Σάββατο, 2 Νοεμβρίου, 2024
Google search engine
ΑρχικήΚΑΤΙ ΔΙΚΑ ΜΑΣΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ ΤΟΥ ΠΑΟΚ057 Η κόπωση των παικτών και η απόδοση του ΠΑΟΚ στα πλέυ-οφφ

057 Η κόπωση των παικτών και η απόδοση του ΠΑΟΚ στα πλέυ-οφφ

Στην πρώτη θητεία του Lucescu στον ΠΑΟΚ δεν υπήρχαν πλέυ-οφφ. Έτσι, το 2017-2018, σε συνδυασμό με τον αποκλεισμό από την Östersund, ο ΠΑΟΚ έπαιξε μόλις 43 αγώνες (χωρίς το ΠΑΟΚ-ΟΣΦΠ που δεν ξεκίνησε), τους λιγότερους μετά το 2009-2010 που είχαμε παίξει επίσης 43 και το 2008-2009 που είχαμε παίξει 41. Το 2018-2019, με τις καλοκαιρινές προκρίσεις και τους αγώνες στον όμιλο του Europa League, φτάσαμε τους 52, έχοντας 8-2-0 στους τελευταίους 10 αγώνες. Από αυτούς όμως τους 10 αγώνες, μόλις οι 2 ήταν εναντίον κάποιας από τις πρώτες 6 ομάδες της Superleague (είτε βάλουμε σε αυτές τον Πανιώνιο που τερμάτισε 6ος, είτε τον ΠΑΟ που με τους -11 βαθμούς είχε μείνει εκτός 6άδας): το 3-0 επί του Ατρομήτου στην Τούμπα για την 24η αγωνιστική και το 1-0 επί της ΑΕΚ στον τελικό του Κυπέλλου στο ΟΑΚΑ. Δηλαδή ο ανταγωνισός στους τελευταίους αγώνες ήταν χαμηλότερου επιπέδου απ’ό,τι στα πλέυ-οφφ.

Ένα από τα προβλήματα του ΠΑΟΚ στη δεύτερη θητεία του Lucescu, μέχρι στιγμής, είναι τα αποτελέσματα στα πλέυ-οφφ. Ο ΠΑΟΚ έχει συνολικό απολογισμό 7-3-10, 3-2-5 το 2021-2022 και 4-1-5 το 2022-2023. Απολογισμός σίγουρα κακός. Από άποψη κούρασης, το 2021-2022 είχαμε το ελαφρυντικό ότι, φτάνοντας στους 8 του Europa Conference League (ECL) και στον τελικό του Κυπέλλου, παίξαμε 59 αγώνες! Τα τελευταία 15 χρόνια, μόνο το 2013-2014, με τον Huub Stevens στους πρώτους 45 αγώνες και τον Γ.Χ. Γεωργιάδη στους τελευταίους 16, παίξαμε περισσότερους (61). Όμως το 2022-2023, παρότι παίξαμε μόλις 45 αγώνες, ο απολογισμός στα πλέυ-οφφ ήταν πάλι αρνητικός και μόνο οριακά καλύτερος από αυτόν της προηγούμενης σαιζόν. Μια εξήγηση που δώθηκε ήταν το ξεζούμισμα των παικτών. Όμως με μόλις 45 αγώνες, με μόνο 2 παίκτες (εξαιρώντας τον Kotarski που λόγω θέσης δεν μετράει), τον Ingason και τον A. Živković, να έχουν αγωνιστεί για πάνω από το 70% του συνολικού χρόνου, και χωρίς να παίζει ο ΠΑΟΚ σε ιδιαίτερα υψηλές εντάσεις όπως, π.χ., η ΑΕΚ, είναι το ξεζούμισμα των παικτών σωστή, αρκετή, και αποδεκτή εξήγηση για την περσινή σαιζόν;

Μία σημαντική παράμετρος τη σαιζόν 2022-2023 ήταν η εξάρτηση της απόδοσης της ομάδας από αυτήν του Κωνσταντέλια και η κατανομή του χρόνου συμμετοχής του παίκτη στη διάρκεια της σαιζόν. Όσον αφορά στην εξάρτηση, είναι ενδεικτικό ότι το +/- του παίκτη (+33) ήταν μεγαλύτερο από αυτό του ΠΑΟΚ (+31)! Δηλαδή, χωρίς τον Κωνσταντέλια στον αγωνιστικό χώρο, ο ΠΑΟΚ είχε την περσινή σαιζόν αρνητική διαφορά τερμάτων! Είχαμε 51-18 γκολ με τον Κωνσταντέλια και 20-22 χωρίς! Όσον αφορά στο χρόνο συμμετοχής, μπορεί ο παίκτης να ήταν συνολικά την περσινή σαιζόν μόλις 7ος μεταξύ των παικτών του ΠΑΟΚ, έχοντας παίξει στο 64.5% του συνολικού χρόνου (παρεμπιπτόντως, τη φετινή σαιζόν έχει παίξει μέχρι στιγμής στο 66.7%!), όμως αυτός ο χρόνος συμμετοχής του ήταν πολύ ανομοιόμορφα κατανενημένος στη διάρκεια της σαιζόν. Ενώ πριν τους τελικούς του Παγκοσμίου Κυπέλλου είχε παίξει μόλις στο 28.2% του χρόνου, μετά τους τελικούς έπαιξε στο 82.9%! Όταν έφτασαν τα πλέυ-οφφ ο παίκτης είχε όντως ξεζουμιστεί και σε συνδυασμό με τραυματισμούς κατά τη διάρκεια των πλέυ-οφφ πολλών άλλων παικτών, όπως οι Douglas, El Kaddouri, Ingason, Kędziora, Kurtić, Λύρατζης, Murg, Narey, Näsberg, N. Oliveira, Sastre, Taison, και Σ. Τζίμας, αλλά και την έλλειψη ισχυρού κινήτρου μετά την ήττα στην Τούμπα από την ΑΕΚ με 0-1 στη 2η αγωνιστική των πλέυ-οφφ καθώς μείναμε 6 βαθμούς πίσω από ΑΕΚ και ΠΑΟ, ήρθε η κατάρρευση.

Τη φετινή σαιζόν ο ΠΑΟΚ έχει ήδη παίξει 28 αγώνες και έχει να παίξει ακόμα άλλους 11 στην κανονκή περίοδο του πρωταθλήματος, 10 στα πλέυ-οφφ, 1-6 στο Κύπελλο, και 2-7 στο ECL. Δηλαδή συνολικά μας μένουν 24-34 αγώνες και συνολικά θα παίξουμε 52-62! Δηλαδή τουλάχιστον 7 περισσότερους από τους περσινούς 45 και πιθανώς αρκετά κοντά στους προπερσινούς 59. Όταν λοιπόν διαβάζω ότι φέτος ο ΠΑΟΚ, χάρις στη δήθεν επιλογή για rotation του Lucescu, έχει τώρα και θα έχει στα πλέυ-οφφ πιο ξεκούραστους παίκτες σε σχέση με πέρυσι, κουνάω το κεφάλι συγκαταβατικά! Μπορεί να πιθανολογήσει κάποιος ότι το ότι οι παίκτες θα είναι πιο ξεκούραστοι θα οφείλεται στο ότι χρησιμοποιούνται περισσότεροι παίκτες σε σχέση με πέρυσι. Είναι δύσκολο να συγκρίνουμε τα φετινά τωρινά στατιστικά με τα περσινά τελικά στατιστικά γιατί τα τελευταία περιλαμβάνουν τους παίκτες που αποκτήθηκαν τον Ιανουάριο του 2023 (Taison και Kędziora). Με δεδομένο όμως ότι οι αγώνες που μας απομένουν φέτος (24-34) είναι σχετικά παρόμοιοι με τους 27 που μας απέμεναν πέρυσι στην αλλαγή του χρόνου (είχαμε παίξει τους 18 από τους 45), μπορούμε να συγκρίνουμε τους χρόνους συμμετοχής στην αλλαγή του χρόνου πέρυσι και φέτος για τους παίκτες που αγωνίστηκαν τη φετινή σαιζόν και ήταν διαθέσιμοι κάποια στιγμή πριν την αλλαγή του χρόνου τη σαιζόν 2022-2023:

Εξαιρώντας τον Douglas και τον Narey που αποχώρησαν, παρατηρούμε ότι από τους 18 υπόλοιπους παίκτες για τους οποίους μπορεί να γίνει σύγκριση με πέρυσι οι μοναδικοί που έχουν αγωνιστεί φέτος λγότερα λεπτά απ΄ό,τι πέρυσι στην αλλαγή του χρόνου είναι ο Λύρατζης και ο F. Soares! Ακόμα και του Sastre (που είναι ο 3ος αριστερός μπακ μας σε χρόνο συμμετοχής με 29.91% έναντι 34.72% του Vieirinha και 34.17% του Kędziora) ο χρόνος συμμετοχής αυξήθηκε λίγο σε σχέση με πέρυσι! Μάλιστα 5 παίκτες μας, οι Murg (+1208 λεπτά), Κωνσταντέλιας (+1125), Schwab (+1023), Thomas (+1000), και Τσιγγάρας (+989) είχαν αύξηση μεγαλύτερη από του ΠΑΟΚ (+976)! Φανταστείτε δηλαδή να ξεκινούσε συνέχεια ο Κωνσταντέλιας στην αρχική 11άδα!

Οι διαφορές αυτές βέβαια οφείλονται σε μεγάλο βαθμό στο ότι φέτος έχουμε παίξει 10 περισσότερους αγώνες (28 αντί για 18 πέρυσι). Όμως και ως ποσοστό του συνολικού χρόνου, εξαιρώντας πάλι τον Douglas και τον Narey, μόνο του Λύρατζη και του F. Soares ο χρόνος συμμετοχής μειώθηκε πάνω από 15% του συνολικού χρόνου (όχι αναλογικά).

Τα στοιχεία αυτά, σε συνδυασμό με το ότι μας μένει περίπου ο ίδιος αριθμός αγώνας με πέρυσι, μας δείχνουν ότι στην πραγματικότητα αυτό που έχει κάνει ο Lucescu μέχρι τώρα δεν ήταν “ελεύθερη” επιλογή αλλά σε μεγάλο βαθμό αναγκαία! Και όχι για να έχουν παίξει λιγότερο οι παίκτες μας όταν έρθουν τα πλέυ-οφφ αλλά απλά για να μετριαστεί το πόσο περισσότερο θα έχουν παίξει! Θα αρκέσει αυτό ώστε να μη τα φτύσουν κάποιοι παίκτες μας τον Απρίλιο; Αυτό θα εξαρτηθεί από (α) τις μεταγραφές που θα κάνουμε τον Ιανουάριο, (β) το ποιοι και πόσοι παίκτες θα αποχωρήσουν, (γ) την ενεργοποίηση παικτών όπως ο Marcos Antônio και ο Σ. Τζίμας (για Λύρατζη, F. Soares, και Βρακά δεν έχω μεγάλες ελπίδες), (δ) το πόσο θα προχωρήσουμε στο Κύπελλο (από αυτή την άποψη θα ήταν πολύ καλύτερο να είχαμε το πιο δύσκολο ζευγάρι νωρίς, όπως η ΑΕΚ και ο Άρης, παρά στα ηιμιτελικά – δηλαδή αν είναι να αποκλειστούμε καλύτερα θα ήταν αυτό να γίνει μια ώρα αρχύτερα) και το ECL, (ε) το Africa Cup of Nations, (στ) τα έστω και ελαφρώς χαμηλότερα ποσοστά χρόνου συμμετοχής κάποιων παικτών, και (ζ) τη βαθμολογία στη Superleague στο ξεκίνημα των πλέυ-οφφ που ελπίζουμε να είναι σημαντικά καλύτερη από πέρυσι ώστε να μη χάσουμε το κίνητρό μας με το πρώτο πιθανό στραβοπάτημα, όπως έγινε πέρυσι. Και πάλι φοβάμαι ότι κάποιοι παίκτες θα είναι στα όριά τους. Ίσως γι’αυτό είδαμε και τους A. Živković και Taison να μην παίζουν πρόσφατα χωρίς να ανακοινωθεί για κανέναν από τους 2 τι ακριβώς έχει πάθει και με τι βαρύτητα. Φυσικά θα παίξει μεγάλο ρόλο και το επίπεδο φυσικής κατάστασης των παικτών αλλά δεν έχω μη περιστασιακά στοιχεία για να συμπεράνω ότι φέτος το επίπεδο φυσικής κατάστασης των παικτών είναι καλύτερο από πέρυσι. Υπάρχουν πάντως κάποιες ενδείξεις.

Επικοινωνία: paokstats at yahoo.com

RELATED ARTICLES
- Advertisment -
Google search engine

Most Popular

Recent Comments