ’αρχήν σε Παναγιώτου και Selimaj που είναι περιπτώσεις πανομοιότυπες με του Γκορντεζιάνι, έχουμε 10 παίκτες. Λιγότερους δηλαδή από τους 3*4 = 12 αλλά περισσότερους από τους 2*n+1=2*4+1 = 9 παίκτες που είναι οι ελάχιστοι που χρειάζονται. Οπότε δεν είναι κατ’αρχήν αδύνατον αλλά δεν είναι και δεδομένο ότι είμαστε εντάξει. Αρκούν λοιπόν οι 10 που έχουμε με βάση την ειδίκευσή τους; Με τον Vieirinha να μπορεί να παίζει και δεξί και αριστερό μπακ και τον Μιχαηλίδη να δείχνει με τον Αστέρα ότι μπορεί να παίξει δεξί κεντρικό μπακ, αφενός έχουμε τουλάχιστον από 3 παίκτες που μπορούν να παίξουν στην κάθε θέση, αφετέρου έχουμε 5 ακραία μπακ (Sastre, Λύρατζης, Vieirinha, Baba, R. Soares) και 5 κεντρικά μπακ (Ekong, Kędziora, Κουλιεράκης, Μιχαηλίδης, Näsberg) που ικανοποιούν το 2*n+1=2*2+1 = 5 χωρίς να εμπλέκονται με την άλλη 5άδα. Η δυνατότητα του Kędziora να παίξει δεξί μπακ και του Sastre αριστερό (όπως πέρυσι στο ΟΣΦΠ-ΠΑΟΚ 1-2) προσθέτουν επιπλέον ευελιξία χωρίς να είναι αριθμητικά απαραίτητες. Τονίζω το “αριθμητικά” γιατί είναι προφανές ότι σε αυτήν τη φάση ο Lucescu δεν εμπιστεύεται τον Sastre και τον Λύρατζη. Ή, τουλάχιστον, τους εμπιστεύεται λιγότερο απ’ό,τι τον Kędziora. Χωρίς αυτούς τους 2 παίκτες υπάρχει προφανές πρόβλημα (αφού χωρίς αυτούς έχουμε μόνο 8 παίκτες για 4 θέσεις) που πρέπει να λυθεί το συντομότερο δυνατό, είτε με την αγωνιστική άνοδό τους είτε με την ενσωμάτωση στην πρώτη ομάδα των Παναγιώτου και Selimaj. Η τελευταία λύση μπορεί δε να χρειαστεί στην Ευρώπη αν μείνουν εκτός Λίστας Α οι Sastre και Näsberg και προκύψουν προβλήματα τραυματισμών.

Προχωρώντας στο κέντρο και την επίθεση, κατ’αρχάς παρατηρούμε ότι δεν υπάρχουν προφανή 8αρο10άρια, τουλάχιστον με βάση αυτά που ακούγονται. Φυσικά πρέπει να περιμένουμε να δούμε, π.χ., αν ο Ozdoev μπορεί να χρησιμοποιηθεί, έστω περιστασιακά, και στο 10. Επίσης, με βάση μια ελλειπή εικόνα που έχω από τον Marcos A., υποψιάζομαι ότι, παρότι παρουσιάζεται σαν καθαρό 6άρι κι ούτε καν 6αρο8άρι, ο Lucescu ίσως πειραματιστεί μαζί του και στη θέση 10, όπως ακριβώς δηλαδή είχε κάνει και με τον Douglas! Προς το παρόν αφήνουμε στην άκρη όλα αυτά τα ενδεχόμενα και θα εξετάσουμε τις 5 θέσεις που απομένουν, χωρισμένες σε 2 απεμπλεγμένα γκρουπ: 6-8 και 7-10-11.

Στο 6-8 χρειαζόμαστε 2*n+1=2*2+1 = 5 παίκτες, αριθμός που καλύπτεται από τους βασικούς Marcos A., Meïté, Ozdoev, Schwab, και Τσιγγάρα, δηλαδή και χωρίς τον F. Soares που, όπως είπαμε, θα μείνει κατά πάσα πιθανότητα εκτός της λίστας Α. Κι έχουμε και τον Γιαξή που όμως δεν θα εκπλαγώ αν δωθεί δανεικός με δεδομένο ότι πριν λίγες μέρες αφαιρέθηκε το όνομά του από την ιστοδελίδα της δεύτερης ομάδας.

Στο 7-10-11 όμως χρειαζόμαστε 2*n+1=2*3+1 = 7 παίκτες ενώ οι βασικοί είναι μόλις 4: Despodov, Κωνσταντέλιας, Taison, και A. Živković. Άντε πάμε στους 6 παίκτες με τον Murg και τον Βρακά. Ο Ricardo δεν φαίνεται να υπολογίζεται και ούτως ή άλλως θα είναι εκτός λίστας Α. Αν είμαστε διατεθειμένοι και σε θέση να εμπλέξουμε κάποιους μέσους (π.χ., Marcos A., Ozdoev) στην κάλυψη του 10, τότε φτάνουμε τους 2*n+1=2*5+1 = 11 παίκτες που χρειάζονται συνολικά στις θέσεις 6-7-8-10-11. Αν όμως δεν θέλουμε να βασιζόμαστε σε μια τέτοια εμπλοκή, τότε χρειαζόμαστε έναν ακόμα επιθετικό παίκτη και κατά σαφή προτίμηση εξτρέμ γιατί η αλήθεια είναι πως ο Murg ίσως να κάνει για 10άρι αλλά όχι για εξτρέμ, ο δε Κωνσταντέλιας καλό θα ήταν να παίζει σχεδόν αποκλειστικά στο 10 ώστε να έχει μεγαλύτερη ελευθερία κινήσεων και να μπορεί να υπερφορτώνει και τα 2 φτερά της επίθεσης. Φημολογείται ότι θα πάρουμε άλλον έναν, πιο νεαρό εξτρέμ. Μακάρι!

Επικοινωνία: paokstats at yahoo.com