Τρίτη, 21 Ιανουαρίου, 2025
Google search engine
ΑρχικήΚΑΤΙ ΔΙΚΑ ΜΑΣΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ ΤΟΥ ΠΑΟΚ062 O Stieler, το φάουλ με το οποίο η ΑΕΚ έκανε το...

062 O Stieler, το φάουλ με το οποίο η ΑΕΚ έκανε το 2-0, και η αριστερή γωνία του Kotarski

Διάβασα και άκουσα διάφορα για την εγκυρότητα των 3 από τα 4 γκολ στο ΑΕΚ-ΠΑΟΚ.

Μια πολύ αγαπητή εκπομπή του ΠΑΟΚ στο YouTube, το PAOKinside, ελπίζω εν θερμώ, είδε προφανές χέρι του Livai Garcia στηριζόμενη σε, ή έστω προσφέροντας ως αποδεικτικό στοιχείο, μόνο αυτή τη φωτογραφία:

Ασχέτως του αν ήταν όντως χέρι ή όχι (που δεν ήταν), είναι δυνατόν να βασίζεται κανείς σε μια φωτογραφία που η μπάλα είναι πίσω από το χέρι και δεν φαίνεται αν το ακουμπάει ή όχι; Είναι πολύ δύσκολες αυτές οι εκπομπές που γίνονται αμέσως μόλις τελειώσει ένας αγώνας με την ένταση που υπάρχει και την έλλειψη χρόνου για να ελεγχθεί επαρκώς όλη η διαθέσιμη πληροφορία, όμως αυτό δεν δικαιολογεί τον παραλογισμό του να βγάζει κανείς τέτοια συμπεράσματα, σχεδόν πάντα βέβαια κατά το κακώς εννοούμενο δοκούν!

Όσον αφορά στο 1ο γκολ του ΠΑΟΚ, το σπρώξιμο του Samatta στον Gaćinović σίγουρα θα μπορούσε να είχε σφυριχτεί φάουλ από κάποιον άλλον διαιτητή. Το ότι όμως δεν σφυρίχτηκε δεν ήταν καθόλου ασυνεπές με τον τρόπο που σφύριξε γενικά ο Tobias Stieler. Κι από τη στιγμή που δεν σφυρίχτηκε ζωντανά, δεν ικανοποιούσε τα απαιτούμενα για να παρέμβει το VAR.

Όσον αφορά στο 2ο γκολ του ΠΑΟΚ, δεν υπάρχει ούτε φάουλ του Κουλιεράκη, αφού ο Vida είναι αυτός που οπισθοχωρεί και πέφτει επάνω του, ούτε χέρι του παίκτη του ΠΑΟΚ. Το μόνο ελέγξιμο σε αυτή τη φάση είναι το αν έκανε ή όχι πέναλτι ο Μάνταλος στον Ozdoev και είμαι περίεργος αν θα το έδιναν αν δεν έμπαινε γκολ. Είναι γνωστή η ρήση ότι “δεν υπάρχει πλεονέκτημα στο πέναλτι” αλλά, ειλικρινά, δεν θυμάμαι τα τελευταία χρόνια κάποια εφαρμογή της και δεν είμαι σίγουρος τι ισχύει.

Αυτό όμως για το οποίο δεν αντιλήφθηκα κάποια αναφορά είναι για το πού έστησε (ή επέτρεψε να στήσουν οι παίκτες της ΑΕΚ) τη μπάλα ο Stieler στη φάση του 2-0. Δείτε πού έγινε το φάουλ του Otto στον Eliasson…

και δείτε από πού εκτελέστηκε…

Ξέρω ότι δεν είναι εντελώς αναλογικές οι αποστάσεις όπως είναι αποτυπωμένες πάνω στην εικόνα, αν όμως κάνουμε έναν αναλογικό υπολογισμό σαν σημείο αναφοράς, με βάση το ότι η γραμμή της μεγάλης περιοχής είναι 18 γιάρδες, η απόσταση μεταξύ του σημείου που έγινε το φάουλ και του σημείου από το οποίο εκτλέστηκε υπολογίζεται γύρω στις 8.7 γιάρδες, δηλαδή σχεδόν 8 μέτρα! Άντε λοιπόν στην πραγματικότητα να ήταν 5-6 μέτρα!

Με δεδομένο ότι τα περισσότερα φάουλ δεν εκτελούνται ακριβώς από το σημείο στο οποίο έγιναν, είναι αποδεκτό ένα τέτοιο τεράστιο σφάλμα σε ένα φάουλ λίγο έξω από την περιοχή; Στην προκειμένη περίπτωση η μικρότερη απόσταση έπαιξε προφανώς καταλυτικό ρόλο στο γκολ του Amrabat οπότε ο ΠΑΟΚ αδικήθηκε κατάφωρα (κρίνοντας εκ του αποτελέσματος) σε αυτή τη φάση.

Και γιατί οι παίκτες μας δεν διαμαρτυρήθηκαν για το σημείο στο οποίο στήθηκε η μπάλα; Ειδικά οι Α. Živković και Murg που ήταν και παρόντες στον αγωνιστικό χώρο στις αρχές του β’ ημιχρόνου και είχαν πάρει μέρος στον επαναληπτικό ΑΕΚ-ΠΑΟΚ το Φλεβάρη του 2022; Και τότε μια άλλη εκτέλεση φάουλ από την ΑΕΚ και πάλι πάρα πολλά μέτρα από εκεί που έγινε (αν έγινε) απέφερε το 1-0 στο 83′ και έδωσε προσωρινά σκορ πρόκρισης στην ΑΕΚ στον προημιτελικό του Κυπέλλου (τελικά ο ΠΑΟΚ νίκησε 1-2 με 2 γκολ στο 95′ και το 97′ και προκρίθηκε). Χρειάζεται νοητική εγρήγορση. Οι παίκτες της ΑΕΚ κλέβουν στην πρώτη ευκαιρία που τους παρουσιάζεται και οι δικοί μας κοιμούνται όρθιοι και δεν δείχνουν να μαθαίνουν από το παρελθόν! Προφανώς δεν θέλω να κλέβουν σαν αυτούς της ΑΕΚ αλλά τουλάχιστον να προασπίζουν (προσέχοντας πάντα να είναι κόσμιοι και να αποφεύγουν τις τζάμπα κίτρινες) τα δίκαια της ομάδας!

Όσο για τον διαιτητή, είναι δυνατόν ένας διαιτητής με τέτοιο βιογραφικό που είναι δίπλα στη φάση, να στήνει τη μπάλα εκεί που έφτασε μετά την πτώση του ο Eliasson και όχι εκεί που έγινε η επαφή των δύο παικτών; Ρητορικό το ερώτημα. Όπως φαίνεται, όλα γίνονται! Μαζί με την κίτρινη που δεν έδωσε στον Vida για το κράτημα στον Κωνσταντέλια, ήταν νομίζω τα πιο εξώφθαλμα σφάλματά του στον αγώνα.

Και πάμε τώρα στον Kotarski. Δεν με απασχολεί τόσο το βηματάκι που έκανε. Πολλοί το κάνουν. Ούτε το ότι δέχτηκε δεύτερο τζάμπα γκολ με φάουλ μετά από εκείνο με την Aberdeen. Μας έχει σώσει ουκ ολίγες φορές και κάποιος αριθμός λαθών είναι κατανοητός. Αυτό όμως που σκεφτόμουν εδώ και καιρό να γράψω και συνεχώς το ανέβαλα μέχρι τώρα είναι η φαινομενική αδυναμία που δείχνει στην αριστερή του γωνία. Την ώρα που γράφω αυτήν την πρόταση αυτό αποτελεί απλώς μια εντύπωση που έχω αλλά “πάω να το ψάξω”.

Μετά το ΑΕΚ-ΠΑΟΚ 2-2 τα γκολ του ΠΑΟΚ τη φετεινή σαιζόν είναι 122-44 (απίστευτο, ε;)! Από τα 44, τα 43 τα έχει δεχτεί ο Kotarski και το 1 ο Ž. Živković. Ας δούμε λοιπόν σε ποια μεριά της εστίας δέχτηκε αυτά τα 43 γκολ ο Kotarski.

20 στη Δεξιά Γωνία: @Beitar, @Hearts, @ΟΦΗ, @Helsinki 1, @Γιάννινα, @ΠΑΟ 1, @ΠΑΟ 2, @Aberdeen 1, @ΑΕΚ 2, Aberdeen 2, Παναιτωλικός, @Eintracht, Helsinki 2, @Αστέρας, @Άρης 1, ΑΕΚ, ΠΑΟ (Κύπελλο), ΟΣΦΠ 3, @Dinamo 1, @ΠΑΟ (ΠΟ) 1

8 στο Κέντρο: Κηφισιά, @Helsinki 2, @Aberdeen 2, Aberdeen 1, @Βόλος, ΠΑΟ, ΟΣΦΠ 4, @Dinamo 2

15 στην Αριστερή Γωνία: Eintracht, @ΑΕΚ 1, @ΟΣΦΠ 1, @ΟΣΦΠ 2, Helsinki 1, @Άρης 2, ΟΣΦΠ 1, ΟΣΦΠ 2, @ΠΑΟ (Κύπελλο), Άρης, Dinamo, @ΠΑΟ (ΠΟ) 2, Λαμία, @ΑΕΚ (ΠΟ) 1, @ΑΕΚ (ΠΟ) 2

Έχω λοιπόν τόσο λανθασμένη εντύπωση; Αφήνοντας στην άκρη ότι μερικά γκολ θα μπορούσαν να θεωρηθούν ότι μπήκαν είτε στο κέντρο είτε σε κάποια γωνία, είναι προφανές ότι συνολικά ο Kotarski δεν δέχεται συνολικά δυσανάλογα πολλά γκολ στην αριστερή του γωνία! Γιατί λοιπόν έχω αυτήν την εντύπωση;

Ένα μέρος της εξήγησης έγκειται στο ότι ο τρόπος με τον οποίον μπαίνει το κάθε γκολ είναι διαφορετικός κι η μνήμη μου φαίνεται ότι εστιάζεται περισσότερο στα γκολ που δέχτηκε με μακρινά ή/και διαγώνια, ενίοτε φαλτσαριστά, σουτ στην αριστερή γωνία του. Από τα 15, τέτοια ήταν τα 9 (με bold πιο πάνω), δηλαδή 9/43 ~ 21%, ενώ στη δεξιά γωνία δέχτηκε ελάχιστα τέτοια γκολ! Ίσως αυτό να οφείλεται περισσότερο στο ότι οι αντίπαλοι επιθετικοί είναι κατά κόρον δεξιοπόδαροι και έτσι τέτοια δύσκολα σουτ κατευθύνονται κυρίως στην αριστερή γωνία του Kotarski. Ίσως να οφείλεται σε αδυναμία του δεξιού άκρου της άνυνας του ΠΑΟΚ ή σε αδυναμία του ίδιου του Kotarski. Ίσως πάλι στο ότι υπεραντισταθμίζει ο Kotarski για τα περισσότερα γκολ που δέχεται στη δεξιά του γωνία! Κάτι που μπορεί να έπαιξε και κάποιο μικρό ρόλο στο βηματάκι που έκανε.

Ίσως όμως το θέμα να είναι ψυχολογικό και αντίληψης (perception). Όχι του Kotarski, αλλά δικό μου! Από τα 43 γκολ που έχει δεχθεί ο Kotarski, μας στοίχισαν ουσιαστικά τα 17, ίσως δε μόνο τα 14 αφού το 2ο της ΑΕΚ στον 1ο γύρο και τα 2 τελευταία του ΟΣΦΠ στην Τούμπα πολύ πιθανώς (εκκρεμούν πιθανές ισοβαθμίες με ΑΕΚ ή ΟΣΦΠ όπου μπορεί να μετράνε τα γκολ) δεν έπαιξαν (ακόμα) εκ των πραγμάτων ρόλο:

@ΟΦΗ, @ΠΑΟ x 2, @ΑΕΚ (το πρώτο από τα 2), @Άρης x 2, ΑΕΚ, ΠΑΟ (Κύπελλο), ΟΣΦΠ x 2 (τα 2 πρώτα), @ΠΑΟ (Κύπελλο), Άρης (ΠΟ), @ΑΕΚ (ΠΟ) x 2

Από αυτά, 6/14 (~43%, διπλάσια σε σχέση με το συνολικό 21%) έχουν μπει με μακρινά ή/και διαγώνια σουτ στην αριστερή γωνία του Kotarski! Από αυτό το 43% εξηγείται εν μέρει και η εντύπωση που έχω.

Επικονωνία: paokstats at yahoo dot com

RELATED ARTICLES
- Advertisment -
Google search engine

Most Popular

Recent Comments