Σάββατο, 21 Δεκεμβρίου, 2024
Google search engine
ΑρχικήΚΑΤΙ ΔΙΚΑ ΜΑΣΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ ΤΟΥ ΠΑΟΚ058 Οι τρόποι που σκοράρει ο ΠΑΟΚ φέτος και τα προηγούμενα χρόνια...

058 Οι τρόποι που σκοράρει ο ΠΑΟΚ φέτος και τα προηγούμενα χρόνια – υπάρχει δυστοκία στα γκολ με κεφαλιά;

Ο Lucescu σε ερωτήσεις σχετικά με τη φαινομενική αφλογιστία των σέντερ-φορ μας και κυρίως του Samatta δήλωσε πως οι σέντερ-φορ στον ΠΑΟΚ κάνουν πολλές δουλειές, ότι δεν έχει σημασία ποιος σκοράρει, κλπ. Στο ίδιο πνεύμα μάλλον θα έλεγε ότι δεν έχει σημασία και το πώς σκοράρει και ίσως να είχε δίκιο. Είναι γνωστό πως φέτος ο ΠΑΟΚ έχει μεγάλο ποσοστό ευστοχίας καθώς οι παίκτες μας δεν σουτάρουν πολύ από μακριά αλλά “μπαίνουν με τη μπάλα στα δίχτυα”.

Ας δούμε λοιπόν μερικά σχετικά στατιστικά για το πώς σκοράρει, δηλαδή με σουτ, κεφαλιά, κλπ. Σημειωτέον ότι ο αγώνας ΠΑΟΚ-ΑΕΚ τη σαιζόν 17-18 έχει προσμετρηθεί σαν να έληξε 1-0 με την κεφαλιά του Varela και ότι δεν έχουν συμπεριληφθεί τα 5 εύστοχα πέναλτυ με τη Midtjylland τη σαιζόν 21-22.

[Πατήστε στον πίνακα για να τον δείτε μεγεθυμένο.]

Τη φετινή σαιζόν, από τα 69 γκολ μέχρι την αλλαγή του χρόνου, τα 50 έχουν μπει με σουτ, τα 6 με κεφαλιά, τα 3 με φάουλ, τα 5 με πέναλτυ, το 1 με κόρνερ, και τα 4 με αυτογκόλ αντιπάλων. Αν θεωρήσουμε το ποσοστό των συνολικών γκολ μας σε σχέση με την προηγούμενη 10ετια (2013-2023), παρατηρούμε αύξηση σε 4 κατηγορίες και πτώση σε 3. Το οποίο είναι κάτι λίγο-πολύ αναμενόμενο αφού το άθροισμα είναι σταθερό (100%). Η μεγάλη διαφορά όμως εντοπίζεται στα γκολ με κεφαλιά που από 16.7% έχουν πέσει στο 8.7%. Αυτό προφανώς σχετίζεται με τον τρόπο που επιτίθεται ο ΠΑΟΚ. Από τα 6 γκολ με κεφαλιά, 3 είναι του Ozdoev, 2 του Κουλιεράκη, και 1 του Samatta. Τώρα για το αν η αφλογιστία του Samatta οφείλεται στον τρόπο που παίζει ο ΠΑΟΚ ή αν ο τρόπος που παίζει ο ΠΑΟΚ υπαγορεύτηκε από τις ικανότητες και την αποτελεσματικότητα των επιθετικών του (ειδικά το ύψος του Thomas), ίσως να ισχύουν και τα δύο αλλά νομίζω μάλλον περισσότερο το πρώτο. Επίσης, παρατηρούμε την απουσία του Schwab από τους σκόρερ με κεφαλιά αλλά και των 4 από τους 5 κεντρικούς αμυντικούς μας καθώς και των άλλων 2 σέντερ-φορ μας.

Το ποσοστό λοιπόν των γκολ που έχουμε βάλει με κεφαλιά είναι περίπου στο μισό του μέσου όρου της προγούμενης 10αετίας! Είναι όμως εύλογο το ερώτημα αν αυτό οφείλεται κυρίως στο ότι βάζουμε λίγα γκολ με κεφαλιά ή στο ότι βάζουμε πολλά γκολ με άλλους τρόπους. Οπότε είναι ενδιαφέρον να δούμε πόσα γκολ βάζουμε ανά μονάδα χρόνου. Σημειωτέον ότι ο χρόνος είναι μεικτός, δηλαδή, π.χ., ένας αγώνας με 2 λεπτά καθυστερήσεις στο α’ ημίχρονο και 8 στο β’ είναι καταχωρημένος σαν να έχει διαρκέσει 100 λεπτά. Ο αγώνας ΠΑΟΚ-ΑΕΚ το 2018 έχει προσμετρηθεί σαν να έληξε 1-0 στο 95′ και με συνολική διάρκεια 96′.

[Πατήστε στον πίνακα για να τον δείτε μεγεθυμένο.]

Παρατηρούμε ότι ανά μονάδα χρόνου όλες οι κατηγορίες είναι φέτος αυξημένες εκτός από τα γκολ με κεφαλιά και τα γκολ με το στήθος καθώς δεν έχουμε σκοράρει φέτος με αυτόν τον τρόπο. Η διαφορά όμως στα γκολ με κεφαλιά μετά την αναγωγή ανά μονάδα χρόνου είναι σημαντικά μικρότερη απ’ό,τι στα ποσοστά. Μάλιστα θα είχαμε πιάσει περίπου τον μέσο όρο των τελευταίων 10 ετών αν είχαμε σκοράρει μόλις 2 ακόμα γκολ με κεφαλιά! Π.χ., αν είχαν πάει δοκάρι και μέσα αντί δοκάρι κι έξω η κεφαλιά του Ekong στο Helsinki και του Schwab στο 3-0 με τον Βόλο. Οπότε νομίζω πως είναι υπερβολικό να θεωρήσουμε ότι είναι δεδομένο πως υπάρχει δυστοκία στα γκολ με κεφαλιά. Υπάρχουν όμως ενδείξεις προς αυτήν την κατεύθυνση.

Επικοινωνία: paokstats at yahoo.com

RELATED ARTICLES
- Advertisment -
Google search engine

Most Popular

Recent Comments