Αρχική ΑΘΛΗΜΑΤΑ ΜΠΑΣΚΕΤ Τακιανός: «Να φανούμε πιο ανταγωνιστικοί στην πορεία»

Τακιανός: «Να φανούμε πιο ανταγωνιστικοί στην πορεία»

0
Τακιανός: «Να φανούμε πιο ανταγωνιστικοί στην πορεία»

Ο προπονητής του ΠΑΟΚ mateco Φώτης Τακιανός μετά το τέλος του αγώνα με τον Ολυμπιακό που έχει πλέον το προβάδισμα με 2-0 στη σειρά των ημιτελικών, ήλωσε: «Στόχος μας απέναντι σε μία πολύ ποιοτική και δυναμική ομάδα όπως ο Ολυμπιακός, ήταν να φανούμε όσο το δυνατόν πιο ανταγωνιστικοί γίνεται και να αυξήσουμε τον χρόνο που μείναμε κοντά στο σκορ από το προηγούμενο μας παιχνίδι. Στην αρχή του παιχνιδιού το καταφέραμε, όταν η ομάδα είχε την συγκέντρωση της αμυντικά. Είναι ευδιάκριτο ότι ο υψηλός ρυθμός που παίζει ο Ολυμπιακός, η ταχύτητα και οι επαφές που δημιουργεί, σπρώχνουν τον αντίπαλο στο να ξοδέψει πολλά αποθέματα ενέργειας για να τα ματσάρει όλα αυτά. Όταν ένας αθλητής δίνει τόσα πολλά αποθέματα ενέργειας, χάνει την συγκέντρωση του με αποτέλεσμα να παίρνει λάθος αποφάσεις. Τα συγκεκριμένα σημεία που ευνόησαν τον Ολυμπιακό να πάρει την διαφορά, ήταν η υπεροπλία του μέσα στο καλάθι με την σωματοδομή και την ποιότητα των παικτών του. Προσπαθήσαμε, αναγνωρίζοντας ότι αυτό είναι ένα βασικό πρόβλημα, να το διορθώσουμε. Βελτιώσαμε την τακτική μας και καταφέραμε να περιορίσουμε την ταχύτητα του Ολυμπιακού, φτάνοντας να μειώνουμε την διαφορά στους ένδεκα πόντους αν και θα μπορούσαμε να την κατεβάσουμε σε μονοψήφιο αριθμό. Γενικά, πρέπει να μείνουμε ευχαριστημένοι από τις καλές περιόδους μας. Να αναγνωρίσουμε για ποιο λόγο οι κακές περίοδοι, δημιούργησαν αυτήν τη διαφορά και να εστιάσουμε εκεί για να φανούμε πιο ανταγωνιστικοί στην πορεία. Πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι απέναντι σε τέτοιου επιπέδου ομάδες, θα πρέπει να είσαι όπως πρέπει στη σωματική και πνευματική πρόκληση που σου βάζουν στο γήπεδο».

Σε ερώτηση σχετικά με την εικόνα της ομάδας στο τέλος και για το αν οι παίκτες έδωσαν περισσότερη βάση στην ατομική τους απόδοση, είπε: «Δεν νομίζω ότι έγινε κάτι τέτοιο. Σε κάποιες προσωπικές αποφάσεις που φάνηκαν προσωποκεντρικές παρά ομαδικές, ήταν μέσα από μία διαδικασία να χτυπήσουμε συγκεκριμένα πράγματα του αντιπάλου. Το λάθος ήταν ότι οι παίκτες μας δεν μπόρεσαν να αναγνωρίσουν πότε να κάνουν το ένα και πότε να κάνουν το άλλο. Όταν ο παίκτης αναγκάζεται να ξοδέψει σωματικές δυνάμεις, η απόφαση του μετά δεν μπορεί να είναι σωστή. Δεν είχαμε σωστές αποφάσεις, εκτός από αυτές που ήταν κατευθυνόμενες με σκοπό να χτυπήσουμε ορισμένα πράγματα. Ίσως για αυτό να φάνηκε ότι οι παίκτες είχαν μία διάθεση να εκτελούν μέσα από μία μη ομαδική διαδικασία» και συνέχισε απαντώντας σχετικά με την απόδοση του Hands και τα τρίποντα που επιχείρησε, λέγοντας: «Το πώς αξιολογείται η απόφαση του παίκτη έχει να κάνει με το άτομο που το αξιολογεί. Θα αναφέρω ξανά, ότι οι αποφάσεις των παικτών έχουν να κάνουν με την καθοδήγηση και το ένστικτο. Έχουμε παίκτες οι οποίοι χρησιμοποιούν το ένστικτο παραπάνω από τη λογική τους και εμείς αυτό προσπαθούμε να το τιθασεύσουμε. Αυτό σαν σύνολο δημιουργεί πρόβλημα στον παίκτη, όταν υπάρχει τέτοια πίεση και έτσι παίρνονται λάθος αποφάσεις. Είναι μια καθημερινή μάχη που δίνουμε με τους παίκτες για να το βελτιώσουμε. Ίσως σήμερα να αναγκαστήκαμε να πάμε σε κάποιες επιθέσεις οι οποίες φάνηκαν εκτός ισορροπίας».

Όταν ρωτήθηκε για το αν πόνταρε πάνω στην απογοήτευση του Ολυμπιακού και το σωματικό άδειασμα…«Καθόλου. Αυτό θα μπορούσαμε να το πούμε αν είχαμε μία ομάδα στο ίδιο επίπεδο με τον Ολυμπιακό και τότε να παίξουν ρόλο οι μικρές λεπτομέρειες. Δεν μπορούμε να φέρουμε πάνω στο τραπέζι ότι αποκτούμε κάποιο πλεονέκτημα απέναντι σε μια τέτοια ομάδα, λόγω της ψυχολογικής κατάστασης που βρίσκεται ο Ολυμπιακός».

Σχετικά με το διάστημα των δώδεκα ημερών που μεσολάβησε και την επίδραση που είχε στην ομάδα, δήλωσε: «Αυτό είναι ένα θέμα που επηρεάζει την πιο αδύναμη ομάδα. Η αγωνιστική απραξία και το πως οι παίκτες το βιώνουν, καθώς βρισκόμαστε στο τέλος της αγωνιστικής περιόδου. Κάνουμε καθημερινές μάχες έτσι ώστε να μπορέσουμε να τους έχουμε σε καλή αγωνιστική κατάσταση και να τους δίνουμε κίνητρο. Είναι τεράστιο θέμα το κίνητρο της νίκης επί του Ολυμπιακού. Η αφετηρία της αξιολόγησης είναι ότι μιλάμε για τον ΠΑΟΚ και τον Ολυμπιακό. Δεν είναι δύο ομάδες που ξεκινούν από την ίδια αφετηρία. Υπάρχει μία χαώδης διαφορά και αυτό θα πρέπει να λαμβάνεται σοβαρά υπ’όψιν».

Από την πλευρά του, ο προπονητής του Ολυμπιακού κ. Μπαρτζώκας στο πρώτο του σχόλιο είπε: «Η επάνοδος για εμάς στις εγχώριες αγωνιστικές υποχρεώσεις, ήταν χρονικά τρεις μέρες μετά το Final Four. Αυτό δημιουργεί ένα πνευματικό και σωματικό άδειασμα, καθώς υπάρχουν αρκετοί παίκτες με μικρά ή μεγάλα θέματα υγείας. Για αυτό εκτιμώ ιδιαίτερα το γεγονός ότι κερδίσαμε εύκολα τον ΠΑΟΚ εδώ. Είναι μία ομάδα που παίζει καλά και αυτό αποδείχθηκε στο πρώτο ημίχρονο του πρώτου ημιτελικού. Την Κυριακή παίζουμε για το τρίτο παιχνίδι της σειράς και θέλουμε να κερδίσουμε, έτσι ώστε να παίξουμε τον τέταρτο τελικό φέτος με βάση τις διοργανώσεις που πήραμε μέρος. Θα συγκεντρωθούμε για να κάνουμε ότι καλύτερο μπορούμε με αποτέλεσμα να είμαστε σε καλό επίπεδο, σε περίπτωση που περάσουμε στον τελικό».

Σχετικά με το αν οι παίκτες του πίεζαν στο σημείο που ο Ολυμπιακός βρίσκονταν μπροστά με +20, απάντησε: «Δεν είδα καμία πίεση στην μπάλα. Είδα πολλούς παίκτες να έχουν πρόβλημα ενέργειας και έντασης στο παιχνίδι τους. Παίκτες που έχουμε συνηθίσει να παίζουν σε άλλο επίπεδο στην άμυνα» και συνέχισε σχολιάζοντας τον χαμένο τελικό στην EuroLeague και το πόσο δύσκολη ήταν η διαχείριση της κατάστασης για την επιστροφή στις υποχρεώσεις της Basket League,λέγοντας: «Κάναμε κάποια ατομικά μίτινγκ με τους παίκτες. Ο κάθε ένας ξεχωριστά με βάση την ιδιοσυγκρασία του, το πως έχει μεγαλώσει και τα βιώματά του στον αθλητισμό, αντιμετωπίζει διαφορετικά αυτό το συναισθηματικό σοκ που πάθαμε. Κάποιοι χρειάζονται μεγαλύτερη υποστήριξη και άλλοι λιγότερη. Όλοι όμως είναι φοβερά στενοχωρημένοι. Νιώθω σαν να μας χτύπησε ένα τρένο. Κάτω από αυτό το πρίσμα μας βοήθησε πολύ το σημερινό παιχνίδι ώστε να μπούμε ξανά στις αγωνιστικές υποχρεώσεις και να πάμε στο νέο στόχο μας. Έτσι είναι η ζωή και ο αθλητισμός. Επιβάλλεται να σηκωθείς όταν έχεις πέσει. Εμείς αυτή τη στιγμή είμαστε πεσμένοι αλλά θεωρώ πως όλη την χρονιά είμαστε μια ομάδα που σε μεγάλο βαθμό κέρδιζε, σε όποια διοργάνωση και αν παίξαμε και θα συνεχίσει να το κάνει μέχρι τέλους».

Για το αν θεωρεί αποτυχία την απώλεια του τροπαίου από την Ρεάλ, δήλωσε: «Όλοι βλέπετε το τελευταίο παιχνίδι. Είχαμε τον έλεγχο του παιχνιδιού και στην ουσία χάσαμε με ένα buzzer beater. Συνέβησαν δέκα πράγματα αμυντικά και επιθετικά και στις δύο πλευρές του γηπέδου τα οποία ήταν όλα κόντρα. Ένα λάθος να μη γινόταν θα είχαμε κερδίσει. Όμως, δεν πρόκειται μόνο για ένα παιχνίδι ή ένα Final Four. Εμείς για να φτάσουμε να παίζουμε τρεις μέρες πριν τον τελικό με την Ρεάλ, ήμασταν δέκα μήνες μαζί, κάνοντας ταξίδια, έχοντας απογοητεύσεις, τραυματισμούς, αρρώστιες, στεναχώριες και χαρές. Έχουμε περάσει πολλά μαζί συναισθηματικά και η κορύφωση αυτής της φάσης είναι το Final Four που καταφέραμε για δεύτερη σερί χρονιά να

πάμε και δεύτερη χρονιά χάσαμε με buzzer beater. Όποιος έχει συμμετάσχει σε ένα τέτοιο αθλητικό γεγονός τέτοιας σημασίας, καταλαβαίνει πως είναι ιδιαίτερα βαρύ και δύσκολο να το διαχειριστείς μετά. Όμως, όπως είπα και πριν η ζωή τα διορθώνει όλα. Είναι αναλόγως πως θα το αναλύσει ο κάθε ένας. Περιμένω να αξιολογήσω την χρονιά μας όταν τελειώσει. Αν με ρωτάτε πως νιώθω, είμαι στεναχωρημένος. Αν ήταν επιτυχία δεν θα ένιωθα στεναχωρημένος. Επιτυχία για θα ήταν να πάρουμε την Ευρωλίγκα».

Τέλος, για το αν κρίνει άδικο το σύστημα διεξαγωγής του Final Four, είπε: «Τώρα που χάσαμε θα μπορούσαμε να πούμε πολλά πράγματα. Εμείς όλη τη χρονιά ήμασταν εκεί, είχαμε την ευκαιρία μας να κερδίσουμε. Θεωρώ πως όλα τα διαχειριστήκαμε καλά κατά τη διάρκεια της χρονιάς. Τερματίσαμε πρώτοι, είχαμε το καλύτερο συν-πλην και νιώθω πως στην Ευρώπη υπάρχει μεγάλη αναγνώριση για το μπάσκετ που παίξαμε. Επίσης, ας μην ξεχνάμε πως έχουμε ένα budget που δεν είναι ούτε καν στα πρώτα οκτώ. Ας δούμε ποιες ομάδες έμειναν εκτός οκτάδας. Το Final Four είναι αυτό που είναι. Ο πρώτος που το κερδίζει, φεύγει πάντα χαρούμενος και οι άλλες τρεις ομάδες σχεδόν σε κρίση. Γιατί όλες οι ομάδες που πάνε εκεί έχουν μεγάλες φιλοδοξίες. Δείτε πως είναι τώρα η Μπαρτσελόνα που έχασε στον ημιτελικό. Έχει γυρίσει σε κρίση, η Μονακό επίσης. Εμείς δεν είμαστε τόσο γιατί πιστεύουμε πως υπερβάλαμε εαυτούς. Άρα χαρούμενος φεύγει αυτός που έχει κερδίσει και οι άλλοι τρεις που έχουν κάνει πολύ επιτυχημένη χρονιά, φεύγουν συχνά με μεγάλη αμφισβήτηση για τους προπονητές και τους παίκτες. Δεν το λέω για εμάς, αλλά από την εμπειρία μου αυτό συμβαίνει».

Ακολουθήστε τους Internet PAOK Fans στα social media:

Facebook: https://www.facebook.com/InternetPAOKFans

Twitter: https://twitter.com/www_paok_gr

Linkedin: https://www.linkedin.com/in/internet-paok-fans-601b24248

Instagram: https://www.instagram.com/internetpaokfans

#paok #paokfans #παοκ #thessaloniki