Τετάρτη, 24 Ιουλίου, 2024
Google search engine
ΑρχικήΚΑΤΙ ΔΙΚΑ ΜΑΣΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ ΤΟΥ ΠΑΟΚ061 Στατιστική σύγκριση παικτών ανά θέση: Δεξιός Μπακ

061 Στατιστική σύγκριση παικτών ανά θέση: Δεξιός Μπακ

Κατ’άρχάς οφείλω να ομολογήσω ότι υποεκτίμησα την προσπάθεια που χρειάζεται για το μοίρασμα όλων των στατιστικών του κάθε παίκτη ανάλογα με τη θέση στην οποία αγωνιζόταν. Με τους τερματοφύλακες ήταν όλα απλά καθώς όσοι έπαιξαν έπαιξαν μόνο σε αυτή τη θέση (πού είσαι Schwab!), όπως είναι φυσικό. Μόλις όμως καταπιάστηκα με τη θέση του δεξιού μπακ, κατάλαβα ότι την πάτησα. Όσο κι αν προγραμμάτισα στο Excel, πολλά έγιναν στο χέρι κι αυτό με τεράστια προσπάθεια και εκμεταλλευόμενος το ότι για τους αμυντικούς ο αριθμός των αλλαγών, οι αλλαγές θέσεων, και τα επιθετικά στατιστικά (γκολ, “εκτατεμένες ασσίστ”) είναι σχετικά περιορισμένα. Στους μέσους όμως και τους επιθετικούς… Οπότε μάλλον δεν θα ολοκληρωθεί η προσπάθεια. Τουλάχιστον όμως θα παρουσιάσω την πλήρη ανάλυση για όσους αγωνίστηκαν ως δεξιοί μπακ και βλέπουμε.

ΕΑ = “Εκτεταμένες Ασσίστ” (1 EA ανά γκολ, εκάστοτε μοιρασμένη ανάμεσα σε συμπαίκτες)

Κλικάρετε στον παρακάτω πίνακα για να τον μεγεθύνετε.

Όπως μπορείτε να δείτε στον παραπάνω πίνακα, ο χρόνος μοιράστηκε ανάμεσα σε 7 παίκτες, αλλά κυρίως ανάμεσα σε 4. Τον περισσότερο χρόνο τον πήρε ο Sastre με 38.7% του μεικτού χρόνου αγωνιζόμενος ως δεξιός μπακ σε 23 από τους 47 αγώνες του ΠΑΟΚ, ξεκινώντας στην αρχική 11άδα σε 19, και βγάζοντας ολόκληρο τον αγώνα σε 11. Ο Sastre σκόραρε το 75% των γκολ (3/4, το άλλο ο Vieirinha στο Aberdeen), είχε το 86.2% των ΕΑ (6.25/7.25, την άλλη ο Otto στη Λεωφόρο, κι αυτή από τα αριστερά και όχι από τα δεξιά!) που πήραμε από τη θέση του δεξιού μπακ μέχρι στιγμής, και είχε το 62.7% του +/- (47/75) με τα γκολ του ΠΑΟΚ να είναι 57-10 ενώ αγωνιζόταν ως δεξιός μπακ και 57-29 όσο αγωνιζόταν κάποιος άλλος! Όλα αυτά τα στατιστικά είναι εκ πρώτης όψεως τόσο ψηλά σε σχέση με το χρόνο συμμετοχής του (38.7%) που είναι εύλογο το ερώτημα γιατί εστίασε ο Lucescu στη θέση αυτή τη μεταγραφική προσπάθεια του ΠΑΟΚ τον Ιανουάριο!

Η απάντηση έγκειται βέβαια στο ότι η δυσκολία των αγώνων στους οποίους αγωνίστηκε ο Sastre ήταν χαμηλότερη από το μέσο όρο, με τα περισσότερα δύσκολα παιγνίδια να πηγαίνουν αρχικά στον Kędziora, στη συνέχεια στον Vieirinha, και πιο πρόσφατα στον Otto. O Sastre δεν αγωνίστηκε καθόλου στην Ευρώπη ως δεξιός μπακ, σε σημαντικό βαθμό ως αποτέλεσμα της απουσίας του από τη Λίστα Α σε 4 από τις 5 εκδόσεις της (συμμετείχε μόνο σε 1 αποστολή, στη Hearts), ενώ από το συνολικό χρόνο συμμετοχής του ως δεξιός μπακ, το 71.3% ήταν εναντίον ομάδων που έμειναν εκτός πλέυ-οφφς! Αντίθετα αυτό το ποσοστό ήταν μόλις 9.6% για τον Kędziora, 38.5% για τον Vieirinha, και 3.7% για τον Otto! Οπότε είναι πολύ παρακινδυνευμένο να θεωρήσει κανείς ότι μπορεί να βγάλει ασφαλή συμπεράσματα από αυτές τις συγκρίσεις. Το σίγουρο είναι ότι επιθετικά, έστω και με πιο δύσκολους αντιπάλους, πήραμε από τους άλλους 6 δεξιούς μπακ ελάχιστα πράγματα.

Ειδικά όσον αφορά στον Otto, παρατηρείστε ότι έχει αρνητικό +/-, με τα γκολ του ΠΑΟΚ να είναι 6-7 στα 567 λεπτά που αγωνίστηκε ως δεξιός μπακ! Προφανώς ο χρόνος αυτός δεν είναι αρκετός για να εξάγει κανείς συμπεράσματα, όμως δημιουργεί μια μικρή ανησυχία μη τυχόν έχουμε κι άλλη “περίπτωση Despodov”, δηλαδή μιας καλής μεταγραφής που όμως αρέσκεται να παίζει και αποδίδει καλύτερα σε μια θέση ήδη κατειλημμένη (από τον Baba)!

 

Επικοινωνία: paokstats at yahoo dot com

RELATED ARTICLES
- Advertisment -
Google search engine

Most Popular

Recent Comments