Σάββατο, 21 Δεκεμβρίου, 2024
Google search engine
ΑρχικήΚΑΤΙ ΔΙΚΑ ΜΑΣΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ ΤΟΥ ΠΑΟΚ042 Στατιστικά μετά το ΠΑΟΚ-Αστέρας και η επανάληψη των πέναλτυ

042 Στατιστικά μετά το ΠΑΟΚ-Αστέρας και η επανάληψη των πέναλτυ

  • 5 από τα 10 γκολ του ΠΑΟΚ έχουν προέλθει από κλεψίματα στο χώρο της επίθεσης και μάλιστα από 5 διαφορετικούς παίκτες! Το 0-2 (A. Živković) και το 1-4 (Τσιγγάρας) στη Beitar, το 1-0 (Κωνσταντέλιας) και το 2-0 (Thomas) με τη Hajduk, καθώς και το 1-0 με τον Αστέρα (Taison)!
  • Πριν από τον A. Živković, ο τελευταίος παίκτης του ΠΑΟΚ με 4 γκολ σε 2 συνεχόμενους αγώνες ήταν ο Kurtić. Στις 2021-12-15 έκανε με πέναλτυ το 0-1 και με σουτ εκτός μεγάλης περιοχής το 0-2 στη νίκη με 0-4 του ΠΑΟΚ στα Γιάννινα και στις 2021-12-19 έκανε με 2 πέναλτυ το 2-1 και το 3-2 στη νίκη με 3-2 του ΠΑΟΚ με τον Αστέρα στην Τούμπα (σύμπτωση!).
  • Στον παρακάτω πίνακα φαίνεται το +/- των παικτών του ΠΑΟΚ μετά το ΠΑΟΚ-Αστέρας με τα συνολικά γκολ του ΠΑΟΚ να είναι 10-1 (+9). Το άθροισμα όλων των παικτών ισούται με το +/- της ομάδας x 11. Σημειωτέον ότι σε παίκτες που αποβλήθηκαν, όπως ο Douglas στο Beitar-ΠΑΟΚ 1-4, χρεώνονται τα γκολ που δέχθηκε η ομάδα μετά την αποβολή τους αλλά δεν πιστώνονται τα γκολ που πέτυχε η ομάδα μετά την αποβολή τους. Γι’αυτό και το +/- του Douglas είναι 0 και όχι +1 ή +3.

  • Αν δεν κάνω λάθος (γιατί δεν κρατάω αυτό το στατιστικό στοιχείο), στους 5 πρώτους αγώνες του ο ΠΑΟΚ είχε 1 μόνο δοκάρι με τον Κουλιεράκη στο ΠΑΟΚ-Hajduk. Αντίθετα, οι αντίπαλοί μας είχαν 4! 1 το αυτοδοκάρι του Baba στο ΠΑΟΚ-Beitar, 2 στο Hajduk-ΠΑΟΚ, και 1 με το πέναλτυ στο ΠΑΟΚ-Αστέρας.  Συγκρινόμενα με τα 10-1 γκολ, τα 1-4 δοκάρια είναι ενδεικτικά της μη χαρακτηριστικής τύχης που διακρίνει τον ΠΑΟΚ μέχρι τώρα. Πέρυσι ο ΠΑΟΚ μαστιζόταν από αποτελέσματα δυσανάλογα άσχημα σε σχέση με την απόδοσή του ενώ φέτος μάλλον συμβαίνει μέχρι στιγμής το αντίθετο. Ίσως αποδείξουμε ότι ισχύει το απόφθευγμα του Θουκυδίδη “Τοις τολμώσιν η τύχη ξύμφορος”.
  • Είναι απίστευτο και βέβαια προϊόν του μικρού χρόνου συμμετοχής του ότι στην περυσινή (2022-2023) χαμένη του χρονιά ο Murg αναδείχθηκε 1ος παίκτης του ΠΑΟΚ σε γκολ συν “εκτεταμένες ασσίστ” ανά χρόνο συμμετοχής! Να όμως που είναι και πάλι 1ος, έστω και πρόσκαιρα, μετά το γκολ του και την πάσα στον Taison που τη σπατάλησε μεν ο Taison, απέφερε δε το 3-0!

  • Στον παρακάτω πίνακα φαίνεται η επιθετική παραγωγικότητα της ομάδας σε συνάρτηση με την παρουσία ή την απουσία του κάθε παίκτη. Στη μία κατηγορία προηγείται ο Ozdoev παρουσία του οποίου ο ΠΑΟΚ σκόραρε 5 γκολ σε 140’44” συμμετοχής. Στην άλλη προηγούνται ο Schwab και ο Ekong που, σε αντίθεση με τον Kotarski, έχουν χάσει κάποιον χρόνο συμμετοχής στον οποίον ο ΠΑΟΚ δεν σκόραρε κανένα γκολ.

  • Δεν είναι στατιστικό αλλά θέλω να σχολιάσω ότι: α) Η ανατροπή του Thomas στο 34′ από τον Pepe Castaño ήταν καραμπινάτο πέναλτυ γιατί το μαρκάρισμα συνεχίστηκε εντός της περιοχής. Όμως Φωτιάς και Περράκης πέρα βρέχει. β) Τυπικά, το πέναλτυ του Αστέρα έπρεπε να είχε επαναληφθεί. Κι αυτό γιατί το ρημπάουντ μετά το δοκάρι το πήρε ο Ozdoev που είχε μπει πρόωρα στην περιοχή (είναι ο παίκτης μπροστά στον Φωτιά). Ελαφρυντικό αλλά όχι αρκετό ότι πήρε το ρημπάουντ εκτός περιοχής, κατά μεγάλη ειρωνία της τύχης περίπου στο σημείο που πήρε το ρημπάουντ ο παίκτης του Αστέρα που ήταν σε θέση όφφσάιντ πριν την ισοφάριση του Αστέρα σε 2-2 στο περυσινό παιγνίδι στην Τρίπολη. Και στις 2 περιπτώσεις οι VAR δεν έκαναν σωστά τη δουλειά τους. Αυτός ο κανονισμός με την πρόωρη είσοδο των παικτώ στην περιοχή ή πρέπει να εφαρμόζεται σωστά και συστηματικά (τουλάχιστον όταν οι παραβάτες ενέχονται στο ρημπάουντ) ή πρέπει να καταργηθεί. Είναι απαράδεκτο που εφαρμόζεται “1 στις 10” και μάλιστα ούτε όταν ο παράνομα εισελθών παίκτης παίρνει το ρημπάουντ.

  • Επί τη ευκαιρία, θέλω να σχολιάσω και την ισοφάριση της ΑΕΚ στο ΑΕΚ-Dinamo Zagreb 2-2. Διάβασα ότι ο Κουτσιαύτης ισχυρίστηκε ότι σωστά δεν δώθηκε επανάληψη για την πρόωρη είσοδο του σκόρερ Vida στην περιοχή επειδή, δήθεν, δεν πάτησε μέσα αλλά απλώς έγερνε μέσα. Κατ’αρχάς οι κανονισμοί της UEFA δεν διευκρινίζουν τι εννοούν με την είσοδο (entering) παικτών στη μεγάλη περιοχή. Όμως οι κανονισμοί στους οποίους έχει σημασία πού πατά ο παίκτης, όπως στο πλάγιο άουτ ή για τον τερματοφύλακα στο πέναλτυ, το καθιστούν αυτό σαφές, δεν το αφήνουν να εννοηθεί. Σε όλα τα άλλα (φάουλ εντός/εκτός περιοχής, όφφσάιντ) δεν έχει καμμία σημασία που πατά ο παίκτης. Αυτός ο κανονισμός έχει να κάνει με την ελάχιστη απόσταση (10 μέτρα) που πρέπει να έχουν οι αντίπαλοι από το σημείο εκτέλεσης ενός φάουλ. Αν αυτό που ισχυρίστηκε ο Κουτσιαύτης ίσχυε, σε οπιαδήποτε εκτέλεση φάουλ ένας αμυντικός θα μπορούσε να πάρει φόρα και, με το σωστό timing και πάτημα, όπως ένας αθλητής στο άλμα εις μήκος, να κόψει τη μπάλα στα 5 μέτρα από το σημείο της εκτέλεσης. Δεν νομίζω ότι κάτι τέτοιο είναι νόμιμο. Ακόμα λοιπόν κι αν δεν πάτησε μέσα ο Vida, που μπορεί και να πάτησε, η γνώμη μου είναι πως η φάση έπρεπε τουλάχιστον να ελεγθεί από τον VAR και να κληθεί ο διαιτητής να το ελέγξει και να το ακυρώσει. Δεν είμαι βέβαια και 100% σίγουρος γιατί UEFA είναι αυτή, δεν θα ήταν η πρώτη φορά που εννοεί κάτι χωρίς να το διευκρινίζει. Πάντως με βάση τη λογική και το πέναλτυ της ΑΕΚ έπρεπε να είχε επαναληφθεί. Παρεμπιπτόντως, δεν λέω ότι έπρεπε να δωθεί ελεύθερο υπέρ της Dinamo γιατί είχαν μπει πρόωρα και ο Mišić μαζί νομίζω με έναν ακόμα συμπαίκτη του.

Επικοινωνία: paokstats at yahoo.com

RELATED ARTICLES
- Advertisment -
Google search engine

Most Popular

Recent Comments