Σάββατο, 21 Δεκεμβρίου, 2024
Google search engine
ΑρχικήΝΕΑΝΕΑ - Π.Α.Ε. ΠΑΟΚΜια άλλοτε πρωταθλήτρια Ευρώπης στην Τούμπα

Μια άλλοτε πρωταθλήτρια Ευρώπης στην Τούμπα

Δεύτερο ματς  για τον ΠΑΟΚ, λοιπόν στην League Phase του Europa League και πρώτο στην Τούμπα κόντρα στην ομάδα που προπονεί άλλωστε, ένας παλιός μας γνώριμος, ο Κύπριος Ηλίας Χαραλάμπους (στον ΠΑΟΚ έπαιξε από το 2005 έως το 2007), ο οποίος ανέλαβε τα ηνία της ομάδας τον Μάρτιο του 2023.

  • Την περασμένη σεζόν η Στεάουα κατέκτησε το πρωτάθλημα με 49 βαθμούς, έχοντας μόλις τρεις βαθμούς απόσταση από την δεύτερη Κλουζ, ενώ στο Κύπελλο αποκλείστηκε πρόωρα στη φάση των ομίλων. Όσο για την Ευρώπη, πέρασε τον δεύτερο προκριματικό γύρο του Conference League με δύο νίκες κόντρα στην ΤΣΣΚΑ Σόφιας 1948, αλλά αποκλείστηκε στον τρίτο γύρο από την Μίντιλαντ.
  • Στην League Phase του Europa League η Στεάουα έφτασε ξεκινώντας από τον πρώτο προκριματικό γύρο του δρόμου των πρωταθλητών στο Champions League. Πέρασε την Βίρτους από το Σαν Μαρίνο με 11 γκολ συνολικά και στη συνέχεια την Μακάμπι Τελ Αβίβ, αφού παρά το 1-1 μέσα στην Ρουμανία, κέρδισε με γκολ στο φινάλε στην ρεβάνς της Βουδαπέστης.
  • Μαζί με τους τίτλους πριν το 2003, που τέθηκαν υπό αμφισβήτηση λόγω των αλλαγών ιδιοκτησιακού καθεστώτος, η Στεάουα μετρά 27 πρωταθλήματα, 24 Κύπελλα Ρουμανίας, επτά Σούπερ Καπ Ρουμανίας. Όπως επίσης, κι ένα πολύτιμο Κύπελλο Πρωταθλητριών Ευρώπης, ένα Σούπερ Καπ Ευρώπης, έναν ακόμα τελικό Κυπέλλου Πρωταθλητριών, έναν τελικό Διηπειρωτικού Κυπέλλου, δύο προημιτελικούς Κυπέλλου Κυπελλούχων Ευρώπης και ημιτελικούς του Κυπέλλου UEFA! Παράλληλα, είναι ο μοναδικός ρουμανικός σύλλογος που από το 2002 έως το 2018 κατάφερε να προκριθεί στους ομίλους μιας ευρωπαϊκής διοργάνωσης. Έχει περάσει δε, ολόκληρη την ιστορία της στην κορυφαία κατηγορία του ρουμανικού πρωταθλήματος ποδοσφαίρου/
  • Ιδρύθηκε το 1947 και ανήκε στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, μέσω του ομώνυμου αθλητικού συλλόγου CSA Steaua Bucureşti. Το 1998 το τμήμα ποδοσφαίρου και οι εγκαταστάσεις του διαχωρίστηκαν και ανέλαβε μια ομάδα μετόχων σε ένα πρόγραμμα ιδιωτικοποίησης, που «έτρεξε» μετά τον Τσαουσέσκου. Ωστόσο, η CSA Steaua Bucureşti βρίσκεται σε σύγκρουση με τον ποδοσφαιρικό σύλλογο από το 2011, ισχυριζόμενη ότι ήταν μια νέα και ξεχωριστή οντότητα. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα πολλές δικαστικές υποθέσεις και την αναγκαστική αλλαγή του ονόματος από FC Steaua București σε FC FCSB στις αρχές του 2017.
  • Υπό την ηγεσία των προπονητών Έμεριχ Γιένεϊ και Άνχελ Ιορντανέσκου, η Στεάουα είχε μια εντυπωσιακή πορεία στο πρωτάθλημα τη σεζόν 1984–85, το οποίο και κέρδισε έπειτα από έξι χρόνια ανομβρίας. Κι ακολούθησε μια εκπληκτική πορεία στο Κύπελλο Πρωταθλητριών Ευρώπης, που την έφερε στον τελικό της 7ης Μαϊου 1986 κόντρα στην Μπαρτσελόνα, στο Σάντσες Πιθχουάν. Το ματς πήγε στα πέναλτι (0-0 η κανονική διάρκεια), με τον θρυλικό Χέλμουτ Ντουκαντάμ να αποκρούει και τα τέσσερα πέναλτι των Ισπανών. Ο Ντουκαντάμ έγινε ο πρώτος Ρουμάνος που μπήκε στο βιβλίο Γκίνες και η Στεάουα η πρώτη ομάδα της Ανατολικής Ευρώπης που κατέκτησε το υπέρτατο ευρωπαϊκό, συλλογικό τρόπαιο.
  • Η Στεάουα κατέγραψε έναν ακόμη ημιτελικό Κυπέλλου Πρωταθλητριών εναντίον της Μπενφίκα (1987–88) και έναν ακόμη τελικό το 1989, στον οποίο ηττήθηκε 4-0 από την Μίλαν των Μάρκο βαν Μπάστεν, Ρουντ Γκούλιτ, Φρανκ Ράικαρντ.
  • Ο Γκεόργκε Χάτζι, ο καλύτερος Ρουμάνος ποδοσφαιριστής όλων των εποχών, εντάχθηκε στον σύλλογο λίγους μήνες αργότερα, σημειώνοντας το μοναδικό γκολ στον αγώνα εναντίον της Ντιναμό Κιέβου που έφερε στη Στεάουα και το Ευρωπαϊκό Σούπερ Καπ στις 24 Φεβρουαρίου 1987 στο Μονακό. Μόλις δύο μήνες αφότου έχασε το Διηπειρωτικό Κύπελλο (1–0) από την Ρίβερ Πλέιτ.
  • Από τον Ιούνιο του 1986 έως τον Σεπτέμβριο του 1989, η Στεάουα έτρεξε ένα αήττητο σερί 104 αγώνων στο πρωτάθλημα, θέτοντας παγκόσμιο ρεκόρ για εκείνη την εποχή και ένα ευρωπαϊκό ρεκόρ που εξακολουθεί να ισχύει.
  • Από το 1990 κι έπειτα, η ρουμανική επανάσταση οδήγησε τη χώρα στην ελεύθερη αγορά, επομένως αρκετοί παίκτες της Στεάουα έφυγαν για άλλους συλλόγους στην Ευρώπη και όχι μόνο. Η ομάδα κατάφερε ωστόσο, να φτάσει στη φάση των ομίλων του Champions League τρεις συνεχόμενες σεζόν (1994 ως 1997), στα προημιτελικά του Κυπελλούχων το 1993.
  • Το 2003 ο Τζίτζι Μπεκάλι κατάφερε να αποκτήσει τον έλεγχο του συλλόγου μετατρέποντάς τον από μη κερδοσκοπικό σε δημόσια μετοχική εταιρεία.
  • Είναι η πιο δημοφιλής ομάδα στη Ρουμανία. Σύμφωνα με έρευνα του 2007, ο σύλλογος αντιπροσωπεύει περίπου το 42% όλων των Ρουμάνων ποδοσφαιρόφιλων.
  • Ο πρώτος σκόρερ όλων των εποχών του συλλόγου στο πρωτάθλημα είναι ο Άνχελ Ιορντανέσκου με 146 γκολ, όπως και ο μακροβιότερος προπονητής στην ιστορία του συλλόγου (1986-1990 και 1992-1996).
  • Ο πιο επιτυχημένος προπονητής του συλλόγου που κέρδισε και το Κύπελλο Πρωταθλητριών το 1986 είναι ο Έμεριχ Γένεϊ, που ξεκίνησε ως βοηθός το 1972, ανέλαβε πρώτος προπονητής το 1974, το 1978 απολύθηκε, επέστρεψε το 1983, αποχώρησε εκ νέου στο τέλος της σεζόν και λίγους μήνες μετά την απόλυση του επέστρεψε για να γράψει ιστορία. Μετά την κατάκτηση του Κυπέλλου Πρωταθλητριών, ο Γιένεϊ ανέλαβε την εθνική Ρουμανίας, αφήνοντας πίσω του τον 36χρονο βοηθό τουΆνχελ Ιορντανέσκου, o οποίος κέρδισε το ευρωπαϊκό Σούπερ Καπ το 1988, πήγε ως τα ημιτελικά του Κυπέλλου Πρωταθλητριών τη σεζόν 1987- 88, αλλά και στον τελικό της επόμενης χρονιάς, κόντρα σε εκείνη την ανίκητη Μίλαν του Αρίγκο Σάκι. Οσο για τον Γιένεϊ, έφτασε με την εθνική Ρουμανίας μέχρι τους «16» του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 1990.
  • Το ρεκόρ συμμετοχών με την ομάδα (370) ανήκει στον Tουντορέλ Στόικα.
  • Τον Ιανουάριο του 2021 ο Ντένις Μαν πήρε μεταγραφή για την Πάρμα έναντι 13.000.000 ευρώ, ρεκόρ μεταγραφής για ομάδα της Ρουμανίας. Το προηγούμενο ανάλογο ρεκόρ ανήκε στον Γκεόργκι Χάτζι, λιταν το 1990 η Ρεάλ Μαδρίτης πλήρωσε 4.300.000 δολάρια για να τον κάνει δικό της.
  • Το Arena Nationala της FCSB είναι το μεγαλύτερο στάδιο στη Ρουμανία. Το ρεκόρ του είναι 50.016 εισιτήρια σε έναν προημιτελικό του Europa League εναντίον της Τσέλσι τη σεζόν 2012–13. Η χωρητικότητά του είναι 55.635 θεατών και πέραν της Στεάουα, χρησιμοποιείτα από την Ντινάμο Βουκουρεστίου και την εθνική Ρουμανίας. Άνοιξε τις πύλες του το 2011 και η κατασκευή του κόστισε 235 εκ. ευρώ.
  • Ο σύλλογος έχει μια μακροχρόνια αντιπαλότητα με τη γειτονική Ντιναμό Μπουκουρέστι, με τους αγώνες μεταξύ των δύο να αναφέρονται συνήθως ως «αιώνιο ντέρμπι» ή «ρουμανικό ντέρμπι». Το «Eternul derby» έχει παιχτεί περισσότερο από 150 φορές μέχρι στιγμής. Με 44 τίτλους συνδυαστικά (26 η Στεάουα και 18 η Ντινάμο), οι δύο ομάδες έχουν κερδίσει 36 περισσότερους από τον τρίτο πιο επιτυχημένο σύλλογο της Liga I, την Βίνους Βουκουρεστίου.
  • Το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας μήνυσε τη Στεάουα το 2011, υποστηρίζοντας, μεταξύ άλλων, ότι ο ρουμανικός στρατός ήταν ο νόμιμος κάτοχος του λογότυπου της Στεάουα. Το Ανώτατο Δικαστήριο έκρινε υπέρ του στρατού και στις 3 Δεκεμβρίου 2014 αφαίρεσε το σήμα του ποδοσφαιρικού συλλόγου. Η Στεάουα αναγκάστηκε να παίξει τον επόμενο εντός έδρας αγώνα της, εναντίον της CSM Studențesc Iași, χωρίς αυτό. Το νέο σήμα αποκαλύφθηκε τον Ιανουάριο του 2015 και είναι ένα αστέρι οκτώ όψεων που περιέχει τα γράμματα «FCSB», το οποίο και έγινε τελικά το επίσημο όνομα του συλλόγου το 2017.

The post Μια άλλοτε πρωταθλήτρια Ευρώπης στην Τούμπα appeared first on PAOKFC.

Ακολουθήστε τους Internet PAOK Fans στα social media:

Facebook: https://www.facebook.com/InternetPAOKFans

Twitter: https://twitter.com/www_paok_gr

Linkedin: https://www.linkedin.com/in/internet-paok-fans-601b24248

Instagram: https://www.instagram.com/internetpaokfans

#paok #paokfans #παοκ #thessaloniki

RELATED ARTICLES
- Advertisment -
Google search engine

Most Popular

Recent Comments