Η επίτευξη ενός τέρματος προφανώς δεν εξαρτάται μόνο από τους σκόρερ αλλά και από αυτούς που δημιουργούν το γκολ. Είναι βέβαια δύσκολο να επιβραβευθούν αριθμητικά όλοι όσοι συμμετείχαν σε αυτή τη δημιουργία, όμως, εδώ και μερικά χρόνια, έχω προσπαθήσει να το διορθώσω αυτό έστω και μερικώς καταγράφοντας τον τελευταίο παίκτη (ή σε εξαιρετικές περιπτώσεις τους τελευταίους παίκτες) του ΠΑΟΚ που ενεπλάκησαν στη φάση πριν από τον σκόρερ. Έτσι, για κάθε γκολ, απονέμω, ας τους πω έτσι, 2 “πόντους”, 1 στον σκόρερ και 1 που μοιράζεται μεταξύ των δημιουργών. Σε αρκετές περιπτώσεις ο παίκτης που πιστώνεται με τη δημιουργία είναι αυτός που έδωσε την ασσίστ. Μια διαφορά είναι ότι, ακόμα και σε unassisted γκολ, κάποιος παίρνει τον 1 πόντο. Όπως, π.χ., ο παίκτης που κερδίζει ένα φάουλ ή ένα πέναλτυ από το οποίο μπαίνει απ’ευθείας γκολ. Έτσι δεν παίζει και ρόλο το αν μια τελευταία πάσα χαρακτηρίζεται ως ασσίστ ή όχι, είτε, π.χ., επειδή παρανεβλήθη αμυντικός (όπως στην πάσα του Douglas με τον ΠΑΟ ή του Biseswar με τον Λεβαδειακό), είτε επειδή ο σκόρερ είχε πολλές επαφές με τη μπάλα μετά την πάσα. Μια άλλη είναι ότι, ακόμα κι όταν υφίστατι ασσίστ, ο πόντος της δημιουργίας μπορεί να μοιραστεί, π.χ., αν της ασσίστ προηγήθηκε μια εξαιρετική χόκευ ασσίστ. Υπάρχει προφανώς ένας βαθμός υποκειμενικότητας σε αυτόν τον διαμοιραμό.
Στον παρακάτω πίνακα δείχνω το πόσα λεπτά συμμετοχής χρειάζονται για 1 γκολ ή τελική συμμετοχή σε γκολ για την ομάδα και τους παίκτες. Π.χ., όλος ο ΠΑΟΚ έχει πετύχει 8 γκολ σε 901 λεπτά. Οπότε 901/16 = 56.32. Πέρυσι το αντίστοιχο νούμερο ήταν 34.43, οπότε έχουμε μία πτώση όλης της ομάδας κατά περίπου 64%.
Αν δούμε ατομικά τούς παίκτες μας, είναι τόσο μεγάλη η δυστοκιία μας που μόλις 2 από τους παίκτες που ήταν και πέρυσι στην ομάδα παρουσιάζουν βελίωση: τα 2 “παππούδια”, ο Biseswar και ο Vieirinha. Και αυτό εν μέρει οφείλεται στο ότι δεν παίζουν πολύ (37.9% του συνολικού χρόνου ο Vieirinha και 35.6% ο Biseswar) που τους επιτρέπει να είναι πιο παραγωγικοί ανά μονάδα χρόνου συμμετοχής.
Βέβαια η επίθεση δεν μπορεί να βασίζεται σε παίκτες που παίζουν το ένα τρίτο του χρόνου. Δείτε, π.χ., τον αντίστοιχο πίνακα πριν 3 χρόνια. Άλλο να έχεις 6+ (το + πάει και στον Prijović που δεν εμφανίζεται γιατί είχε ήδη φύγει από την ομάδα πριν το 2019-2020) παίκτες κάτω από τα 200 λεπτά κι άλλο μόνο τον Biseswar και τον Narey. Δείτε δε αυτό το απίθανο 74 του Świderski τη χρονιά του αήττητου πρωταθλήματος και του νταμπλ…
Επικοινωνία: [email protected]