Αρχική ΚΑΤΙ ΔΙΚΑ ΜΑΣ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ ΤΟΥ ΠΑΟΚ 070 Την ψυχή σου δεν την πουλάς και αυτό έκανε ο Ιβάν με τον Κωνσταντέλια!

070 Την ψυχή σου δεν την πουλάς και αυτό έκανε ο Ιβάν με τον Κωνσταντέλια!

070 Την ψυχή σου δεν την πουλάς και αυτό έκανε ο Ιβάν με τον Κωνσταντέλια!

Ο Ιβάν έκανε το σωστό αλλά και το αναμενόμενο για μένα με την παραμονή του Κωνσταντέλια και θα εξηγήσω γιατί.

Κατ’αρχάς, όταν λέμε ότι κάτι είναι “σωστό” ή “λογικό” δε σημαίνει ότι αυτό θα δικαιωθεί απαραίτητα από τα αποτελέσματα και την πραγματικότητα. Υπάρχουν τόσοι αστάθμητοι παράγοντες που το μέλλον μιας ομάδας του επιπέδου του ΠΑΟΚ είναι σε μεγάλο βαθμό χαοτικό, τουλάχιστον όσον αφορά στην κατάκτηση τίτλων και καλών πορειών στην Ευρώπη. Δύσκολες αποφάσεις όπως, π.χ., να μην πάρουμε 2ο αριστερό εξτρέμ πέρυσι τον Σεπτέμβριο, να βασιστούμε στον Ž. Živković για 2ο τερματοφύλακα όλη τη χρονιά, να πάρουμε μόνο τον Otto το Γενάρη, ή να μη δηλώσουμε τον Sastre στη Λίστα Α’, όχι μόνο τον Σεπτέμβρη που προερχόταν από τραυματισμό αλλά ούτε τον Γενάρη, μαζί μάλιστα με τον R. Soares, για να μπουν σε αυτήν οι Ž. Živković, Vieirinha, και Marcos Antônio, μπορούν να έχουν πολύ διαφορετική ανάγνωση εκ των υστέρων, ανάλογα με το τι έχει μεσολαβήσει. Αν, π.χ., είχε τραυματιστεί ο Kotarski και τα χάναμε όλα, μάλλον θα κλαιγόμασταν τώρα με την τύχη μας αλλά και την έλλειψη διορατικότητας. Ενώ τώρα δεν ασχολείται κανείς. Παρομοίως, αν δεν είχαμε πάρει το Πρωτάθλημα, εκεί κι αν θα είχαμε λόγους να κλαιγόμαστε. Όταν λοιπόν αναλύουμε την περίπτωση Κωνσταντέλια, δεν έχει νόημα ούτε να το κάνουμε αυτό αφού δούμε αν θα πετύχουμε τον αμέσως επόμενο μεγάλο στόχο αλλά ούτε και να το κάνουμε τώρα με τόσο βραχυπρόθεσμα κριτήρια.

Μπορεί δηλαδή ο Ιβάν να έχει θέσει σαν πρωταρχικό στόχο τις 3 απανωτές προκρίσεις το καλοκαίρι που μας έρχεται, όμως ούτε μια πιθανή αποτυχία να περάσουμε στο group stage του Champions League θα είναι καταστροφή, ούτε μια πιθανή επιτυχία θα είναι πανάκεια. Μήπως η αποτυχία του ΟΣΦΠ να πάρει τη 2η θέση στον ομίλο του Europa League το φθινόπωρο του 2023 ήταν καταστροφική; Μήπως οι πιο πρόσφατοι αποκλεισμοί του ΠΑΟΚ από τον ΠΑΟ στο Κύπελλο και από τη Brugge στο ECL ήταν καταστροφικοί; Μπορεί να τους είχαμε αποφύγει και τους 2 και τώρα να είχαμε χάσει το Κύπελλο στον τελικό από τον σιχαμερό συμπολίτη (ας μην ξεχνάμε πως Lahoz και Frappart σφυράνε έτσι μόνο για τον βάζελο, εμάς θα μας περίμενε κάποιος Grinfeld), το Πρωτάθλημα από τη χάρτινη με τις στημένες διαιτησίες, και να είχαμε αποκλειστεί στο ECL από τη Fiorentina ή, ακόμα χειρότερα, στον τελικό από τον γαύρο. Αν πάλι περάσουμε στο group stage του Champions League, μου έρχονται στο νου οι στίχοι του Καβάφη

Και τώρα τί θα γένουμε χωρίς βαρβάρους.
Οι άνθρωποι αυτοί ήσαν μια κάποια λύσις.

Δηλαδή τόσα χρόνια έχουμε ένα απωθημένο, να περάσουμε στο group stage του Champions League. Κι αν το πετύχουμε, κάτι τρέχει στα γύφτικα (pun intended), ειδικά αν κάνουμε πορεία εφάμιλλη με της χάρτινης το 2018 που έκανε 2 καλές προκρίσεις το καλοκαίρι με τη Celtic και τη Vidi αλλά μετά είχε 0-0-6 στον όμιλο! Ακόμα όμως και καλά να πάμε, είναι παράλογο για μένα να στεκόμαστε σε αυτό. Η συμμετοχή στο group stage του Champions League δεν πρέπει να είναι απωθημένο και αυτοσκοπός αλλά φυσική απόρροια της ποιότητας της ομάδας! Όχι δηλαδή να το πετύχουμε και μετά να αναπολούμε τους βαρβάρους! Ή να αναπαυθούμε σε μια τέτοια επιτυχία και να παρατήσουμε τα άλλα.

Υπό αυτή την έννοια θεωρώ μεγάλο λάθος τη σύνδεση της παραμονής του Κωνσταντέλια αρχικά με την κατάκτηση “ενός Πρωταθλήματος” και, τώρα που το πετύχαμε, με την είσοδο στο group stage του Champions League. Μπορεί βέβαια, που λέει ο λόγος, να κάνει παπάδες ο Κωνσταντέλιας και να γίνει στον ΠΑΟΚ μια προσφορά από μεγάλη Ευρωπαϊκή ομάδα που και ο ΠΑΟΚ αλλά και, κυρίως, ο παίκτης “can’t refuse“. Όμως αυτό δεν πρέπει να αποτελεί το σχέδιο του ΠΑΟΚ. Προφανώς και ο ΠΑΟΚ χρειάζεται και να πουλάει παίκτες. Πούλησε και τον Lucas, και τον Prijović, και τον Γιαννούλη, και τον Τζόλη, και, δυστυχώς, στο μέλλον πολύ πιθανώς και τον Κουλιεράκη. Την ψυχή σου όμως δεν την πουλάς όταν μπορείς να το αποφύγεις! Και αυτή τη στιγμή ο Κωνσταντέλιας είναι η ψυχή του ΠΑΟΚ! Αν θέλει ο ΠΑΟΚ να γίνει μια πραγματικά μεγάλη ομάδα, δεν πρέπει να αντιμετωπίζει κάθε παίκτη του μόνο σαν ένα νούμερο, σαν ένα απλό ανταλλακτικό! Προφανώς χρειάζεται και να πουλάει, αλλά τους παίκτες του πρέπει να τους αντιμετωπίζει με σεβασμό και αγάπη και όχι να διαβάζουμε “δεν μας ενδιαφέρει ο ένας παίκτης, δεν μας ενδιαφέρει ο άλλος, μας ενδιαφέρει μόνο το καλό του ΠΑΟΚ”! Γιατί το καλό του ΠΑΟΚ είναι συνυφασμένο με το να νοιώθουν σημαντικοί οι παίκτες όταν παίζουν για τον ΠΑΟΚ, ακόμα κι όταν βραχυπρόθεσμα δεν επιτιγχάνουν τους στόχους της ομάδας. Αυτό αφορά και στη διοίκηση αλλά και στους οπαδούς και την περιρρέουσα ατμόσφαιρα που δημιουργούν οι δημοσιογράφοι. Έχω φρίξει ακούγοντας κάποιους να λένε “δεν με ενδιαφέρει ο Κωνσταντέλιας, με ενδιαφέρει μόνο ο ΠΑΟΚ”! Αυτό, για μένα, είναι σχήμα οξύμωρο. Όλα αυτά ισχύουν για κάθε παίκτη που ανήκει στο βασικό κορμό του ΠΑΟΚ (τουλάχιστον 20 παίκτες). Όμως, ακόμα περισσότερο, ισχύει για τις σημαίες της ομάδας. Ο ΟΣΦΠ, ακόμα και με τις οργειώδεις διαιτησίες που είχε υπέρ του, δεν πήρε όλα αυτά τα Πρωταθλήματα δίνοντας μεταγραφή μετά από το πρώτο τους Πρωτάθλημα τον Αναστόπουλο, τον Đorđević, ή τον Φορτούνη! Σίγουρα οι καιροί ήταν διαφορετικοί και οι προοπτικές τον Ελλήνων -ή πρακτικά Ελληνοποιημένων, όπως ο Đorđević- παικτών να παίξουν στο εξωτερικό ήταν μικρότερες απ’ό,τι τώρα, όμως οι σημαίες είναι σημαίες.

Όσον αφορά στον Ιβάν Σαββίδη, έκανε αυτό που έπρεπε για τον ΠΑΟΚ! Εγώ εικάζω πως ήταν προαποφασισμένος να μην πουλήσει τον Κωνσταντέλια, εκτός ίσως αν ο παίκτης επέμενε, που δεν φαινόταν ότι θα συνέβαινε κάτι τέτοιο. Και ίσως και να το δραματοποίησαν λίγο παραπάνω ώστε να εκτιμήσουν μερικοί τι κάνει ο Ιβάν για τον ΠΑΟΚ. Γιατί αν έλεγαν απ’την αρχή “του αναπροσάρμοσε χωρίς να το οφείλει το συμβόλαιο και τον κράτησε”, μπορεί οι περισσότεροι να μη το εκτιμούσαμε τόσο πολύ όσο τώρα. Και αυτό, αν έγινε, το βρίσκω απόλυτα θεμιτό για τον Ιβάν. Αυτό που ελπίζω να συνεχίσει να κάνει στο μέλλον ο Ιβάν είναι ό,τι περνάει απ’το χέρι του ώστε να μην αναγκαστεί να πουλήσει την ψυχή του ο ΠΑΟΚ. Του έχω εμπιστοσύνη και ελπίζω ότι θα πουλήσει τον Κωνσταντέλια στο μέλλον μόνο σαν έσχατη λύση.

Όσον αφορά στον ίδιο τον Κωνσταντέλια, προφανώς είναι δικαίωμά του να έχει όποια όνειρα και όποιους στόχους θέλει. Κι αν φτάσει να είναι σε τέτοιο επίπεδο που να κυνηγάει πρωταθλήματα στην Αγγλία, τη Γερμανία, ή την Ισπανία, με γεια του με χαρά του, θα έχει τις ευχές μας. Γιατί όμως να φτάσει σε αυτό το επίπεδο παίζοντας για μια Αυστριακή ομάδα και όχι για τον ΠΑΟΚ; Γνωρίζοντας και τον χαρακτήρα του, πρέπει να σκεφτεί καλά τι τον γεμίζει και γιατί παίζει μπάλα. Προφανώς και ο Ιβάν πρέπει να του αναπροσαρμόσει το συμβόλαιο σε επίπεδα ανταγωνιστικά με την προσφορά που είχε ο παίκτης από τη Salzburg αλλά και με το ανώτατο συμβόλαιο που υπάρχει στον ΠΑΟΚ, ανεξαρτήτως του νεαρού της ηλικίας του παίκτη, ούτως ώστε να καλυφθεί κι αυτός και η οικογένειά του οικονομικά. Όμως αν τυχόν νομίζει ότι η χαρά που έζησε στις 19 Μαΐου ωχριά απέναντι σε ό,τι μεγάλο μπορεί να πετύχει στο εξωτερικό, κάνει λάθος. Ο Κωνσταντέλιας μπορεί να γίνει ο νέος Κούδας του ΠΑΟΚ, έχοντας μάλιστα το πλεονέκτημα να παίζει με έναν Πρόεδρο όπως ο Ιβάν Σαββίδης κι έναν Προπονητή (το “Π” κι αυτό με κεφαλαίο!) όπως ο Lucescu. [Κι όσοι λένε ότι “δεν έπαιζε βασικός με τον Lucescu” δεν ξέρουν τι τους γίνεται, αφενός γιατί ξεκίνησε στην αρχική 11άδα στους 14 από τους τελευταίους 18 αγώνες που ήταν στην αποστολή -και παρά τις ιώσεις που πέρασε-, αφετέρου γιατί αν είχε αγωνιστεί σε πολύ περισσότερα από τα 3724 μικτά λεπτά στα οποία αγωνίστηκε τη σαιζόν που μας πέρασε (64.9% του συνολικού χρόνου, 4ος πίσω μόνο, από Kotarski, Kędziora, και Baba) ίσως να μην είχε τις δυνάμεις για όσα έκανε στους 4 τελευταίους αγώνες, όπως πριν το 1-2 στο Βικελίδης!] Και χωρίς να χρειαστεί να περιμένει να γίνει 30 χρονών, όπως ο μεγάλος Κούδας, για να πάρει Πρωτάθλημα (ας είναι καλά και το VAR, με όλες του τις ατέλειες). Αυτό που έβγαλε με τους πανηγυρισμούς του και το κάλεσμα στον κόσμο και στο 1ο αλλά και στο 2ο γκολ του στο ΠΑΟΚ-ΑΕΚ 3-2, που έδειχνε ότι το πίστευε πιο πολύ απ’όλους, μαζί φυσικά με το απίστευτο ταλέντο του, τον κάνουν από τώρα υποψήφιο Αρχηγό του ΠΑΟΚ. Ας σκεφτεί λοιπόν πως αν μείνει μακροπρόθεσμα στην ομάδα μπορεί μεν να χάσει κάποια πράγματα αλλά θα κερδίσει άλλα που δεν θα τα βρεί αλλού. Και κάλλιο 1ος (και καλύτερος) στο χωριό σου παρά 2ος στην πόλη.

Γι’αυτό λοιπόν δεν θέλω να μείνει ο Κωνσταντέλιας στον ΠΑΟΚ με ημερομηνία λήξης. Θέλω να μείνει επ’αόριστον στον ΠΑΟΚ και να μας κάνει να τραγουδάμε υπερήφανοι και χαρούμενοι, όπως σήμερα…

ΠΑΟΚ κράτα τον Κωνσταντέλια

κλαίνε γαύροι, χανούμια, και βαζέλια

Επικοινωνία: paokstats at yahoo dot com